Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vlado_sm - специалист
Здравейте.Колебая се дали да сменя котела , който ползвам в момента (Viadrus U22 56kW) с котел Viessmann (20или 25 kW).Имам монтирана горелка IVG S40 на Viadrusa. Котела е плануван да отоплява 2 етажа, но единия от тях не се очертава да се насели скоро.В момента затоплям радиатори Global vox 500 около 140 глидера и два бойлера. Според вас бих ли понижил разхода, ако предприема смяна на котлите-чугунения за стоманен с по-малка мощност, понеже реално ми е нужна доста по-ниска мощност от тези 56 kW в момента.
filmatoplo - майстор
КПД на Висмана е по голям , вземи 25 клв , по голям топлообменник по добре .
vlado_sm - специалист
А според вас viеssmann добър избор ли е или бихте препоръчали друга марка котел?
vlado_sm - специалист
Днес говорих с момчето, което ми направи инсталацията на котела и радиаторите преди години и той каза, че според него няма смисъл да сменям котела.Неговото виждане е , че след като съм поставил планките във виадруса , той си е станал кажи речи триходов и би трябвало да усвоява добре топлината.Освен това фактът, че котела е голям му давало предимство, понеже имало по-голяма площ, която да се нагрява.За стоманения котел пък твърди, че щял да изкара максимум 5 години, понеже заварките били слаби места и се разваляли там.Моля дайте съвет според вас как е по добре да постъпя-да си оставам ли на старият вариант или да правя промените.Във форума има доста хора с опит и знания, така че се надявам да ми помогнете за решението ми.Благодаря.
Ruseff - специалист
vlado_sm написа:
Днес говорих с момчето, което ми направи инсталацията на котела и радиаторите преди години и той каза, че според него няма смисъл да сменям котела.Неговото виждане е , че след като съм поставил планките във виадруса , той си е станал кажи речи триходов и би трябвало да усвоява добре топлината.Освен това фактът, че котела е голям му давало предимство, понеже имало по-голяма площ, която да се нагрява.За стоманения котел пък твърди, че щял да изкара максимум 5 години, понеже заварките били слаби места и се разваляли там.Моля дайте съвет според вас как е по добре да постъпя-да си оставам ли на старият вариант или да правя промените.Във форума има доста хора с опит и знания, така че се надявам да ми помогнете за решението ми.Благодаря.
Е чак пък 5 години... За Висмана ти трябва нова по-малка горелка,за Виадруса също,ако решиш да му намалиш мощността,като махнеш няколко секции и оставиш примерно 4 или пет,което ще рече 24-29 кW.Следва заигравка с турболатори,плочи,още ходове за задържане на изходящите газове.Това също е вариант,но преценяш последно сам,а и нямаш много време,зимата е на прага ти.
filmatoplo - майстор
Нищо и няма на горелката , защо не си вземеш котел Ватерланд да ти стане комплект за горелката -този тандем работи много добре и показва икономия .Горелката ти може много и малко , сам си решаваш , само като монтираш новия котел му направи и малък кръг -така ще изкара над 10 год .http://www.bgtherm.com/store/product/17 ... plekt.html

Тема "Смяна на котел viadrus с viessmann на пелетна горелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: