От мобилни телефони до цифрови камери
brum - майстор
Да почна от начало - ще правя разклонител с контролер. Всяко гнездо ще се включва при определени условия. Контролера ще е базиран на ардуино - ще има няколко датчика и ще управлява релета. Целта на цялото нещо е да пази от замръзване една помпа и едни тръби.

Та за целта ми трябва разклонител който да има малко повече свободно място в него за да влезне платката. Или поне релетата и малък трансформатор (3-4 вата). Още по-добре ако цялото нещо е с някакъв клас за водна защита, примерно IP44.

Също важно е и разклонителят да подлежи на преработка, за да могат отделните гнезда да се пускат самостоятелно. Всички които съм отварял към момента имат по една обща шина за земя, нула и фаза. А аз ще трябва да нарежа шината на фазата (примерно) на няколко части и да я закрепя стабилно на мястото й по някакъв начин.

Та така - търся разклонител подходящ за целите. Някой с защити вътре в корпуса предполагам ще е по-удобен, защото ще има повече място за компонентите.

Пък като почнат да се случват нещата ще пусна информация :) .

Към момента нещата са наредени на една макетна платка, ама 220V по макетна платка нещо не ме радва като идея. Или трябва да измисля кутия и от нея да излиза кабел към отделните гнезда, или трябва да намеря подходящ разклонител за целта. Единият вариант който обмислям е с отделни гнезда за външен монтаж (единички) и малка кутия около контролера. Ама нещо обемно и разхърляно става, а не се радвам много на тия варианти ...
edesign - специалист
Аз правя подобни неща като вземам разпределителна кутия за открит монтаж (итал. на Олан изглеждат хубаво). Място вътре имаш много. На капака пробивам отвори за обикновени стенни контакти и си ги хващам с болтове в четирите ъгъла на металният им квадрат.
piron45 - майстор
+1
Разклонителите не са предвидени да се монтират допълнителни устройства в тях. Избираш си подходяща кутия или табло има какви ли не и с различна IP. Останалото колегата го е казал.
Стиви - специалист
Също така може да ползваш разклонител за външен монтаж, което представлява по-скоро двоен или троен контакт за външен монтаж. Те са разположени в една обща кутия всеки от тях е с капаче. Освен това, са си отделни контакти и всеки се свързва поотделно, което е малко досадно но в твоя случай е перфектно

https://www.google.com/search?q=%D1%82% ... CAYQ_AUoAQ#
brum - майстор
Разклонител явно няма да е. Не защото не са предвидени за монтаж на неща в тях (тия със защитите имат предоволно място), а защото отделянето на гнездата е доста разправия (или ще е паянтово, или ще е доста работа). Накупих се с различни тия дни и ни един не вършеше работа.

Вместо релета реших да ползвам триаци. По-компактно, по-голям експолатационен ресурс.

Намерих и разни проекти подобни в нета, доста хора са правили подобни схеми. MOC3041 и BT139 изглежда като читава комбинация. При киловата мощност ще има по 3-4 вата на триак което не е драма, с малък радиатор нещата изглеждат безпроблемни. А при правилно свързване (относно фаза и земя) радиатора ще е към земя и ще е безопасен.
hidrazin - майстор
Аз пък не знам що е тоя цирк за един нагревателен кабел и една умряла помпа?
Още в другата тема ти писах за терморегулатор. И ся за кво ти е тва ардуино че и симистори?
Ако ще го правиш - прави го с релета. Много е по-надеждно от симистора. Като ти окъси симистора ще има да грее тоя кабел...
Аз не бих се задълбавал с кутии, контакти, ардуино, релета ... след като един ей такъв терморегулатор с три метра кабел за сензора струва по-малко от 30 лева. Пък да не говорим че и изглежда добре.
Изображение
Бучвам си го на стената, кабела през стената да мери външна температура и съм в играта.
:partyman:
brum - майстор
Уф, да. Бях го забравил това. Ще преосмисля нещата :) . Като е ясна крайната цел и елементите в цялата схема тогава ще "творя". Тая зима май даде фира схемата, щото не остана ред, а почна да застудява. Та ще имам време до следващата...
hidrazin - майстор
Разумно решение. Само гледай да не си намериш време и до последващата зима. :-D
Щото и аз понякога ги правя тези неща. Вече трета година се каня да метна 2-3 кабела и няколко тръби в един канал и да го закопая.
Е ами май вече канала сам започна да се закопава и да обраства с треволяк. :shock:
:partyman:

Тема "Разклонител със свободно място за малък контролер в него?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: