Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Chefo77 - майстор
thinkpad написа:
В тухла можеш да пробиваш с чук и заострена арматура дори. Става въпрос за червените, не за бетонните блокчета. За бетон обаче ти трябва къртач със съответното свредло. Принципно в една фирма, която работех се използваше един DeWalt за целта. Ядеше бетона за закуска. Ако обаче уцелиш армировката - желязо, арматура няма да ти се получи дори и с къртача. Правиш нова дупка. FTP-то е широко 6.25мм някъде. Приготви си свредло поне 7мм.
Има тухла и тухла. Да те извикам да пробиеш тухла в моята къща със заострена арматура, да видим ще ли успееш да я забиеш. И да пробиеш точния размер, не да изкъртиш цялата стена.
После - не само ДеВалт стават за къртене. И Райдър вършат работа.
И накрая - ако случайно не знаеш, има свредла, които не се притесняват от наличието на арматура.
Това, което му трябва, е перфоратор със свредло 8 мм и поне 300 мм работна дължина.
Но както виждам, пича си е намерил свредло и можем да му пожелаем успех!
thinkpad - майстор
Chefo77 написа:
И Райдър вършат работа.
И аз имам дрелка за 25лв, която за парите си работи, но няма да я сложа за пробиване на бетон. Свредла може да има всякакви, но не съм много запознат с всички типове. До колкото знам - толкова мога да помогна. А тухлите четворки се дълбаят и с остра арматура и чук. Обемът на една такава е съставен предимно от кухини.
Chefo77 - майстор
Говоря за ПЕРФОРАТОР Райдър. Ти нали за перфоратор ДеВалт говориш? Или за къртач? Или няма разлика между двете машини?
И тухлите могат да бъдат не само четворки, това го знаеш, нали? :wink: Ако да - защо генерализираш?
Или важното е да плеснеш някакво мнение, без значение колко адекватно, съдържателно, коректно и полезно ще е? Защо?
zaioristu - напреднал
След като ще прекарваш интернет техниците ще си пробият дупка като дойдат.
thinkpad - майстор
Chefo77 написа:
Говоря за ПЕРФОРАТОР Райдър. Ти нали за перфоратор ДеВалт говориш? Или за къртач? Или няма разлика между двете машини?
Перфоратор. Има разлика между къртач и перфоратор. Масово се използват взаимозаменяеми. Дупки съм пробивал. Плочи цели с DeWalt-а. Генерализирам на база на видяно. Коментарът за Райдера по-скоро беше за желанието да се пробива с обикновена бормашина, което е мъка при нещо по-стабилно.
Shift - специалист
Извинявам се за откровено тъпия въпрос, но като лаик се замислих в коя посока следва да се върти свредлото при пробиване в бетон? :?
Въпросът ми е продиктуван от прочетеното за важността на прахотвеждането при пробиване и не е ли то по-добро при пробиване с въртене обратно на часовниковата стрелка.
nikolovvd - майстор
Поне в България свредлата които се продават се въртят по посока на часовата стрелка.
Ако гледаш от режещият край - обратно на часовата стрелка.
Chefo77 - майстор
Няма значение посоката, ако правилната за свредлото съответства на тази на въртене на перфоратора.
kozl - майстор
Shift написа:
Извинявам се за откровено тъпия въпрос, но като лаик се замислих в коя посока следва да се върти свредлото при пробиване в бетон? :?
Въпросът ми е продиктуван от прочетеното за важността на прахотвеждането при пробиване и не е ли то по-добро при пробиване с въртене обратно на часовниковата стрелка.
Свредлото има винтов канал. В коя посока на въртене ще извежда разпрашения материал извън отвора :? Можеш ли да прецениш като свредлото завъртиш?
storming - специалист
Здравейте, стара тема, но проблемът ми е същият, с едно изключение.
Та, отново за комуникационни кабели трябва да пробия дупка през около 25 см стена, но диаметърът й искам да е около 2 см, понеже ще минават мин 5 utp кабела.
Да дупча и после разширявам с по-малко свредло ми се струва, че ще нанеса повече поразии.

Как да се постъпи в такава ситуация? Имате ли предложение някой да свърши тази работа, чисто и срещу заплащане, понеже нямам нужните инструменти?

Благодаря ви. За София става въпрос.

Тема "Пробиване на дупка в бетон/тухла 30 см" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: