Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
stenmark - специалист
Аз ще я правя по малко различен начин.Копая дупки за коловете 0,3/0,3/0,6м и заливам,може колонки от арматура да сложа.После понеже профилите които се продават са на 6м са нарязани на по 2м захващам за бетонните стъпки.Може с анкер,може и със заварка,всякак общо взето.После си правя кофраж с височина 0,5м и свързвам вече монтираните колове.
Чираче - майстор
agro написа:
Не е чак толкова трудно да се заваряват вертикални колове върху предварително бетонирани планки. Избираш това, което ти се струва по-лесно. Ако съм аз, ще избера 1. Планки в бетона са универсално решение и развързват ръцете за бъдещи промени в плановете.
Заварките не са проблем за много хора. Планки се поставят на много места, но не и за ограда. Замислете се защо го казвам? Бетонираните планки се закрепват към бетона с предварително заварени "мустаци". Както и за се бетонират, винаги ще влиза вода между бетона и планките. И ще се задържа там за повече време, докато изсъхне. Но през това време влиза и въздух. Корозията е налице както на планкото, така и на "мустаците". В резултат луфта се увеличава, и "мустаците" изтъняват. След време може да се откъснат. Времето е неизвестно, и зависи от много фактори. Но не забравяйте, че строите ограда не за година-две, а за много по-дълго време. Може и да не съм прав, не знам.
chandler_vt - специалист
В момента правим точно такава бетонна ограда с вградени планки с мустаци. Тези планки обаче не са една гола ламарина 4 мм, права като лист. Естествено, че под такава ламарина ще се задържа влага след време. Планките представляват дебела ламарина с формата на капачка с винт за буркан, т.е. кръгла и по ръба огъната надолу. Така се получава дебелина от повече от 1 см. Като влезе в бетона с мустаците, намира си място и няма как да проникне надолу влага или въздух. Има си пиниз тая работа.
Чираче - майстор
Не искам да Ви преча. Вярвайте си. Успех!
radius - майстор
Както писах, може да се замаже с битумен грунд фугата и смятам, че ще е много дълготрайно. Аз
купих днес коловете, чистих ги от маслото ( 3 пъти :shock: ) и ги боядисах първа ръка. Нарязани са като да се забият в бетона, без планки.
agro - специалист
Аз коловете ги дадох на горещо поцинковане - 90 стотинки на кг. Каквото имаше за заваряване по тях - заварих го предварително. След поставянето /още не съм ги сложил/ се пробиват отвори в основата на кола, за да изтича водата отвътре. Предполагам, ще се наложи след години да проверявам тези отвори да не са запушени и така. Ако бях сложил профил вместо тръба, от такива отвори нямаше да има нужда, ама оползотворих тръбите от старото скеле. Предварително ги изчистих от хоросан и бетон грубо, после ги натопих във ваната за импрегниране на дървени греди и ги залях с оцетна киселина. Изчистиха се до метал за едно денонощие, вкл. отвътре.
radius - майстор
Да си имам късмета, оня ден заляхме петАта ( 5.5 куб.м. бетон без добавка) и беше 5С. Сега е 1-2С и ще има да стяга дъълго. Дано да не падне под нулата. Четох, че при тези температури трябват 8-12 дни, за да няма опасност от замръзване ( т.е. бетона да е набрал достатъчно якост).
Миналата година на 6.12 заливахме пътеките и падна до -6С. Бетона беше с добавка, замръзна повърхностно и не е от най-здравите ми се струва. Но си и жълтее, което се дължи на ниското му качество.
Както и да е , сега предстоят 2 заливания на частта над земята, но нека да видим как ще е следващите седмица две.
radius - майстор
Ето докъде я докарахме за тази година, ювелирна изработка с бутикова цена :lol:
Прикачен файл:
IMG3827.jpg
Прикачен файл:
IMG3828.jpg
Доволен съм от резултата, целта беше да се получи максимално красиво като за бетон, да няма нужда от шпакловки, камък и т.н. Ако намеря графити маниак- алтруист, може някой ден да я нашаря.

Напролет, направи сам - напречни профили и по-натам дъски.
stenmark - специалист
Много точно описание:за ювелирната изработка,а за цената то се подразбира.Рядко може нещо ми харесва поне съм горе долу в този бранш/имам предвид строителството не кофраж и пр./ но което се е получило при теб наистина е добро.Само имам въпрос:защо толкова много бетон.Вида се че дебелината от долу си е голяма и защо не минахте на варианта за ранбалки.
radius - майстор
Описанието е точно, защото съм изстрадал и участвал в някои от дейностите по изграждането. А бетона ... щото се работи по проект :axe: . Стъпката отдолу е 40х40см, за 32м - 5.5 куб.м. бетон.

Тема "Метални колове за ограда в бетона" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: