Ел. инструментите. Консумативи.
dragozow - майстор
Другия вариант е правена машина с траф, намират се и евтини и са много корави. Сега в службата ни слагат един асансьор и гледам че си мъкнат един поне 30 кила :)
monster18 - специалист
Здравейте колеги колебая се между тези модели

http://olx.bg/invertoren-elektrozhen-180a-i60983836

http://olx.bg/elektrozhen-200-ampera-i43805481

Или правен но не със един гол траф ами да има някакъв вид поне направен със табиат дето се вика :)
koveslav - майстор
monster18 написа:
Здравейте колеги колебая се между тези модели

http://olx.bg/invertoren-elektrozhen-180a-i60983836

http://olx.bg/elektrozhen-200-ampera-i43805481

Или правен но не със един гол траф ами да има някакъв вид поне направен със табиат дето се вика :)
Трансформаторното електроженче ще ти върши работа за електроди над 2.5,само ако имаш и трифазен ток-забележи напреженията написани на ключа.На монофазен ток ще ти загрява бързо и ще е слаб,за по-голям ампераж или време на работа му трябват две фази.
Инвертора,който си отбелязал е от най-евтините китайци и има голяма вероятност да береш дертове.И при тях "сиренето е с пари" и ако искаш надеждност гледай моделите на тези фирми,които са над 300 лв и са с гаранция.
Кракрата,ако не правиш някакви по-специфични заварки ще надмине всичките ти очаквания и ще те надживее,така че не се вкарвай в излишни филми.На нея не и пука нито от прахоляк,нито от токови удари или "клякания" на тока.Много трудно можеш и да я прегрееш. Успех,колега!
pansim - майстор
koveslav написа:
Кракрата,ако не правиш някакви по-специфични заварки ще надмине всичките ти очаквания и ще те надживее,така че не се вкарвай в излишни филми.На нея не и пука нито от прахоляк,нито от токови удари или "клякания" на тока.Много трудно можеш и да я прегрееш.
Хубаво е като се дава мнение, то да бъде вярно!
Кракра-та има ПВ при 160А само 20%
а 100% има при 75А. Това означава, че няма да я мислиш САМО при работа с 2.5мм електрод.
Толкова за "вечната" Кракра. :) Като добавиш и цената от 420лв.... :?
Виждал съм с монтиран вентилатор отгоре...защо ли? И по думите на собственика, е изгаряла е два пъти.
koveslav - майстор
Като мерите ПВ-та,я кажете някой мерил ли е колко време средно гори един електрод 4, 3.25, 2,5, 2,0 и т.н.? 3,25 гори над минута,зависи от тока.Електрожен който гори 3-4 електрода 3,25 без прекъсване със сигурност има над 30% ПВ при съответната околна температура(при 10 минутен цикъл),а Кракрата изгаря безпроблемно без прекъсване до към десетина такива електрода и то през лятото-това значи ли че има над 100% ПВ примерно при 125A при 30-35 градуса околна температура.Аз съм пържил такава "Зелена Кракра" едно време,правех си тракторно ремарке,и не спрях докато не започна да сляга пластмасовия му капак-ами не изгоря,аз изгорях от жегата преди нея.Това си е възможно най-добрата и безгрижна домашна машинка.
pansim - майстор
Koveslav - кракрата си е добра домашна машинка - никой не го отрича.
Просто не бива да я превъзнасяте.
Има една особеност - трансформаторния електрожен /тип Кракра/ в началото "поема" доста натоварване за сметка на голямото количество мед и желязо в него. т.е има голяма температурна инертност. НО - има лошо отдаване на топлина от долните слоеве навивки към околния въздух и затова веднъж достигнал определена температура вече му трябва доста време за охлаждане или изгаря. Не е единичен случай!
Друго е претриване на намотките от недобро лакиране или намеса /външна/ в електрожена.
Обикновено се познава по повишения шум /бръмчене/ при заваряване.
За проблемите с ключа мисля да не споменавам - едва ли има някой собственик който да не е сменял поне веднъж...освен ако работи два пъти в годината по 3 електрода.
И пак казвам - добра машина за дома но вече морално остаряла и с цена като на приличен инвертор.

Успех на колегата в избора.
koveslav - майстор
Принципно си прав,колега Пансим.Има си някои недостатъци трафа,но се говори за домашна машина.С такава посока на разговора,трябва да се изтъкнат и лошите страни и на домашния инвертор. Него не бива да го запрашаваме въобще,трябва да го пазим особено докато работи от струята на ъглошлайфи и разни други,трябва да го пазим от токови удари,трябва да го пазим напълно от влага,трябва да не го съхраняваме в студени помещения и при минусови температури че прави кондензи,трябва да го отваряме и да го чистим редовно,но внимателно,защото....... и други трябва.Всичко това е добре всеки мераклия да го знае,защото ако няма топъл и чист гараж или работилница и затворен шкаф или куфар за съхранение....инвертора трябва да го държим едва ли не в хола до ТВ-то. Има си и инвертора недостатъци и си е ангажимент правилната му експлоатация,особено от неспециалист,без изградени навици.
dragozow - майстор
Между другото Вики-Б до миналата година правеше трансформаторни електрожени с плавно регулиране, колкото съм продал един не се е върнал. Спря ги защото пазара не иска такива, а цената им е стабилна и не пада заради материала.
pansim - майстор
Спор няма.
Всяка машина си има своите силни и слаби страни!
Това е нещо като страрите Москвичи и Лади и новите автомобили. Всеки си има своите добри и лоши страни.
Москвича се ремонтира лесно със собствени сили и малко тел :-D но е шумен, тесен, гори много.
Пък новите коли са бързи икономични и тихи...ама се ремонтират само в сервиз с лаптоп.
Това е. Всеки може да направи своя избор.
koveslav - майстор
pansim написа:
Спор няма.
Всяка машина си има своите силни и слаби страни!
Това е нещо като страрите Москвичи и Лади и новите автомобили. Всеки си има своите добри и лоши страни.
Москвича се ремонтира лесно със собствени сили и малко тел :-D но е шумен, тесен, гори много.
Пък новите коли са бързи икономични и тихи...ама се ремонтират само в сервиз с лаптоп.
Това е. Всеки може да направи своя избор.
Няма нито да подкрепя това твое твърдение,нито да го отрека,защото не съм виждал безпроблемен инвертор на повече от 5-6 години. Имам 25 годишен здраво товарен трансформаторен,но инвертора ми е все още много млад,за да споря по въпроса дълготрайност.Виж,ако говорим за грижи и обслужване-трафа още не е пипан,докато инвертора го гледам като писано яйце,вече е отварян за издухване,специален куфар съм му купил и стои в шкафа с работните дрехи.....Жената твърди,че гледам инвертора повече от нея,егати "мерцедеса"....

Тема "Трудност при избор на електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: