Ел. инструментите. Консумативи.
pansim - майстор
Имам въпрос към теб - ЗАЩО си си купил инвертор, а не си караше и досега със здравата стара трансформаторна машина?

Имам клиенти на които съм задавал този въпрос.
Тези които изкарват пари с това не им пука. След две три години каквото и да стане машинката си е избила в десетки пъти стойноста.
А има и хора които просто искат да имат прецизно работеща техника с малки тегло и габарити и универсални възможности.
И в двете категории хора КРАКРА-та не се вписва.
koveslav - майстор
Купих инвертор с възможно най-малкия габарит и тегло за удобство при по-високи монтажи,в работилницата на практика не ми е нужен въобще.На по-късен етап му намерих приложение и в дребни аргонови заварки,но те рядко ми се налагат.Иначе проблеми няма.Лично на мен ми досажда нуждата от по-особено внимание,противоречащо със старите навици,а и с условията на работа.Електрожена като електрожен винаги сме го приемали като работен добитък,неизискващ някакви специални грижи или внимание,често неволно затрупан с какви ли не прахоляци и т.н.
Ако се помисли на тази тема-непретенциозност към работни условия,сигурно ще му станем повече феновете на инвертора.
radius - майстор
Тия дни правя ограда. 5 пъти се пресещам някакви работи и го вадя отново. Не ми се мисли, ако трябваше да разнасям Кракрата напред-назад. Не отричам старата техника, просто за мен е по-удобно с лека машинка.
Цъкам си с инверторчето и си свиркам. Не че ми се получават заварките както ми се иска, но не може във всичко да съм добър.
А заварките тепърва предстоят - между 17 кола трябва да сложа хоризонтални на 2 или 3 реда.

М/у другото съм го купил от pansim и не мога да кажа лоша дума за машинката. Макар че мойта дума не тежи. Чичо ми, който е с опит в заваряването го пробва и остана доста доволен. :prayer:
dragozow - майстор
pansim написа:
Имам въпрос към теб - ЗАЩО си си купил инвертор, а не си караше и досега със здравата стара трансформаторна машина?

Имам клиенти на които съм задавал този въпрос.
Тези които изкарват пари с това не им пука. След две три години каквото и да стане машинката си е избила в десетки пъти стойноста.
А има и хора които просто искат да имат прецизно работеща техника с малки тегло и габарити и универсални възможности.
И в двете категории хора КРАКРА-та не се вписва.
Много хора са свикнали с кютуците. В работата едни двама монтират асансьор, ползват един траф с дръжка който тежи поне 30 кила. Като си тръгнат май ще ги оборудвам с нещо по-удобно.
koveslav - майстор
radius написа:
Тия дни правя ограда. 5 пъти се пресещам някакви работи и го вадя отново. Не ми се мисли, ако трябваше да разнасям Кракрата напред-назад. Не отричам старата техника, просто за мен е по-удобно с лека машинка.
Цъкам си с инверторчето и си свиркам. Не че ми се получават заварките както ми се иска, но не може във всичко да съм добър.
А заварките тепърва предстоят - между 17 кола трябва да сложа хоризонтални на 2 или 3 реда.

М/у другото съм го купил от pansim и не мога да кажа лоша дума за машинката. Макар че мойта дума не тежи. Чичо ми, който е с опит в заваряването го пробва и остана доста доволен. :prayer:
Ами честито,колега! Желая ти дълга и безпроблемна работа.Проблемите които имах впредвид не са в това кой е правил или продал машината,а са следните,като ще дам пример при направата на ограда(някак си ми е позната ситуация): 1.Като се припиляваш заварките,или си режеш материалите,гледай струите на ъглошлайфа в никакъв случай да не вървят в посока на инвертора. 2.Като заемаш позиция за поредната заварка,гледай и мисли къде си поставил машината,за да не пръсне случайно към нея 3.Не поставяй машината нависоко,защото ако неволно се спънеш в кабелите и или дръпнеш заваръчния кабел пак без да искаш и падне....4.По гореизложените причини дръж машината ако е възможно на земята,но не ходи много около нея,защото вдигнатия прахоляк вентилатора го засмуква на момента и .. Гледай и да не закъснееш ако препръска дъждец,дори и да не е мъгливо времето,защото... Не се шегувам, всичко това при изградени навици да си работиш спокойно и да забравяш къде около теб е електрожена,просто досажда.Ако не обърнеш внимание къде около теб е работещия инвертор и се залисаш в железарската си работа,често ще си е направо фатално според изискванията му.
idunno - специалист
Това написаното по- горе е писано от обикновен продавач или бог знае какъв, но не от заварчик.Пръски, искри от флекс влачещ се по земята електрожен, защото кабелите все пак се омотават в тези на флекса или на други машини.Дъждът също не епроблем, :-D :-D все пак не се заварява само като е слънчево нали?Когато човек си има надеждна техника(некитайска, некитайскофренска и невсякаква друга евтинийка), той си бачка и не се занимава с електрожена си, защото за добрия заварчик той не е чак токова важен, важна е ръката :-D :-D :-D
radius - майстор
Съветите на koveslav ми се струват уместни. Аз съм човек, който много си пази нещата и не ме затруднява да спазвам горните неща.
koveslav - майстор
idunno написа:
Това написаното по- горе е писано от обикновен продавач или бог знае какъв, но не от заварчик.Пръски, искри от флекс влачещ се по земята електрожен, защото кабелите все пак се омотават в тези на флекса или на други машини.Дъждът също не епроблем, :-D :-D все пак не се заварява само като е слънчево нали?Когато човек си има надеждна техника(некитайска, некитайскофренска и невсякаква друга евтинийка), той си бачка и не се занимава с електрожена си, защото за добрия заварчик той не е чак токова важен, важна е ръката :-D :-D :-D
Разсмя ме и мен,направо си разбрал мисълта ми! Беше уместно :-D
pansim - майстор
Нека внесем малко яснота по въпросите преди да се смеем /визирам Koeveslav/
Има различни степени на зашита в инверторите. Обикновено е означена на табела или написана в инструкцията.
Та...има скъпи инвертори с МНОГО различна конструкция от тази на евтините машинки които масово се ползуват и обсъждат даже и тук в този форум,
Идеята е да не се допусне до платките пръски от заваряване, рязане или вода.
И това го има не от вчера...съжалявам че не съм снимал един 15 годишен Милер да видите как е направен...там може да го наводниш само ако го пуснеш под вода :)
Есаб също имат подобни конструкции /не всички модели/
На Кемпи което скоро поправях платките са така поставени че е практически невъзможно попадане на пръски от каквото и да е през вентилатора.
Нека не поставяме всички под един знаменател. Машини във високия ценови клас са мислени за друг тип натоварване и условия на работа.
Имам наблюдение върху два СЕЛКО генезис 1700. Стари /вече/ инвертори с изгорени тонове!!! електроди и падали от къде ли не. Е, досега няма отказал!!! :supz:
Приятен ден на всички.

ПП при първи удобен случай, ще направя една-две снимки на някоя машинка за нагледност.
pansim - майстор
koveslav написа:
Купих инвертор с възможно най-малкия габарит и тегло за удобство при по-високи монтажи,.Електрожена като електрожен винаги сме го приемали като работен добитък,неизискващ някакви специални грижи или внимание,често неволно затрупан с какви ли не прахоляци и т.н.
За всяко удобство се заплаща.
На мен автомобила също ми е за да си върша работа, пазя го...пък като се повреди си плащам Това е.
Може би ако си взема конска каруца, ще бъде в пъти по надеждно ама аз не искам...
А ти???
Надявам се разбра какво искам да кажа. :partyman:

Тема "Трудност при избор на електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: