Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jabata - специалист
Моя съвет е да смениш майстора. Този нещо много иска да те натовари. Колкото и каквото и да си говориме 35KW котел за такава къща в Асеновград е страшно много дори и на твърдо гориво.
И какво като е на твърдо гориво, може би там киловатите топлят по-малко :-D .
Това в кръга на шегата, разбирам му идеята, че на твърдо гориво, човек трудно би постигнал заводски измерената мощност и се слагат резерви, но въпреки всичко те са много. По груби изчисления с доста резерви изкарвам 19 KW необходима мощност. И върху това да сложиме още близо 2 пъти повече си е прекалено.
Дори и да са ти по-големи радиаторите, в стаята ще стане баня, и ще се налага да затваряш някой и друг радиатор. И все пак, да не забравяме нещо много важно, което много малко майстори смятат. А именно че преуразмерения котел особено на твърдо гориво, много по-лесно ще прегрее. А при твърдото гориво, ти неможеш толкова лесно да го оставиш да тлее, защото пък тогава ще започне да образува нагар по стените. А също така, по-големия котел ще харчи повече, нещо което търговеца или майстора хич не го е грижа.
И най-важното, намери един майстор който да прави всичко, а не това този, това този...и накрая вината ако нещо не е наред, ще е твоя.
Нали знаеш приказката, много баби хилаво бебе.
reevil - специалист
При мен за двуетажна къща 150-160квадрата общо максималните киловати на радиаторите + 2-та бойлера ми са 28-30киловата. Вземах котел Симе 45киловата на въглища, на дърва му дават че е 40.
Аз го карам само на дърва и дори 2 от стаите не са включени в системата и пак съм доволен и от разход и от загряване, кове температурата и си я поддържа. Обикновенно го карам на 60-70гр.
Според мен няма как по-големия котел да гори повече, той си затваря клапата като стигне градусите, които са му зададени и почва да си тлее, дали ще тлее 25 киловатов или 40 киловатов котел май е едно и също.
Плюса на по-големия е по-големия хамбар-слагам дървета по 55см дължина, пълниш яко и не го бараш по-дълго време.
Не остават никакви въглени, нагар прави, но са по-скоро ронливи сажди, за да няма никакви сажди по ризите трябва да го карам сигурно на 90градуса.
На две седмици му прекарвам една тънка и дълга метална четка по ребрата на секциите и светва
mavashi - помощник
бихте ли ми препоръчали какъв котел да избера марка и вид и по точно чугунен или стоманен
fox_vt - майстор
Има една програма за смятане на топлинните загуби на всяко помещение.Но не мога да я кача тука.
fox_vt - майстор
Това е доста опростена програма :lol: Една стена може да има 5-6 слоя.Ама за груба сметка върши работа.Всъшност като погледнах пак е още по зле няма стойност вътрешна температура :lol: От 18 до 27 градуса загубите може да са с доста голямо отклонение.
alex_serviz - специалист
fox_vt написа:
Това е доста опростена програма :lol:...
Това ми попадна на пръв прочит и го постнах, понеже ти каза, че не можеш да пуснеш тази програмка, която ползваш.
fox_vt - майстор
Всъщност понеже колега от друг форум я написа и пусна за общо ползване,се сетих че явно е била архивирана.И ето я
Прикачен файл:
HeatLost Calculator.rar
(22.31 KиБ) Свален 576 пъти

Тема "Моля ви за формула за изчисляване на радиатори за отопление!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: