• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 15
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
bulhomes2 - майстор
А така де. Нали се мъчим да изкусурим схемата. Всеки акъл е от полза. Връзването лесно ще го измислим. Дайте линкове и към подходящи контактори, че накрая да направим една рекапитулация!

Нулата съм я направил да се прекъсва с контакторите, защото не съм спец по токовете. Пречи ли нещо нулите на мрежата, генератора и инсталацията да се вържат за постоянно и да не ни се пречкат в схемата?

Нещо което май не е лошо да се добави. Някакво времево реле на веригата за включване на стартера. Примерно върти 10 секунди, изчаква 10 секунди, пак върти... Задължително и предпазител на веригата.
kuger - майстор
Закъснението ще се получи с времето от отпадане на мрежата, до влизането на генератора в режим. Циклични релета има, с настройка за работа и пауза. Трябва това реле да се управлява от напрежението на генератора. И да се блокира от наличието на напрежение в мрежата на ел.преносното дружество.
Притеснява ме и факта, че не знам генератора с какъв смукач е. Защото посмъртно няма да запали, ако е ръчен. Никой няма да си курдиса генератора до печката, нали?

Предполагам в предложенията ми има гафове, да ги изчистим заедно.

Още чакам Хидрата да ми отговори.
kuger - майстор
infomar написа:
Много хубави неща казвате, но практически за човек живеещ постоянно в къщата/вилата няма нужда от нещо повече от :
Изображение
Точно такъв модел имах предвид, но ум...., не единичен. Има ги, но къде?
Andri01 - майстор
АДГ-Авариен Дизел Генератор. На корабите ги има и са задължителни!Развъртането им и включването към мрежата напълно автоматично в рамките на 20-30 сек. / в зависимост от големината им/. Схемата е подобна,но малко по усложнена, винаги има взаимна блокировка и преимущество на основните генератори / в случая ел. мрежата/.Аз лично съм правил такава схема на управление служебно и на един приятел на вилата му,но не помня вида на самия генератор.
bulhomes2 - майстор
Абе що си мисля, че почти всичките ми контактори са и с отворени и със затворени контакти. Явно нещо бъркам, че в нета не открих нищо такова. Само разни дребни - http://vikiwat.com/elektromagnitno-spec ... 25-21.html

ПП. Имало. Намерих.
Прикачен файл:
Graphic1.JPG
Последна промяна от bulhomes2 на ср окт 29, 2014 3:58 pm, променено общо 1 път.
ivanovbg - майстор
Mоя съвет е да направите генератора да се включва след повече време - 5-10 мин. Иначе компресорите на климатик, хладилник и фризер ако са в режим работа, ще трябва да се включват под товар, което е крайно неблагоприятно и може да доведе до бързо изгаряне.
:partyman:
Стиви - специалист
Тези проблеми не са актуални само при наличието на генератор за аварийно захранване. Дори без генератор често се случва тока да прекъсне за няколко секунди или минути и отново да бъде включен. Климатиците отдавна имат защита за включване в подобни ситуации. Всеки от вас може да пробва, като изключи за секунда или повече климатика от контакта и да го включи отново. Каквото и да правите с дистанционното, в какъвто и режим да го включвате, компресора на климатика няма да тръгне първите пет или няколко минути. За разлика от климатиците някои други уреди нямат такива защити и за тях не е препоръчително да бъдат включвани веднага. От друга страна, не е приятно заради някаква вероятност компресора на хладилника да работи в момента, да чакате 10 минути за да си включите осветлението. За тази цел може да си направите само отделни кръгове да се включват със закъснение независимо дали включването на тока е станало от генератор или от електроразпределителната мрежа. Освен със стартер има и модели генератори които са с дистанционно. С тяхна помощ включването може да бъде под контрол без да се налага да ходите в гаража, мазето или където се намира генератора без сложни автоматизации. За да имате добра представа кога е дошъл тока в електроразпределителната мрежа, е добре поне един от кръговете на осветлението да не бъде прекъсван от контактора на генератора, а да бъде свързан постоянно към електроразпределителната мрежа . Висшият пилотаж е добавяне и на UPS към системата.
infomar
Целта е да се направи лесна за изпълнение система, не - много скъпа... и сигурна. Колкото едно нещо се усложнява, толкова по-голяма вероятност от повреди и проблеми. Все още съм привърженик на ръчното превключване и пускане на генератора. Заземяването му все още не ми е ясно.....
Andri01 - майстор
каквато и схема на на пуск и свързване да се направи-автоматична или ръчна,трябва да се подсигури против връщане на напрежение към мрежата. Т.Е взаимна блокировка на включвателите. В противен случай освен ,че става противозаконно и последствията могат да стигнат до съд.
infomar
Andri01 написа:
каквато и схема на на пуск и свързване да се направи-автоматична или ръчна,трябва да се подсигури против връщане на напрежение към мрежата. Т.Е взаимна блокировка на включвателите. В противен случай освен ,че става противозаконно и последствията могат да стигнат до съд.
Изображение

Лесно изпълнимо и сигурно ръчно превключване - два шалтера обърнати обратно и ръчките им свързани с твърдо рамо. Когато се включи в едната страна - приема захранване от стълба (единият включва, другият изключва), а когато се обърне обратно - изключва външното и включва захранване от генератора.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 15

Тема "Генератор ток за еднофамилна къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: