• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
todor_velikov - специалист
как е по закон жиците трябва ли задължително да се слагат в пластмасови триби или е по преценка на строителя?
lyki - специалист
Много общо си задал въпроса , зависи какво ще захранват тези жици , ако захранват заводски цех си има изисквания за комуникационни шини захванати с конзоли.
За хотели и по големи згради се изграждат комуникационни шахти по които минава кабели тръби и прочие.
За една стая става и гофриран маркуч, но зависи с какво ще бъде покрита инсталацията и дали щее външна или закрита.
Не знам такова нещо като закон , но знам ,че има една дузина наредби за строителство ,за електро обзавеждане ,за пожарна безопасност ,за безопасна работа с електро уреди.
В крайна сметка трябва да си запознат със всички тия наредби зада не попаднеш в конфликт с нито една от тях при монтирането на ел инсталация.
Palawnik - специалист
По закон жиците задължително се слагат всяка в отделна тръба. Кабелите и проводниците по преценка на пректанта.
Trifun - специалист
Palawnik написа:
По закон жиците задължително се слагат всяка в отделна тръба. Кабелите и проводниците по преценка на пректанта.
Това беше COOL !!! :-D :2thumbs: :prost:
Palawnik написа:
като нямаш какво да кажаш по -добре не се заяждай :tropf:
Justy - майстор
Тодоре, закона ли те интересува или добрата практика. Слагай гофриран шлаух и тегли инсталацията.
Palawnik - специалист
todor_velikov,
Не се заяждам. Има голямо разнообразие на кабели и проводници.
Проводниците по правило се полагат в тръба. Изключение прави ПВВМ (мостовия проводник), който под мазилка не е задължително да се полага в тръба. Той се полага директно на тухлата.
Кабелите по правило не се полагат в тръба. Кабел СВТ когато е под мазилка обаче трябва да се положи в тръба.
Когато се полагат в конструкция ПВВМ задължително в тръба, а СВТ е желателно.
Избора на начина на полагане зависи от доста неща и трябва да се съобразят. В противен случай съществува реална опасност от пожари.
krasiorocknroll - специалист
Я,да не би някой да дойде у дома и да провери как съм си направил инсталацията? :wink:
Justy - майстор
Трай Краси, че само за това не са се сетили :lol:
абе аз няма да права инсталация(аз ако си права ще си сложа тръбите)ми става на въпрос че в ново строителство гледам масово не слагат тръби :?
  • 1
  • 2

Тема "поставяне на пластмасови тръби в ново сътроителство-закон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: