Ел. инструментите. Консумативи.
koveslav - майстор
Jack52 написа:
Казват че били корави машини! Гледам цените им са горе-долу еднакви, с лек превес на Дружбата, но пък Дружбите по-често гаснели и имали проблеми... За Урал-а пък по-трудно се намирали части, иначе била по-мощна.
Имай впредвид,че оборотите на зъбното колело на веригата на тези машини са по-ниски от оборотите на съвременна машина на свободен ход.За добра скорост на рязане изцяло се разчита на голямо подаване и съответно яки мускули на резача.
А и друго нещо трябва да се отбележи-Дружбата и Урала искат по 50 или 60 грама масло на литър бензин,нещо такова беше.Абе-вътре си отвсякъде с такава машина.
kuger - майстор
Jack52 написа:
Колеги някой знае ли относно старите резачки Дружба или Урал, кои са по-добри?! :?:
Бягай далече от това чудо на руската мисъл! Освен, ако не си решил да правиш "плочки" от дърпане на стартер, и носене на гориво. :shock:
bigdragon - майстор
kuger написа:
Jack52 написа:
Колеги някой знае ли относно старите резачки Дружба или Урал, кои са по-добри?! :?:
Бягай далече от това чудо на руската мисъл! Освен, ако не си решил да правиш "плочки" от дърпане на стартер, и носене на гориво. :shock:
+1
Технологично и ергономично не са мръднали и на сантиметър от първата половина на миналия век...
Ако я имаш, пази я за ретро изложба...
Ако я нямаш, по-добре "китайско чудо" за 80...100 лева...
mitko64 - майстор
На тези антики стават ли вериги с г- образен профил на зъбите. Виждал съм в гората закачени по буките, ръждясали вериги с прави зъби, като на трион.
koveslav - майстор
mitko64 написа:
На тези антики стават ли вериги с г- образен профил на зъбите. Виждал съм в гората закачени по буките, ръждясали вериги с прави зъби, като на трион.
Гарнитурите са стандартни,но от най-тежките професионални варианти.Имаше и шини на Орегон и Хускварна,които ставаха.
mitko64 - майстор
Не съм тръгнал да купувам естествено, просто любопитствам. Като се шегуваме с тази допотопна техника, нека си дадем сметка и какво е било дотогава в ерата на джагите, брадвите, цапините, синджирите и воловете. Тогава е било истинският фитнес- плочки, бицепси и др.
dragozow - майстор
Husqvarna 3120 не се внася в България, аз съм държал такава и е над 10 килограма. Най-големия модел който се внася само по поръчка е 395 XP, той е 6,6 HP и е специализирана машина, в нашите гори повече ще ви пречи. Повечето дървари освен станалата стандартна 365 задължително ползват една 40 - 55 см3 и работят основно с нея като няма да повалят. Модела 365 е от 20 години с леки промени по конструкцията и двигателя, модела е толкова успешен сред дърварите че продължава да се предлага, все пак вече професионалистите все по-често избират новите модели като 550XP, 560XP, 562XP и 576XP.
koveslav - майстор
mitko64 написа:
Не съм тръгнал да купувам естествено, просто любопитствам. Като се шегуваме с тази допотопна техника, нека си дадем сметка и какво е било дотогава в ерата на джагите, брадвите, цапините, синджирите и воловете. Тогава е било истинският фитнес- плочки, бицепси и др.
На времето руснаците имаха и Тайга и още един-два модела други машини,които бяха с нормален захват и с доста по-високи обороти.На фона на Дружбата и Урала,те си бяха направо нормални машини,и ставаха и за кастрене и за рязане на дърва за огрев.Незнайно защо обаче,тук се внасяха само тези обсъждани китуци.Сигурно пак заради цената....
Една работеща Тайга има в един съсед.Шегата на страна,проблема и е единствено че кабела за гасене е прекъснал някъде вътре в платката на запалването,а тя е залята с дебел слой смола.Сега за да я загаси,трябва да дръпне смукача,съответно я задавя и трябва да изстине или да я продухва със свалена свещ,за да запали.Целия и корпус е от метал,тежка е,но пък тягата и е уникална.Няма нищо общо с Дружбите и други такива.И си гори по руски стандарт,естествено :D
mitko64 - майстор
Тайгата не е ли от по- късен период. Изучавахме я само на книга в учебника по механизация, заедно с дружбата, ама практическите упражнения бяха само за щил 38.
Георги Иванов(алцек) - специалист
http://www.bsi-instrument.ru/manual/51000003.pdf

http://www.motopila.ru/fake/?id=162

http://www.offroad-bulgaria.com/attachm ... 1288898287

Освен Урал,Дружба,Тайга братята имат още и Вихрь,Зубр, Амур, Арсенал, Буран, Росмаш, Ижмаш,Белмаш...

Тема "Тема за резачките и моторните триони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: