• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко за дърводелството
cvetomir_77 - специалист
Никога не си купувайте този фрезер. Моя или е дефектен или аз съм идиот.

Изображение

Направих два чувала талаш и не успях да пасна два детайла за да ги слепя. Винаги остава фуга между тях. Сега като се замисля има само едно решение. След като приключа работа с този фрезер да мина детайла с обикновен прав фрезер за да изравня нивата на "зъбите", тъй като малкия "зъб" в моя случай винаги наддава с 0.35 мм (2х0.35=0.7) и детайлите никога не могат да прилепнат плътно. Някой ако е работил с него нека сподели какво трябва да направя за да пасна детайлите. Явно съм идиот :(
ZEDYCUS - майстор
Мисля за два варианта, оста на фрезата да няма прав ъгъл спрямо плота на масата или имаш луфт в лагерите и фрезера да се подмества при фрезоване. А може и трети водачите за повдигане и те да имат луфт. Пробвай на 3 -4 паса дали няма да се получи сглобката, ще има по малки усилия. :partyman:
cvetomir_77 - специалист
С обикновен прав фрезер детайлите стават идеално прави и си пасват перфектно. Щом сложа този нищо не става.
ZEDYCUS - майстор
Да не би самия фрезер да е дефектен нещо, не съм работил с такъв. Питай Еди той работи с фрезери на Йонико, може да има и този. :partyman:
EDI - майстор
Не е дефектен, ами самото напасване е капризно, иска доста играчка, аз ти го бях писал още като показа, че ще си го купуваш.Центъра на фрезера се пада, където съм сложил върха на стрелката и е заградено в червено.Поради това е необходимо напасване с проба-грешка.Освен това за да се получи идеалната сглобка без луфтче е необходимо идеален инструмент, много добра геометрия на системата фреза-маса и никакви луфтове в машината и масата.В домашни условия почти няма как да стане.Решението е да го настроиш с парчета за проба, после пускаш двете летви и ако има разлика в нивата променяш с някоя стотна настройката.Тогава се получава съвсем лек луфт вътре в зъбната сглобка, но като положиш дъските на равно място да си слепваш, плота си става равен.С този фрезер правих дългите страници на дъбовата врата, там бях пуснал няколко снимки как става сглобката - viewtopic.php?f=35&t=45212 .Виж и ей тука, снимките във фотогалерията и във видео и донлоуд - http://www.cmtutensili.com/show_items.a ... /955.501~2 .

Прикачен файл

център.JPG
център.JPG (69.08 KиБ) Видяна 4886 пъти
cvetomir_77 - специалист
Вече не ми издържат нервите. Тоя фрезер определено е дефектен. Долните две дъски са фрезовани с обикновен (е не чак толкова обикновен - 5 см работна част) прав фрезер на снимката по-долу. Едната от горните две дъски е фрезована с фрезера за сгобки, а другата с правия фрезер. При горния "комплект", както виждате има луфт докато при долния няма. Зъба който се получава в средата на детайла, явно е по-висок от колкото трябва (или съответно срещуположния канал е по-плитък).

Изображение
EDI - майстор
Хвaни диaметрите с шулерa и виж зa рaзликa.
big_death - специалист
Изпили ги с шлайфа да се приберат перата на фрезера бре :) Майтап малко колега, знам че не е приятно , ама ако действително е дефектен фрезера мисля че тая идея не е за подценяване . :partyman:
cvetomir_77 - специалист
Прав си разликата е 4 десети. ОПРЕДЕЛЕНО Е ДЕФЕКТЕН.
EDI - майстор
Явно е проблемен, 0,4 е много.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Фрезери за оберфреза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: