Всичко за дърводелството
lavka86 - специалист
Страхотна книжка колега. Ще ми стане настолна книга за всекидневно разглеждане.
Благодаря! :partyman:
EDI - майстор
Много добро четиво.Виждал съм отделни неща по списанията, но в цялост не съм я срещал тази книга. :partyman:
la_bamz - специалист
themask написа:
Не знам дали вече не е споделена тази книжка, но ми се стори полезна, особено за начинаещи с фрезите:

http://torbwine.com/Stuff/Router_Book.pdf

:partyman:

Започнах да чета книжката, и там пише, че най-добрият вариант за маса е да се закупи "fixed-base router", но по нашите магазини не намирам такъв тип фрези. В ebay има, но са доста малко. Извинявам се ако е глупав въпроса, но наистина не знам защо не се срещат такива фрези в България. :?:
griffin - майстор
Книжката я е писал некой хамериканец там тия с фиксирана база са по разпространени :) и с другите става.
la_bamz - специалист
Да, да ясно е, че и с другите става, по-скоро въпросът ми беше дали си залужава (оправдана ли е ) покупката на такъв от чужбина ?
griffin - майстор
Значи ако ползваш с фиксирана основа трябва да си направиш сам механизма за воденето и трябва да внимаваш да не ти води фрезата накриво спрямо масата. Плюса е че ще може да си направиш механизма така че да ти по високо над масата така че да сменяш по лесно битовете отгоре. При потапящите така са изчислени краката поне на тия които аз съм имал че при максимално потапяне гайката на цангата да излиза малко под основата то повече и не трябва де в общия случай но така губиш малко дълбочина като я монтираш на масата. Лично аз ползвам потапяща на скил, която я модифицирах като изрязах малко двата водача за потапяне така, че като се прибират в кутията да не опират в горната част и махнах пружините, мисля че всяка потапяща може да се модифицира по този начин. Така получих може би малко повече от 1 см допълнително потапяне. Повдигането е само с един винт с метрична резба като водачите държат фрезата перпендикулярна на масата. Ако държиш на фиксирана база мисля на райдър имаха такъв модел в България ако не се лъжа еди мисля че го беше пипал да ти каже как е точно.
EDI - майстор
Да, модела е RD-ER11, спряна от продажби в България, но още се намира тук там.Цанга 8 и 12.Добър мотор и мощност, добра електроника.Първо нея монтирах на новата маса, но като ззапочнах да си купувам фрезели 12,7 и не можах да си намеря цанга за нея, купих МАКАЛИСТЪР-а и свалих РАЙДЪР-а от масата.Ей тука има как съм направил лифта - viewtopic.php?f=35&t=42063 .Варианта ми е с подръчни материали и възможно най-опростен.Не разчитай на фабричната база, луфтовете са огромни. :-D :lol:
griffin - майстор
Стига де луфтове, аз карам водачите на самата си фреза почти 10-на години и не съм забелязал никви луфтове :). Водачите на фрезата стават :) еле ако те мързи лекичко като мене хехехе, ако си ентусиаст се прави цял лифт. Даже в нет-а има планове за лифт който се накланя настрани като циркулярните дискове и така може да си правиш още повече профили с основните фрезери.
http://www.woodgears.ca/router_lift/index.html
EDI - майстор
Ама не си пипал това чудо на техниката РАЙДЪР. :lol:
svetliopi44 - Чирак...
griffin написа:
http://www.woodgears.ca/router_lift/index.html
Дали ги няма някаде фрии , не че са много 14$ ама ... :)

Тема "Фреза и оберфреза." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: