• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 33
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
boqnkov - специалист
Привет на всички! Започна се... както беше казано от един съфорумец преди известно време. Днес успешно наляхме основите до кота терен. За разпределението ми беше важно да знам къде да сложа въпросната колона, за която говори Прасчо. Използвам случая да му благодаря много за отделеното време и играчка за да се получи картинка на разпределение. Днес отляхме колоната на мястото на което си е по проект. Ще нагаждам нещата според нея и това е. Оставихме отвори за обратните и правите води. Майсторите ми харесва как работят. Мерих по шнуровото скеле всичко, включително и диагоналите и за сега всичко излиза до сантиметър. Бетона го поръчах с добавка за водоплътност. Няма никакви подпочвени води в двора, но реших, че е по - добре. Още на 30см. достигнахме здрава земя. Бетона, който влезе в основите се размина с 0,5 м3 от този по проекта. Останах приятно изненадан от тази точност без да има кофраж, а само изкоп. В действителност като наляха бетона върху него се образуваха "локвички" и водата "бягаше" от него. Мисля, че Прасчо е нарисувал точно това, което Цилков е искал да каже. Да започна и аз да коментирам по точките.

1. Добре е да уточним къде ще са комините, защото скоро ще дойде ред и на тях. Да си призная не съм наясно с комините като такива. Знам, че в къщата на село комина служи само за печка тип "чудо" и готварска печка за дърва и въглища. Аз не мисля да имам такива печки в къщи. Просто искам да ги има за "черни дни" ако ме разбирате. Знам, че сега могат да служат и за вентилация на помещението. Архитектите дават едни рисунки с по- голямо и по - малко тяло, които не мога да си представя за какво служат и как се използват. Аз по магазините виждам едни коминни керамични тела и това си е. Там където си посочил, Прасчо, няма как защото се пада точно пред вратата на тавана (ще се влиза отвън) а и се пада на билото на покрива. Много моля за малко разяснение относно комини... имат ли бъдеще в модерното строителство. Повече се набляга на вентилационните им функции? Камина в къщата си не желая. Ако някой ден ще се топля на твърдо гориво ще е с котел и радиатори. За вентилация на баните и тоалетните мисля да оставям просто отвори в горната плоча и от там да мисля за вентилация.

2.Вече е късно за смяна на мястото на колоната в кухнята. Пистолета ще към прозореца на хола. Просто вратата ще се отваря както си показал. Не ми се иска да си изяждам място със декоративни стени.

3. С това кухнята да не е на външна стена направо ме уби. Аз смятам цялата кухня да ми е на външна стена и да има повечко шкафове, защото нямам килер в къщата. Какви са ти доводите за големите мебели и външните стени? Мухъл?

4. За детската наистина съм го решил така. Един голям прозорец на юг и леглата, както ги е нарисувал прасчо.

5. В спалнята обаче е така, заради фън шуй. Не било хубаво да има централен прозорец срещу вратата. Ще се помисли и за там дали не може да оптимизират нещата.

От понеделник започваме кофража до кота нула и живот и здраве в края на седмицата би трябвало да се налее плочата. Надявам се до средата на декември да се покрие къщата.

Отново благодаря на всички, които ми пишат в темата и мислят с мен.

Прикачен файл

WP_20141017_014.jpg

Прикачен файл

WP_20141016_004.jpg
prascho - майстор
Правиш къща без мазе, хубаво. Аз лично бих двигнал първата плоча поне на 50 см от кота 0. Старата ни къща беше на земята и знам за каква влага и мухъл става въпрос.

В една къща коминът е много важно нещо. По това време миналата година бутнах моят комин 4м в подпокривното пространство и го направих като хората. Съвет: По-добре ги обмисли нещата с комините сега. Не гледай толкова пренебрежително на този елемент от къщата. Пък се отоплявай с каквото искаш. Принципно в по-голяма част от случайте между етажите се ползват бетонни коминни тела /евтин варинат, не заемащ голямо пространство/, а в междупокривното коминът се изгражда с тухли единички, като е хубаво да се вггради неръждавейка с изолация. Керамични тела не бих си сложил в моята къща. При отопление на твърдо гориво вероятността да спукат от големи температури е огромна.

Хубаво, запазил си колоната по проект. То затова си има конструктури да смятат и посочват. Аз лично не бих поставил четирикрилен пистолет при твоя вариант. Тройка е напълно достатъчно за светлината в хола. НО трапезарията и кухнята с това малко прозорче няма бял ден да видят. Моето виждане - троен прозорец на хола и балконска варата с еднокрилен прозорец на трапезарията и кухнята. /преместване на вратата към малкия прозорец/

Въпросът с Фуй Шуй не го разбирам. При това разположение на прозореца, освен да ти огрява слънцето главата до друга част от тялото няма да стигне /гъза :-D /. Ако го преместиши малко дете ще ти каже, че светлина в помещението поне ще се удвой. Да не говорим, че при течение врата -прозорец диагонално през леглото /главата ти/ ще минава струята.

Поне с детската нещата ще са ок.

Относно големи мебелите по външни стени - да става въпрос за липса на пространство зад мебелите /обикновено 2-3 см колкото е перваза/. Няма възможност да се реализира естествена циркулация на въздуха, което води до поява на мухъл.

Успех с начинанието. Дано ноември задържи топло, че и аз имам куп задачи вкъщи.
boqnkov - специалист
1. По проект кота "0" ми е на 48см над кота терен. Майсторите казаха, че може да ми я вдигнат до 60 см ако пожелая. Не знам дали да я вдигна с някой друг сант или да си остане по проект (3 стъпала) (48см)
2. Може ли малко повече за теЗи бетонни тела за комини. Тези керамичните на мен много ми харесват. И във всяка стая ли е добре да имам комин или може да се комбинира един комин за две стаи? Ето тук пише интересни неща. Защо единия отвор е по - малък от другия? Той за вентилация ли е? http://tuhli.net/kominnite-tela/
3. За вратата към верандата: отива прекалено към стената, ако се сложи от другата страна на колоната. Ето как виждам нещата: двоен прозорец (180см) + пистолет за хола и двоен прозорец (160см) на трапезарната маса. Намалих малко "П-то" на полуострова в кухнята.
4. За спалянта си прав. Ще видя как ще се разбирам с фън - шуй.
5. Нямам избор. На западната страна ще е кухнята. Ще търся някакви предпазни мерки против поява на мухъл.

Сега имам нови въпроси.
Предстои кофраж на първа плоча. В основите оставихме място за права и обратна вода от където ще влязат в къщата. Набързо направихме по тръби PPR по 1м с по едно коляно, които ще останат под плочата. Да обаче, като поразмислих малко, не ми се иска под плочата да има коляно (потенциална слаба връзка) Има ли начин с някакви други тръби да станат тези спусъци и да могат да се огънат, така че да нямам връзка (коляно) под плочата. Не знам дали ме разбрахте. С тези тръби с алуминиева вложка ще стане ли? Така че после от двете и страни да мога да си продължа с ППР.

Прикачен файл

WP_20141019_001.jpg

Прикачен файл

Untitled.jpg
prascho - майстор
Тъй като само аз отговарям - излиза, че съм всезнайко :lol: .

Не се притеснявай толкова, че кухненските мебели са ти на външна стена. Обикновено при големи гардероби се появява мухъл. Пък и нямаш голям избор при разположението. Така е ок. Най-малкото ще ти трябва вентилация на аспирацията в кухненския бокс. Вярно, че може да пробиеш външната стена и да я изведеш, но аз лично предпочитам класиката с комин. Бетонните коминни тела са с два отвора. По-широк, който се ползва за отопление и по-тесен за вентилация. Вкъщи сме комбинирали две стаи с едно коминно тяло. Първият отвор е в едната стая, втория минава през стената с изведена розетка във втората стая. Реално от три комина ползваме само един, към който сме закачили котел на твърдо гориво. Практика е да се комбинира един комин на две стаи. Иначе не излиза рентабилно и няма голям смисъл от по-гъсто разполагане. Поради липса на комин при банята и тоалетната си пуснах един щранг ф110 до канализационната тръба, който изведох над покрива. Това същщо е вариант за вентилационна система. Единичен вентилационнен комин може да изградиш и между мивката и трапезарната маса. Първоачалното положение в ъгъла между спалнята и хола е най-удачно но пък казваш, че идва неудобно поради други фактори.

На тръбите с алуминиева вложка нямам доверие особено когато се ползват за водопровод!!! Помисли дали не може да се направи ревизонна шахтичка. Като цяло слепено коляно на PPR тръба не би следвало да създаде проблем с пукане. Все пак има стопяване на пласмаса. Вариант е и да ползваш една тръба от три метра с по-голям радиус на огъване.

Не съм чел мненията отначало - къщата на един етаж ли е?

П.П. Явно си баровец :-D . При съвремените условия с що годе качествени материали и механизми комплект горни и долни кухненски шкафове на линеен метър са около 1000лв. 7м кухня е около 7000 лв :). За мен тези 7м кухня са си живо изхвърляне дори и да имаш пари. Ще ти заемат голяма част от пространството. И само едно "Г" /3-4м/ ще ти върши същата работа. Да не говорим, че като седне някой от страната на кухнята няма минаване. Аз бих ограничил кухнята до едно семпло Г и бих завъртял трапезната маса на 90 градуса. Да дойде успоредно на прозореца.

Сега се загледах в хола. Сигурно сте доста фини с твоята жена. На 25м2 планираш толкова много мебели с доста сериозни габарити, че въздух няма да ти остане. Как ще се разминавате не ми се мисли :lol: .
Фитилчо - майстор
prascho написа:

На тръбите с алуминиева вложка нямам доверие особено когато се ползват за водопровод!!! Помисли дали не може да се направи ревизонна шахтичка. Като цяло слепено коляно на PPR тръба не би следвало да създаде проблем с пукане. Все пак има стопяване на пласмаса. Вариант е и да ползваш една тръба от три метра с по-голям радиус на огъване. .

Трябва да си луд, да си сложиш такива тръби за водопровод.

Хора, правете мед, не се занимавайте с глупости, става ВЕЧНО . Дори на PPR-ките нямам доверие ...
Те в германия/Англия/Австрия да не са прости, че правят само мед?
prascho - майстор
Е аз това написа. Алуминиева вложка не се ползва за водопровод. В офиса трета поредна зима гърмят тези тръби, но там е друга бира. Вкъщи само по предназначение!
boqnkov - специалист
В крайна сметка не разбрах как да изпълня този елемент от грубия строеж. Май ще си оставам с ППР. Ще търся начин да надуя предварително "Г-тата" преди да ги залея...
Tsilkov - майстор
boqnkov написа:
2. Може ли малко повече за теЗи бетонни тела за комини. Тези керамичните на мен много ми харесват. И във всяка стая ли е добре да имам комин или може да се комбинира един комин за две стаи? Ето тук пише интересни неща. Защо единия отвор е по - малък от другия? Той за вентилация ли е? http://tuhli.net/kominnite-tela/
5. Нямам избор. На западната страна ще е кухнята. Ще търся някакви предпазни мерки против поява на мухъл.
2.Керамичните са система и са по-скъпи ,но пък са комплектовнаи и не сикат вътрешно измазване - според мен ако ще слагаш камина сложи точно тях. тези с двете тела малко и голяма се водят "сифонни" и са за кооперации или повече етажи.
За какво ти е комин в спалнята - да даваш пари, да имаш язва на поркива и да ти е вързана спланята зимата със тудения въздух навън?

5. Ако си изолираш както трябва къщата (с поне 10 см излоация и без термомостове) + сравнително нормална вентилация няма да имаш грижи с мухъла.

Относно разпределнието ще ти пиша пак - според мен първоначалното е най-добро заради ходовите линии и функционалноста спрямо малката дневна - просто му тярбва един прозорец от трапезарията на запад.
boqnkov - специалист
Tsilkov, нали ти ми каза да обърна огледално трапезарната и боксова част. Много ми хареса така (трапезарната маса до прозорци). Няма как на запад да сложа прозорец, защото там от външна страна ще има стълба за тавана. Между другото събирам и идеи за стълбата към тавана. По проект я няма (написана е подвижна стълба). Тавана е с надзид 1,40 и е с двускатен покрив. Ще се използва на натурии и сезонни неща. Дали да си направя бетонна стълба? Дали да е метална? Дали да е някаква наистина подвижна?
2. Комин между детската и хола добре ли е?
3.Може ли да се измисли нещо добро за аспиратора в кухнята, така че да не излиза чак на покрива горе? Този въпрос важи и за частта за къпане и тоалетната.
4.Може и малко коментари по размерите в коридора и ветробрана на вариант III. Коридора 1,53 не е много? Има ли смисъл да си увелича банята и тоалетната за сметка на коридора?
5. Ветробрана смятам да го оставя с врата от дограма и там да са обувки и якета, а втората врата да е блиндирана и по - сериозно заключваема

П.П. Прасчо, аз затова преправях проекта с влязло в сила разрешение за строеж. (щото съм голям баровец) :headbash:

Прикачен файл

3.jpg

Прикачен файл

2.jpg

Прикачен файл

1.jpg
Tsilkov - майстор
boqnkov написа:
Tsilkov, нали ти ми каза да обърна огледално трапезарната и боксова част.
Да бе ама обърни внимание ,че съм ти писал и леко да разшириш дневната, а сега просто вече не става. Затова и после като видях новия чертеж си смених мнението.
boqnkov написа:
Няма как на запад да сложа прозорец, защото там от външна страна ще има стълба за тавана.
Винаги има как да ги съчетаеш. Ако рядко ще слагаш натуриите подвижна и/или вертикална стълба е най-лесно. Иначе метална или дървена е въпрос на вкус и умения с трион или флекс. Не е без значение и каква е визията на къщата ти.
boqnkov написа:
2. Комин между детската и хола добре ли е?
Комина зависи от това къде искаш/имаш място за печката. Също така гледай да не се пада на покрива в улама или маия.
boqnkov написа:
3.Може ли да се измисли нещо добро за аспиратора в кухнята, така че да не излиза чак на покрива горе? Този въпрос важи и за частта за къпане и тоалетната.
Аспиратора ще ти клепа с мазнина фасадата и сачака затова го слагай на покрива. Ако идеята е да не правиш много дупки в покрива (което е добре) просто в подпокривното го закарай до комина и ги обедини.
Банята и тоалетната няма никви грижи да е на фасада даже по-добре. Чудя се на тоалетната защо изобщо ще слагаш бучащ вентилатор като имаш прозорец.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 33

Тема "Строителство на къща - стъпка по стъпка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: