Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov - майстор
Кое ще се пукне в случея на първата плоча която по същество е армирана настилка и се прави 10 см! Айде за горните плочи "пишман извинения" могат да се намерят, пък и собственика може така да е поискал (примерно държал е на безгредова плоча) ама долу към земята...... :lol: :?
Не е въпроса в самата цена - не е нормално да отговаряш на собственика ,че това било така щото тъи се правило. Иначе то на 100 квадрата плоча 4 см (разликата между 16 и 20 см плоча) са 4 кубика бетон или 400-500 лева - на фона на цялата къща не е драма. Ама от тук идват редица въпроси - няма ли да тежи на земетръс, теглото няма ли да доведе до повече слягания, като е уж толквоа голяма няма ли да има прекомерни провисвания, защо е нямало греди, търсено ли е друго решение, защо други подобни сгради имат 20-30% разлика в дебелината.......
На мен например са ми задавали въпрос на помещение 7,5 на 15 метра защо конструктора ми е сложил 15 см плоча вместо 10 или 12 см. Понеже знам за какво става въпрос вътрешно ми се иска "да им тегля една сочна", ама те хората ако знаеха щяха да си го направят а не да ми плащат за проект. Хващам и обяснявам (ако трябва питам и конструктора) - провисвания, еврокодове, роля на плочите при земетръс, че ако се намали дебелината армировката се увлеичава пък тия 3 см са 3 кубика бетон на 100 квадрата и така.............
Christo - майстор
Да вземем конструкцията на покрива. Всяка голяма фирма като Хенкел, Сика и т.н. предлага система на хидро изолация. Системата не е случайна, зад нея стои трудът на много скъпо платени мозъци. Тази, предложена в проекта, от коя фирма е? Какви материали точно са предвидени? Или мажем два пъти с битум, слагаме ПВЦ фолио два пъти, слагаме още паро незнам какво си фолио, замазки няколко и дано не протече. А пък ако са в повече, здраве да е, инвеститора е насреща с дебелия портфейл. Може би има варианти, примерно по-тънка плоча с по-як бетон. Да плащам на някой и той да ми образува изречения... Не е нормално. Аз самият съм проектант в съвсем друга област. Клиентите понякога имат съвсем абсурдни желания. Ами стремя се да ги ограмотявам и да ги разубеждавам. Не им казвам "това е така, щото така" Това с термо мостовете какво е ако не е грешка?
Фитилчо - майстор
На мен са ми сложили прекалени профили за конструкцията примерно ама нали не ги плаща той де :razz:
Pooh - майстор
Много ме радват подобни коментари - "Конструктора/архитекта (различни хора са за незапознатите) ме прецака, щото се презапасява!"
Като сте наясно, що не си сметнете сами къщите, така, че хем да не ги отнесе вятъра, хем да са с минимално количество мат'ряли? Искате "да е масивно и здраво", но ако може "с минимални разходи за бетон и "Джелязо". Убеждавам се, че българина освен специалист по всичко е и най-неблагодарното създание на Земята.
suntsu написа:
Да ме извиняват пишещите тук архитекти, нищо лично, просто такава е реалността.
Но се редиш на опашка за безплатни съвети, точно от хората, които смяташ за некадърници ... интересен подход.

Преди да оплювате готовите си проекти, разкажете как сте отсявали всеки "по-скъп" проектант. Това сте поискали и платили - това сте получили.

П.П. Извинете "лиричното ми отклонение", но мрънкането ми идва в повече, особенно, когато човек САМ се е насадил ...
Лека вечер и успех на всички. :2thumbs:
suntsu - помощник
Pooh написа:
Много ме радват подобни коментари - "Конструктора/архитекта (различни хора са за незапознатите) ме прецака, щото се презапасява!"
Като сте наясно, що не си сметнете сами къщите, така, че хем да не ги отнесе вятъра, хем да са с минимално количество мат'ряли? Искате "да е масивно и здраво", но ако може "с минимални разходи за бетон и "Джелязо". Убеждавам се, че българина освен специалист по всичко е и най-неблагодарното създание на Земята.
Що бе, те/вие за благодарност ли работят?На мен винаги са ми искали пари?!
suntsu написа:
Да ме извиняват пишещите тук архитекти, нищо лично, просто такава е реалността.
Но се редиш на опашка за безплатни съвети, точно от хората, които смяташ за некадърници ... интересен подход.
Не съм забелязал това да е форум за архитекти и проектанти. След сблъсък с реалността, опрях до "Направи си сам". Изводите за средното ниво на работа си ги прави сам.
А и първо попитах г-н Tsilkov дали предлага ПЛАТЕНИ съвети.

Преди да оплювате готовите си проекти, разкажете как сте отсявали всеки "по-скъп" проектант. Това сте поискали и платили - това сте получили.
Нищо не съм отсявал, беше ми обяснено, че има минимална цена на тези услуги. Интересно защо във всички други браншове на това му се вика "злоупотреба с монополно положение".
Още повече, че работя с архитект, а всъщност сметките се извършват от други лица(конструктори?) с които никога не съм подписвал каквито и да било договори.
Все още мисля, че архитекта ми е "най-малкото зло" от всички с които съм се сблъсквал.
Смятам, че е изключително нелепо да ми казваш какво съм искал и какво съм платил, без да си присъствал на процеса.

П.П. Извинете "лиричното ми отклонение", но мрънкането ми идва в повече, особенно, когато човек САМ се е насадил ...
Е, направил съм фаталната грешка да не съм се запознал с вашите невероятни архитектурни /конструкторски способности навреме, а и явно не съм още достатъчно богат да си го позволя. Обещавам да се поправя...Лека вечер и успех на всички. :2thumbs:
Pooh - майстор
Нещо май не сме се разбрали.
Първо - не съм нито архитект, нито конструктор ... просто имам поглед върху нещата.
Второ - поста ми не беше само за Вас, а за всички, които мрънкат ПОСТФАКТУМ
Трето - всякакви обидни квалификации, освен, че са забранени от правилата на Форумът, са неприятни за всички, заети в дадена сфера. И да - като човек занимаващ се със строителство и ремонти, съм се наслушал на всякакви анатемосвания. И да - основно проблемите са свързани със заплащането, затова (може би погрешно) предположих, че и тук (Вашият случай конкретно) е същото - избрана е най-ниската възможна цена, но търсим най-високото качество ...

Архитектът е Ръководител на проектантският екип - за това и комуникирате с него, а той вече си стикова нещата по отделните части на проекта. А е ръководител, защото всички останали ИЗЧИСЛЯВАТ, това което той е ИЗМИСЛИЛ. Надявам се това накратко да обяснява "сложната" ситуация по отношение на проектантската дейност. :wink:

Отново се извинявам на всички засегнати и дано това ги накара да преосмислят ОТНОШЕНИЕТО си към останалите хора.
suntsu - помощник
Ще си позволя още малко коментари по това "лирично отклонение" и то основно заради твоята точка 3.
Pooh написа:
Нещо май не сме се разбрали.
Първо - не съм нито архитект, нито конструктор ... просто имам поглед върху нещата.
Тогава защо смяташ, че погледа ти е по-валиден от тази на нас "мрънкащите"?
Второ - поста ми не беше само за Вас, а за всички, които мрънкат ПОСТФАКТУМ
Тогава защо цитираш само мен?!
Трето - всякакви обидни квалификации, освен, че са забранени от правилата на Форумът, са неприятни за всички, заети в дадена сфера.
Кое точно в моят пост е обидна квалификация? Много бих желал да ми го посочиш. Ако съм употребил такава, наистина искрено се извинявам. Колкото да иронията - като сееш ветрове, жънеш бури.
И да - като човек занимаващ се със строителство и ремонти, съм се наслушал на всякакви анатемосвания. И да - основно проблемите са свързани със заплащането, затова (може би погрешно) предположих, че и тук (Вашият случай конкретно) е същото - избрана е най-ниската възможна цена, но търсим най-високото качество ...
Проблема е в системата - абсолютно непрозрачно ценообразуване в строителството и купуване на котка в чувал с архитектите. И като са казали хората прети много време - клиента винаги е прав. Май Tsilkov по-горе беше обяснил по-правилния подход.Архитектът е Ръководител на проектантският екип - за това и комуникирате с него, а той вече си стикова нещата по отделните части на проекта. А е ръководител, защото всички останали ИЗЧИСЛЯВАТ, това което той е ИЗМИСЛИЛ. Надявам се това накратко да обяснява "сложната" ситуация по отношение на проектантската дейност. :wink:
Ами това едно време му викаха калкуланти, защото поне смятаха. Сега натискат "Enter" и "Print".
Отново се извинявам на всички засегнати и дано това ги накара да преосмислят ОТНОШЕНИЕТО си към останалите хора.
С това мисля да приключим отклонението, и се надявам и ти да преосмислиш отношението към клиентите се ( защото и те са хора, а и дават пари)
Успех
radius - майстор
Pooh, и аз не разбрах кое те изнерви в питането на автора, че и такива генерални анализи? Съвсем интелигентно и обосновано си попита човека.
Фитилчо - майстор
Изнервих го аз, щото питах за друго нещо в друга тема, и оттогава ми поля, мисля, си, че още го помни. :)

КонкретноЛЕ за моят проект се съгласувах в последствие с друг проектант, с 20 годишен опит, работил в " метални конструкции", които ми потвърди, че проектиралият е луд да сложи толкова големи профили.
Pooh - майстор
Не бе хора - не мога да разбера, как очаквате помощ от хора, които "храните" с повод и без повод ... :?
Фитилчо, не помня, за какво става въпрос, но сега ще се разтърся да видя, да не съм се направил излишно на "ущипана госпожица". Но нямам лоши чувства към никой - просто поведението "Търся помощ и съвет (ама само ако знаете какви гадове са това ... (хората от които очакваме включване))" почва да ми идва в повече. Извинете, че оаках темата, дано мине Модератор да замете. :hallo:

Дописване:
Фитилчо, проверих. Ако става въпрос за твоята тема - там опонирах на Tsilkov и толкова. Изобщо не сме влизали в размяна на реплики, доколкото можах да видя :wink:

Тема "Нова двуетажна къща - въпроси разни и разнообразни" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: