Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Svezar - специалист
Е,ако крана за регулиране на дебита е затворен докрай къде ще иде топлата вода освен да тръгне към радиаторите при положение че пътя и към котела е запушен ?? Да не би нещо помпата да е дала фира или нещо по нейното трасе да е запушено,няма начин на самотек да върви пък с помпа не ? И аз съм с една помпа монтирана по същия начин и си работи перфектно !
ktch_1964 - специалист
Днес не ми се занимава,но утре мисля да я сменя. Имам една на слънчевата система грундфос 25 на 40 и ще видя какво ще стане.
Надявам се да не е слаба.Днес сутринта разгледах схемите за връзване на АТМОС и установих ,че при мен е направено по
същия начин.
Ruseff - специалист
Що ми се стори,че нямаш кран на байпаса...Или бъркам? Щото ако притвориш тоя кран,водата логично по принуда ше тръгне по големия кръг.Дай помпата на втора,ако има- трета степен.
Christo - майстор
Не знам къде си гледал схеми с Атмоси, но на сайта им има над 20 схеми и всичките имат минимум по две помпи: едната на малкия кръг а другата на големия. Това с една помпа и с кран на малкия кръг не знам кой му е автора, но е компромис за по-евтино. Икономисваш едни 100-200 лева за една малка помпа(щото помпата на малкия кръг обикновено е много малка) и си купуваш купчина проблеми. И това, че Филма непрекъснато пише, че трябват две помпи и никой не го слуша си е проблем на неслушащите.
ktch_1964 - специалист
Ruseff написа:
Що ми се стори,че нямаш кран на байпаса...Или бъркам? Щото ако притвориш тоя кран,водата логично по принуда ше тръгне по големия кръг.Дай помпата на втора,ако има- трета степен.
Имам кран на байпаса,помпата е на трета степен,да притварям крана,но имам чувството,че Термовара не отваря.
Крана на байпаса последния път го притворих почти на 80%,тръбата след помпата до котела на 70гр котела също на70гр.,аизхода
на котела студен.
ktch_1964 - специалист
Christo написа:
Не знам къде си гледал схеми с Атмоси, но на сайта им има над 20 схеми и всичките имат минимум по две помпи: едната на малкия кръг а другата на големия. Това с една помпа и с кран на малкия кръг не знам кой му е автора, но е компромис за по-евтино. Икономисваш едни 100-200 лева за една малка помпа(щото помпата на малкия кръг обикновено е много малка) и си купуваш купчина проблеми. И това, че Филма непрекъснато пише, че трябват две помпи и никой не го слуша си е проблем на неслушащите.
Аз не съм много добър с компютрите,но като написах Атмос в Гугъла се натъкнах на схема на връзване на Атмос към буфер.
Не знам може би не съм прав,моля поправете ме ако греша,но там между буфера и котела има само една помпа.
Мисля си,че топлата вода дали ще отиде в буфера ,или в радиаторите няма голяма разлика.
filmatoplo - майстор
Че има :) има разлика , буфера е макс 1 метър от котела и там съпротивлението е нула .Без да видя снимка от свързване то ти няма да мога да ти дам съвет , мисля си че може и да си сгрешил нещо .А термовара може да се тества дали отваря -като го свариш в тенджера с вода над 70-80 гр .
Christo - майстор
Сайтът на Атмос е: http://www.atmos.eu/english/ (английската версия). Горе в дясно има меню от което се избират други езици. По средата в ляво има жълти подчертани надписи. Единият от тях е: Other 42 recomendet configuration of installation или направо http://www.atmos.eu/english/instalace-k ... e-zapojeni Там са схемите. Ясно се вижда, че общо взето схемите са два типа относно малкия кръг: или Ладдомат, в който си има помпа и три пътен термостатичен вентил, или помпа, три пътен вентил с моторна задвижка, която се управлява от котела. Когато котелът е студен, всичката топла вода отива отдолу на студената и котелът максимално бързо влиза в нормален температурен режим. Чак след това топлата вода започва малко по малко да навлиза в инсталацията. Такова свързване има и друго предимство- след като малката помпа спре да работи, котелът става изолиран от системата и изстива бавно. Така, при следващо палене, да кажем след няколко часа, котелът не тръгва от напълно студено състояние и се скъсява времето за достигане на оптималната температура за него. Дано съм бил полезен.
ktch_1964 - специалист
Сега се качвам от котелното,смених помпата с тази от слънчевата инсталация и отново нищо.Вече съм сигурен,че термовара не
отваря,апреди да го монтираам го нагрях леко с пистолета за горещ въздух и той отвори.Мой колега е с Прити с водна риза
има монтирана Грундфос 25на40 като тази която монтирах днес при него има 3бр радиатори на втория етаж,а Притито е на
първия и помпата си върти нормално водата.Вярно той няма трипътен вентил.

Тема "Търся съвет." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: