• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами не, аз предпочитам въглищата да се горят в ТЕЦовете далеч от мен, защото там има много по-обри инсталации за изгаряне с филтри на изгорелите газове, а в домашни условия - всеки взел по един 30-40кВт котел за 100м2 жилище (за да изкарва по-дълго с едно зареждане) и го души с притворена клапа - само пушек и миризми наоколо - мерси :)
VLADO66 - майстор
За съжаление подходящи въглища/с висока калоричност и ниско пепелно съдържание/ в България няма.Преди време бях пуснал тема за това дърво. http://paulownia.bg/bg/blog/20-dobivane ... vniya.html
Svezar - специалист
LazarGanev написа:
а в домашни условия - всеки взел по един 30-40кВт котел за 100м2 жилище (за да изкарва по-дълго с едно зареждане) и го души с притворена клапа - само пушек и миризми наоколо - мерси :)
Хи,хи,хи все едно описа моето положение до миналата зима /макар че аз съм с 30 кВт за 200 квадрата/ ,но пак си гореше котела с притворена клапа и кадеше комшиите,тази година трябва да правят банкет и да запалят по една свещ че сложих горелката :-D
kipu67 - напреднал
Svezar написа:
Хи,хи,хи все едно описа моето положение до миналата зима /макар че аз съм с 30 кВт за 200 квадрата/ ,но пак си гореше котела с притворена клапа и кадеше комшиите,тази година трябва да правят банкет и да запалят по една свещ че сложих горелката
И аз така бях с 29кВт на 160 кв.м, и пушеци и треперене за температура , на не пегрее котела.
Тази година съм с ретортна горелка. Пак на въглища, но пушек нямаааааааа.
Гори постоянно котела и ми е гот.
Radoslaw - специалист
Тази събота направихме опит с пелети от Царевица,но не от зърното а от царевичака(стъблото).Не крия че имах определено резерви ,как ще гори.Но останах очарован.Гори ,чак да не повярваш.Жалко ,че не го снимахме.Тази събота ,ще се опитам да направя един видео клип и ще го пусна.Изобщо царевицата ,като гориво, като зърно и като суровина за пелети се оказва доста обещаваща.
ivanovbg - майстор
Със стеблата става, но с зърното е грехота. По добре го преработи в царевично уиски и свинско. Бая повече време ще те топли. :idea: :partyman:
ktch_1964 - специалист
Радославе ,покажи в каква горелка горихте тези пелети,те по добри ли са от сламените като качество и като цена.
Radoslaw - специалист
ktch_1964 написа:
Радославе ,покажи в каква горелка горихте тези пелети,те по добри ли са от сламените като качество и като цена.
Горелката е ретортна,последно поколение,изцяло от чугун.Излезнаха на мода преди 2-3 години.А иначе ретортните горелки за познати в европа отпреди 25 години.Но наскоро направо ме убиха че в Щатите са познати от 1913 е може и да е 1923.Естествено изцяло с механично управление.Като качестео царевичните пелети се доближават до слънчогледовите .с много по малко пепелно съдържание.С пренебрежимо лек нюанс на сатениране.Нещо с което ретортната горелка успява да се справя упешно ,за разлика от сламените пелети.За които така и не съм видял горелка ,която да се справя успешно на100%.Е имаше отзиви за компект от котел и горелка за сламени пелети ,само че цената им беше 12000 евро.За нормален 25-30 kW котел.Наистина ,ще се опитам да направя видеоклип,тъй като наистина си заслужава да се види.
jorkataG - специалист
Към Жабата: Колега засаждането на дървета е добро дело НО знаеш ли колко години са необходими за да израсне едно дърво което да можеш да отсечеш за да се грееш. За борови дървета при влажни почви поне едно 5-7 години, при сухи - двойно. Говорим за дебелина поне 20 см. в диаметър. За бук, дъб над 20 г. За салкъм-акация пак доста години трябват. Това са дървета които стават за отопление и производство на пелети /без салкъма/. Тополата не става за нищо освен за дъски.
На мен също ми е интересно как гори царевицата. Идеята е да се намали себестойноста на отоплението като цяло. Топля се на въглища но при 310 лв на тон, мръсотията и миризмата не е комфортно. Отоплявам 186 куб.м.с 24 Квт котел триходов за първа година.
Ето нещо интересно сори за превода ама чичо Гугъл толкова си може.
http://translate.googleusercontent.com/ ... zL0EMJDw#3
phantom_ - специалист
Аз тая година взех "ново"за мен старо котле Дакон 24кв. преди това бях с Виадрус..и съм много доволен за сега :-D Естествено изпаднаха ми 2чувала с развалена(гъгрясала)царевица и директно в котела върху въглищата :roll: Ами няма проблем много добре горят,според мен са по малко калорични но не е проблем да се горят директно без никакви горелки :supz:
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "царевица за отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: