Ако се обърнал внимание на снимката, при мен смукателя не се движи с вертикалната шейна, а се наглася да допира повърхността на материала. При това положение няма нужда от дълга четина/ресни, а засмукването е достанъчно и при голяма дълбочина. Известен проблем е при дебел материал, ако инструментът излиза от материала, т.е. четката надвисва извън него, но и тогава количеството остатъчни стружки не е голямо.
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo
- майстор
5467 мнения в "CNC машина гравьор"
brum
- майстор
Говорех за примера даден след твоят вариант, дето само едно нарязано шише се "нахлупва" върху фрезера. Това което ще правя ще е като твоето горе-долу
. Но ще има и разлики. Примерно монтажа ще е различен защото ползвам 1500W шпиндел мотор който е идеално кръгъл и е 80мм в диаметър. Направо на него ще се стяга горната половина на "четката". Долната половина - с магнитчета към горната половина и на нея ще е самата четка.
MrMurdjo
- майстор
Ще чакам снимки 
Моят практически опит поне, до тук показва, че не е удачно четката да се движи нагоре-надолу заедно с шпиндела.
Аз даже мисля върху идея за "кожух" от плексиглас, който да се отваря и затваря или да се вдига нагоре за достъп до шпиндела, но в затворено състояние да образува една камера, към която да е присъединен маркуч за аспирация.
Моят практически опит поне, до тук показва, че не е удачно четката да се движи нагоре-надолу заедно с шпиндела.
Аз даже мисля върху идея за "кожух" от плексиглас, който да се отваря и затваря или да се вдига нагоре за достъп до шпиндела, но в затворено състояние да образува една камера, към която да е присъединен маркуч за аспирация.
Директно използван метода от линка си прав няма как да се закачи но направено на често срещани модели във интернет става много добре
Аз също се притеснявах да не ги засмуче но въобще не подават, говорим за домашна прахосмукачка.
brum
- майстор
Ей къде е четката. Две направих, че първата стана малко рехава и с много дълъг косъм. Първата версия се вижда на клипчето.
Та разпробих дупки по целята долна част на дълбочина 15мм и в тях напъхах "туфи" с косъмчета от четка (четка за под, 5лв от бриколаж). Туфите са стегнати с парче тел в края и не се разпадат при ваденето. Дупките бяха с размер 3.5 и туфите влизаха доста плътно, но за всеки случай минах със секундно лепило отгоре. Двете части се държат от 2 водача и 4 магнитчета 5мм х 2мм (по около 30ст е бройката). Материала е 19мм разпенено PVC.
На втората четка нямам клипче, но работи много добре. Фрезера работи почти на чисто с нея. С по-рехавата нещата не се засмукваха толквоа добре. И въпреки, че и старат не засмукваше добре прахоляк не излизаше навън. Ако се спре прахосмукачката разпрашен MDF тръгваше на всякъде.
Ако някой иска чертеж на четката ще го кача. И DXF файл има, и файл за Artcam.
https://drive.google.com/file/d/0B4PZZJ ... mJlOTc4Y0E
Та разпробих дупки по целята долна част на дълбочина 15мм и в тях напъхах "туфи" с косъмчета от четка (четка за под, 5лв от бриколаж). Туфите са стегнати с парче тел в края и не се разпадат при ваденето. Дупките бяха с размер 3.5 и туфите влизаха доста плътно, но за всеки случай минах със секундно лепило отгоре. Двете части се държат от 2 водача и 4 магнитчета 5мм х 2мм (по около 30ст е бройката). Материала е 19мм разпенено PVC.
На втората четка нямам клипче, но работи много добре. Фрезера работи почти на чисто с нея. С по-рехавата нещата не се засмукваха толквоа добре. И въпреки, че и старат не засмукваше добре прахоляк не излизаше навън. Ако се спре прахосмукачката разпрашен MDF тръгваше на всякъде.
Ако някой иска чертеж на четката ще го кача. И DXF файл има, и файл за Artcam.
https://drive.google.com/file/d/0B4PZZJ ... mJlOTc4Y0E
Прикачен файл
IMG_20141109_192221.jpg (33.43 KиБ) Видяна 3679 пъти
Прикачен файл
IMG_20141109_192205.jpg (27.87 KиБ) Видяна 3679 пъти
Прикачен файл
IMG_20141109_192141.jpg (31.03 KиБ) Видяна 3679 пъти
sando82
- помощник
Здравейте! Току що се регистрирах. Започнал съм и аз едно проектче та ми изкочиха някои въпросчета.
1) Какъв метод на задвижване да избера: зъбна рейка или ремъци ( за ход 1300мм). Първоначалния ми дизайн беше с ремъци но след това попрочетох че при тях има разтегляне при големи дължини, но пък били по точни и по тихи.
2) Ремък със стъпка 3мм еквивалентен ли е на рейка модул 1 (стъпка 3,14мм)
3) Ако избера варианта със рейка модул 1 достатъчен ли ще е или да се насоча към модул 1,5.
4) Притискането на зъбното колело с пружина към рейката достатъчно ли ще е за да се обере луфта.
Машината ще е главно за рязане на дърво.
Иначе съм прочел цялата тела, което ми отне доста време и някои неща се позабравиха.
Имам и други въпроси, но тях в съответния раздел.
Поздрави на всички!
1) Какъв метод на задвижване да избера: зъбна рейка или ремъци ( за ход 1300мм). Първоначалния ми дизайн беше с ремъци но след това попрочетох че при тях има разтегляне при големи дължини, но пък били по точни и по тихи.
3) Ако избера варианта със рейка модул 1 достатъчен ли ще е или да се насоча към модул 1,5.
4) Притискането на зъбното колело с пружина към рейката достатъчно ли ще е за да се обере луфта.
Иначе съм прочел цялата тела, което ми отне доста време и някои неща се позабравиха.
Поздрави на всички!
angelfilev
- специалист
sando82 написа:Здравейте! Току що се регистрирах. Започнал съм и аз едно проектче та ми изкочиха някои въпросчета.1. Зъбната рейка ще ти осигури по-голяма точност. За шумове на фона на други шумове не може да става дума. Въпроса се свежда до цена.
Поздрави на всички!
2. В какъв смисъл еквивалентен? Може и едното и другото, въпрос на настройки.
3. Зависи от очакванияте натоварвания. Предполагам за дърво м=1 мм е достатъчен. Мисля, че по-важен е въпроса за материала на колелото, което се зацепва с рейката. Бих предпочел пластмасово, защото при нужда по- лесно може да се замени.
Модула има отношение към това да се счупи зъба. По-малкия осигурява по-плавно зацепване /повече зъби едновременно са в контакт/. Бих предпочел м=1 мм, също и като цена.
4. Да, при добре подбрана пружина.
Успех!
Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература