• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Svezar - специалист
syncho написа:
Не се занимавай с глупости, ами си сложи термостатични вентили по радиаторите. Така ще си определяш температурата във всяка стая и камината пак ще ти модулира.
Човека който ми прави инсталацията,впоследствие ми сложи и горелка на котела /шеф е на фирма за отопление и климатизация/ като го викнах да ми сложи термовинтили и ме попита колко да са на брой,му казвам-колкото са радиаторите тоест 10бр. на което ми каза че той лично посмъртно няма да ми сложи термовинтили на повече от 5 понеже не искал ако някой датчик сдаде багажа и не спре горелката навреме да ми покрива щетите от гръмнал котел /нищо че той има и система аварийно за промиване със студена вода ако се стигне до чак такова прегряване/ ! Може да е презастраховане от негова страна,но не е зле да се прави сметка какво е положението ако спре напълно циркулацията /всички вентили са затворили/ :idea:
syncho - майстор
Хахахахаха ами явно толкова надеждни неща ти е сложил и толкова му разбира главата от инсталации. Има няколко варианта да се направи така, че винаги да има от къде да циркулира водата, а това, че го е страх някоя (най-вероятно единствената) защита на горелката да не се задейства говори от само себе си за качеството на въпросния продукт.
geniya - специалист
[quote="syncho"]Това, което току що написа, че ти бърка в джоба с 50% повече, е абсолютна глупост.quote]

Да ама не, аз на к.ра си ли да вярвам или на тъпана? Знаеш ли го този виц?
Като гледам, че в бункера им се завива свят на пелетите и разхода е да не кажа двоен, как да ти вярвам?
Спирам вече, ако искате си карайте системите и на 95оС, аз я пускам в най-студеното не повече от 65оС.
geniya - специалист
[quote="syncho"]Това, което току що написа, че ти бърка в джоба с 50% повече, е абсолютна глупост.quote]

Като гледам, че в бункера им се завива свят на пелетите и разхода е да не кажа двоен, как да ти вярвам?
Спирам вече, ако искате си карайте системите и на 95оС, аз я пускам в най-студеното не повече от 65оС.
geniya - специалист

syncho - майстор
Ами не знам що за ламя имаш, че така да ти лапа пелетите. Но е факт, че да грееш водата до 65, 70, че дори и 80С не ти дава двойна разлика в разхода. Ако при теб се получава, то търси сметка на производителя/инсталатора на триглавия змей, който храниш.
geniya - специалист
Добре, може и така да е, айде аз като съм прост електроинженер може и да не разбирам толкова от топлотехника, много неща съм вземал от форума и благодаря на пишещите и знаещите.Но някой няма ли да покаже някаква графика за КПД на котли. камини и т.н., при изгаряне на различни горива и работа при различни температури.Нека да ги удари тук и да ни запуши ушите на нас лаиците :mrgreen: От толкова време Ви провокирам, ВАС разбиращите, ама никой не се връзва :roll: Ако има наистина някакви графики и данни, дайте ги, смятам че не са тайна!Иначе такива твърдения звучат малко съмнително, като например: Абе така е не умувайте и спазвайте тези и тези принципи.ДА, има истина в твърденията Ви, моите уважения, но не може да няма някакви сметки, формули, таблици и т.н. да ни запушите устите.С благодарности към знаещите и пишещите в този форум.Но, ако се усъмните нещо в електротехниката и имате съмнения вадя и давам данни, формули, таблици и т.н. и тогава срещу фактите всички мълчат.
П.П.Ще чакам таблици, формули и т.н.Със здраве.
hr.hristov57 - специалист
genya,такава графика,каквато искаш едвали някой от форума ще ти покаже." Графика за КПД на котли. камини и т.н., при изгаряне на различни горива и работа при различни температури.Нека да ги удари тук и да ни запуши ушите на нас лаиците " Това изисква добре оборудвана лаборатория,мостри за изпитване, обработка на резултати и т.н. До колкото разбира теб те притеснява разхода който имаш до момента - 30кг за денонощие и какви настройки да направиш на горелката и температурата на водата за да го свалиш.
Аз нямам претенции на разбирач но, шести сезон се отоплявам с пелети и все пак имам някакъв опит,макар и скромен а и между другото съм електраинженер по автомотизащия от по-старата школа.
При теб нещата стоят така- комбинация от котел на твърдо гориво Виадрук +пелетна горелка. От техн. характеристики на Виадрука - при гориво дърва КПД 75% при гориво донбаски въглища КПД 75-80%. Пелетна горелка Грейко - нямам данни за нейното КПД, но да приемем 96% - доста завишен за ретортна горелка с наличие режим на работа "съспенд" при който около 500гр пелети (грубо 2,5 кВт) тлеят, а не изгарат правилно. Когато имаш два уреда работещи заедно( в система) крайното КПД е равно на произвидението от всяко от КПД-тата разделено на 100 в % или
75х96=7200 : 100 = 72% т.е твоята система има КПД 72% и то в най-добрия случай. За информация чисто пелетните системи,заводски изчислени и окомплектовани КПД е от порядъка на 88-94 %. Това е първия факт и дори да има отклонение в % -тите се вижда фрапираща разлика само от това около 16-18%. Втория фактор е количеството въздух- при по-голямо количество от необходимото въздух пламъка е ярък, както казат майсторита "котела белна" температурата на комина е сравнително ниска... но скорстта на обтичане на топлообменната повърхност е голяма и ефективността т.е. КПД-то пада. Просто не знам как правите настройките на ваздуха (обороти на вентилатора)- вераятна на око по пламъка. При фабрична произведените системи това е направено още при производството и ако има възможност за корекции то са в рамките на 2-3 % ,което и да него спазиш не води до съществен преразход.
По отношение темп.на изходящата вода- има трайна тенденция за използване на така нареченита нискотемпературни системи с Т изх 60-55*С и дори и по-ниски защото чрез изследване е доказано , че са по икономични. Според мен е важно и каква е температурата на връщащатасе вада. Смятам,че Твр може да е и 45*С, но системата трябва да работи непрекъснато. При мен е така Тизх.60*С Твр мин 45*С но системата не се спира.
geniya - специалист
+10 за обяснението, това обяснение чаках :-D :-D :-D
hr.hristov57 написа:
По отношение темп.на изходящата вода- има трайна тенденция за използване на така нареченита нискотемпературни системи с Т изх 60-55*С и дори и по-ниски защото чрез изследване е доказано , че са по икономични. Според мен е важно и каква е температурата на връщащатасе вада. Смятам,че Твр може да е и 45*С, но системата трябва да работи непрекъснато. При мен е така Тизх.60*С Твр мин 45*С но системата не се спира.
LazarGanev - "Велик майстор"
hr.hristov57 написа:
При теб нещата стоят така- комбинация от котел на твърдо гориво Виадрук +пелетна горелка. От техн. характеристики на Виадрука - при гориво дърва КПД 75% при гориво донбаски въглища КПД 75-80%. Пелетна горелка Грейко - нямам данни за нейното КПД, но да приемем 96% - доста завишен за ретортна горелка с наличие режим на работа "съспенд" при който около 500гр пелети (грубо 2,5 кВт) тлеят, а не изгарат правилно. Когато имаш два уреда работещи заедно( в система) крайното КПД е равно на произвидението от всяко от КПД-тата разделено на 100 в % или
75х96=7200 : 100 = 72% т.е твоята система има КПД 72% и то в най-добрия случай.
hr.hristov57, моите уважения! Предполагам от неволна грешка в разсъжденията, а не тенденциозно, но това, което съм цитирал няма нищо общо с истината :) . Не знам защо смесваш КПД на котел при изгаряне на дърва и горенето на пелети. В първия случай горенето става в горивната камера на котела, там се организира подаването на въздух - първичен, вторичен, третичен, всякакъв. Зависи каква е тягата на комина, зависи колко гориво е сложено в котела, зависи колко е преоразмерен котела, зависи от много неща. Та КПД на котела на дърва пада най-вече от неправилно горене и после от лошо усвояване на топлината. Така например ако на една инсталация (да речем да е твоята) сложим един 18кВт котел на дърва КПД ще е една цифра, ако сложим 50кВт котел на дърва, КПД ще е много по-ниско, защото котелът няма да работи добре, клапата на въздуха трябва да е постоянно затворена, защото у Вас ще е много топло. При работа с пелетна горелка горенето е организирано в горивната камера на горелката. Камерата на котела не участва. Горелката се избира според нуждите на жилището - да речем изберем горелка 20кВт. Ако ти имаш ВиадруС 18кВт и горелката работи на пълна мощност, то котелът ще усвои 18кВт, а 2 кВт ще отидат в комина, като повишат температурата на изгорелите газове. Ако обаче тази 20кВт горелка я сложим на 50кВт котел, който на дърва работеше неефективно в това жилище, то сега този голям котел ще усвои всичките 20кВт, произведени от горелката и ще ги прати към радиаторите. Оказа се, че при работа с пелетна горелка големия котел е по-ефективен от малкия, а при работа на дърва е обратно, разбира се ако са монтирани на една и съща система. Така че няма как да сравняваме КПД на котел при работа на дърва и пелети. Темата е много дълга и нямам време сега да се отпускам, затова само споменах това-онова :wink:
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: