• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 33
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
prascho - майстор
здравей,

След новите подробности, аз лично бих направил вътрешна стълба към таванския етаж. Бих оставил вратичка за "обитаем" в бъдеще таван при положение, че надзида ще ти бъде около 1,5м. Без значение дали говорим за четирискатен или двускатен покрив.

Мое мнение: вместо да заложа 7-8 хиляди за една безмислена кухня, която няма да използваш пълноценно и ще ти ограничи в пъти пространството част от парите бих инвестирал в една вита кръгла стълба разположена в дясно от входа. На мястото на вестибюла и продължението на банята. Банята ми се вижда прекалено голяма. В банята прекарвам не повече от 10-15 минути на ден, не виждам смисъл да е повече от 4-5м2. Не ползвам вана, няма кой да плаща ток и вода! При двускатен покрив бих сложил прозорци от юг на таванското и евнтуално една тераска изкачаща с конзола. При четирискатен покрив бих заложил на 2-3 прозорци Велукс за да влиза светлина. По този начин ще имаш обитаем полуетаж, с достатъчно светлина и допълнителен простор за в бъдеще. Така или иначе си решил да го правиш това таванско. Направи го обиатемо!

Извод: Вариант първи - 8 хиляди за кухня; вариант втори - 3 хиляди за кухня, около 2-3 хиляди за покривни прозорци, 2 хиляди за стълба, около 600 лева за алунимиева дограма с врата пред стълбата за да може двата етажа да са самостоятелни. Всеки сам си преценява разхвърлянето на бюджета. Зимно време при външна стълба е кофти. Трябва да се мисля за студ и заледяване на стъпалата.

Важно: с направеното предложение, ще може да разположиш комин в ъгъла между хола и спалнята. Той ще обслужва кухнята.

В тоалетната действително не ти трябва вентилатор. 17 години нямаме проблем пък сме и без прозорец. Банята е помещението, което изисква вентилация, дори да има прозорец.
prascho - майстор
Ако пък си привърженик на разположение тип мансарда - то може да се разменят местата на тоалетната и витата кръгла стълба. Така стълбата ще ти се падне в коридора. Може би по практично е стълбата да е при входа в дясно.

Това са само идеи и малко по-различно мислене. Вярно е, че правиш къща сега, в този момент, но човек е хубаво да помисли каква би била ситуацията след 10-15 години. Все пак животът на една къща може да продължи и век, при добро поддържане.

Мисли за практичност и функционалност на помещенията и разпределяй разумно бюджета. Хората по апартаментите се избиват да усвояват всеки един м2.
VLADO66 - майстор
Малко идейки за стълби спестяващи пространство тип пачи крак. http://remontiobzavezhdane.blogspot.com ... _3946.html
Tsilkov - майстор
То на тия малки пространства остава и една вътрешна стълба да сложи и ще стане :проба:
prascho - майстор
Споделям моето виждане. Аз бих сложил тази стълба в дясно от входната врата:

http://www.stairs.bg/bg/gallery/view/6

Ще се лиша от Г-то на банята, което ми се вижда непрактично. Душ на мястото на ваната. Без вана. Чудя се как се навиват хората на подобно нещо - "вана" в съвременния свят.

Да не говорим, че една такава стълба е разглобяема и може да се махне.

Стълба "пачи крак" от линка на Владо също звучи доста интересно. Но ще трябва повечко въображение за да се нагоди при този проект. Както пише: недостатък е обръщането на посоката на движение по-средата на стълбата.

Прикачен файл

20042012831.jpg
boqnkov - специалист
Прасчо, нещо си в грешка.Не знам къде я видя тази вана. Банята ми е точно 5,2 кв. Като мисля, че съм изпилил всичко в нея брутално. Все пак е "суха баня" + пералня, сушилня и бойлер в нея. Стига бе човек все пак не сме в Китай. Вярно, че аз съм 70 кг.(1,88), а жената е 50кг, ама все пак, ако махна г-то на банята ще си мириша и това е. Проекта вече е готов и не мога да правя своеволия с конструкцията на сградата. Всичките ми питанки за това разпределение на всекидневната идват от това да знам какво да кажа на майсторите за зидарията. (дограмата) Нямам нужда от етажа да се качвам на тавана. А и така къщата вече си става двуетажна.(по документи). По скоро събирам идеи за външна стълба, по която да се качвам на тавана. Не ми се иска да е като аварийните стълби. :) Все пак мисля да си държа гумите на колата, велосипеди, багажник за колата и т.н. Отхвърлих вариант №2. Остават вариант №1 и №3 (съответно и техните огледални образи) (4 варианта). В бъдеще искам да си направя веранда пред трапезарната част. Близо до нея искам и летен бокс, в който да има мивка, малко барбекю, котлон за готвене и малко място за плот. Този бокс да е съвем близо до верандата, за да може лятно време да се храним и готвим там. Ето и разположението на двора. Как вие бихте разположили нещата?

Прикачен файл

dvor.jpg
dvor.jpg (93.32 KиБ) Видяна 2444 пъти
boqnkov - специалист
Малък напредък... Сега чакам да поизпръхне земята за да може да налеем първата плоча. Следват новите въпроси?
1. Найлона, който ще е под плочата (върху обратния насип) как да го сложа? Да затапва изцяло цокъла спрямо плочата или само до вътрешните ъгли на цокъла? Т.е. ако има влага да я отвежда извън плочата, или е важно плочата като се налива бетона да контактува с бетон по външните стени на цокъла. Не знам дали се изразих ясно... :(
2. фибрана да го нареждам ли предварително в кофража на ГОРНАТА плоча (много пъти съм виждал, че го правят) или мястото му е отгоре? А стириопор вместо фибран за таван?
3.На първо време, може да няма средства за изолация веднага (външна), затова мисля да строя с поротерм лайт . Те със обикновен вароциментов разтвор ли се зидат или си имат специален разтвор?
4. Итонг за вътрешни преградни слабообитавани помещения?

Прикачен файл

WP_20141022_007.jpg
Pasko - специалист
Декофрирай на 3-ти ден, после остави да поизпръхне бетона (около седмица) . След това мазана хидроизолация на 3 ръце и обратен насип с трамбоване! Отгоре найлон с презастъпване на листите . Бетона на плочата трябва да контактува с бетона на основите. Аз фибрана го сложих отдолу , поради особеностите на проекта ми. Ти ако ще правиш подово, отгоре.
boqnkov - специалист
Ами то е малко късно... Декофрирахме на 2рия ден следобяда. :) бетона в основите и цокъла съм го поръчвал с добавка за водоплътност. Смята и този за плочата да го поръчам такъв. Навсякъде б25 - разликата в цената с б20 и 15 е съвсем малка. Не смятам да слагам мазана хидроизолация. Добро трамбоване, пясък и найлон се надявам да свършат работа. Ще се отоплявам с климатици. Все още се чудя фибрана да го залагам ли в плочата отгоре или след всичко да го налепя върху нея. Говоря за горната плоча. Тавана ще е необитаем и май клоня към варианта фибран в кофража преди изливането на плочата. Колко см е добре да сложа? Знам, че колкото повече толкова по - добре, но си гледам и джоба. 3 или 4см?
Tsilkov - майстор
Винаги е по-добре излоацията да е между плочата и замазката - така намаляш топлоотдаващата повърхност и избягваш част от термомостовете! Ако пък на първия ред зидария сложиш полистиролбетон нещата съвсем се получават от към топлоизолация :roll:
2. Можеш да ползваш по-твърд стиропор (ако си анд плочата) и ще спестиш.
3. Става и с обикновен зидарски разтвор - не си хаби априте за такъв в торби
4. Какъв е смисъла - ползвай 8 или 12 см тухлен зид.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 33

Тема "Строителство на къща - стъпка по стъпка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: