Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
radius - майстор
Ще правя ограда с бетонова част 50-60см и метални колове за колони.
Бетона ще е дебел 15см, коловете 5см.
Въпроса е как да ги хвана, за анкери не мисля, защото нямам достатъчна дебелина на бетона:
1. Вариант 1 да оставя планки с мустаци в бетона и после да заварявам профилите за планките. Ще е много трудно да ги направя вертикални, защото ще ми "дърпат" заварките.
2. Коловете се слагат преди леенето на бетона, нивелират се и се привързват за арматурата. Ще стане право и по-лесно за мен, но се страхувам след време да не сцепи бетона около коловете. Последния ще е вибриран, коловете грундирани и замазано с битумен грунд, на фугата кол-бетон.

Какво мислите?
stiv1961 - майстор
Вариант 2 на едната ограда към съседите е от 30 и кусур години- няма никакви пропуквания. При мен височината на бетона е около 20 санта и дебелина около 15.
big_death - специалист
И " мустаци "на коловете ако има възможност !
EDI - майстор
Вариант 2.На вилата оградата така я правиха и стана много добре.
bulhomes2 - майстор
Вариант 2. Привързването към арматурата ще е безмислено. Ако е заварено - да. Целта е нещо да държи кола да не се измъкне нагоре. Не че сам ще тръгне да се измъква де. Може и елементарна дупка в основата на кола и напъхано желязо (перпендикулярно на оста на кола). Може и леки засечки да се изрежат с ъглошлайф в основата на кола и да се обърнат "пера" настрани. Всяко едно ще е достатъчно и само. Избираш си кое ще ти е най-лесно.
Фитилчо - майстор
Както са казали колегите, заварено за биглите/арматурата и наливане на бетона и не го мислиш повече.

Бих ти препоръчал да сложиш много хубав грунд отвън на кола 2 ръце(примерно Zinga) а отвътре да ги напълниш с бетон, и няма да мръднат никога повече.
Единственият проблем е, че няма да можеш да пробиваш кола, но пък оградата ще е заварена за него предполагам ...

Можеш да помислиш и за поцинковане на коловете, това вече е вечно :wink:
Чираче - майстор
И аз препоръчвам вариант 2. Предполагам коловете ще са тръби от скеле. Предлагам ти в горния им край да завариш плътно с цяла заварка някаква кръгла/или квадратна планка/ с дебелина поне 4 мм, за да не влиза вода вътре в тръбата. След това с четка намазваш тръбата с раждопреобразовател/разредена ортофосфорна киселина с вода в съотношение 1:3. Следва 2 слоя грунд за метал, и автоемайл лак с желан цвят. И забравяш.
radius - майстор
Много благодаря, че ми казахте това, което искам да чуя. Не ми се мисли как ще ги центровам при вариант 1 и като почнат да ми дърпат заварките...
Желязото не е от скеле, утре го купувам. Мисля да го мина директно с http://www.denicom.bg/antikorozionni-po ... kyton.html
Хубава според мен боя ( 20 лв. кутията), ползвал съм и има голяма разлика с българските например. Много добра покривност, дават, че може и без грунд, директно. Удрям една ръка сега и една след леенето на бетона и правенето на заварките на хоризонталните профили.
Защо е нужно да осигурявам срещу изтръгване? Мога да заваря мустаки, но каква е целта?
bulhomes2 - майстор
Да приемем, че някой ден решиш да ползваш коловете за подпора на навес. Навеса го хващаш за тях. При един силен вятър кое ще го държи да не излети?
agro - специалист
Не е чак толкова трудно да се заваряват вертикални колове върху предварително бетонирани планки. Избираш това, което ти се струва по-лесно. Ако съм аз, ще избера 1. Планки в бетона са универсално решение и развързват ръцете за бъдещи промени в плановете.

Тема "Метални колове за ограда в бетона" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: