Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте!
Попрочетох по темата. И аз имам подобни проблеми, но с няколко сървера, които са ми в дома и хората (разбирайте родителите ми) ми правят проблем, че работят нон-стоп.
Всъщност ме интересува и друго, но това не е интересно и е извън темата.
Сега на въпроса:
E1F9SIC-60 (2)
Електронен многотарифен еднофазен
5000 имп/кВч клас 1
производител ЕНТЕЛ-ТТТ
година 2006
Хората казват, че трябвало да има RS232, но се оказа, че няма, така че остава единствения друг вариант - да търся комуникационна глава за електромер-а.
Оказа се обаче, че не всички стават.
Ако може някой да ми помогне ще бъда много благодарен. За изделието знам, че в него има една схемичка, 2 фото елемента , един кабел и един накрайник и че е доста евтино. Ако може някой да даде някаква инфо по въпроса къде мога да намеря такова нещо, което да работи с този електромер, ще му бъда изключително много благодарен.
Това от мен.
Предварително благодаря
mishoboss - специалист
Виждам, че не съм единствения "луд", който мисли по тези въпроси. Винаги е приятно да срещнеш съмишленици :)

Аз изграждам цялостна система за автоматизация в моя тунингован апартамент и едно от желанията ми е да измервам потреблението на електроенергия на един или няколко кръга (максимум 4). Също като колегата, на базата на тази информация да чертая графики на уеб интерфейс и данните да участват в система за взимане на решения (rules engine).

За целта търся измервателни устройства, a.k.a електромери със сериен (RS-232/USB, може и RS-485) интерфейс или импулсен S0 интерфейс с примерно 1000 импулса за KW/h. Също като колегата, търся да са за DIN шина, а не индустриален форм-фактор. Засега това, което съм открил на българска територия са тези продукти. Ще се радвам и на други предложения, най-вече с директен сериен интерфейс в нормални (не индустриални) ценови граници :)
Minkov - специалист
omirchev написа:
Здравейте,
Разполагам с монофазен статичен електромер EMPS D210 S4 I1 на фирма Мултипроцесорни системи ООД. .......
Извинявам се че ползвам темата на колегата, но имам две въпросчета към знаещите:

1. В данните на този електромер пише, че е за ток 5(60)А. Предвид тези 5А, мога ли да го ползвам като контролен за един малък апартамент, където определено ще има готварска печка, бойлер .... ?

2. Ако се наложи, как мога да сверявам часовника за нощна тарифа?
fikata - майстор
Не се смущавай от тези 5А.
Ето ти ръководство за този електромер:
http://www.electrolux-tabakov.com/image ... тромер.pdf
Minkov - специалист
Благодаря. Това, че е снабден с шунт и мери в два подобхвата отговори на първия ми въпрос.
В описанито видях, че има модел, в който тарифите се превключват от външен часовник и ще търся такъв, защото за случая това по-добър вариант.
omirchev - специалист
omirchev написа:
Здравейте,
Разполагам с монофазен статичен електромер EMPS D210 S4 I1 на фирма Мултипроцесорни системи ООД.
Идеята ми е да го свържа като контролен в апартамента ми. Няма проблем с монтажа му на таблото но преди това бих искал да го параметризирам. Електромерът разполага с оптичен интерфейс и сериен интерфейс ( токов кръг по IEC 62056-21:2003. Може да се изчита по IEC 61107. Може ли някой от вас да ме насочи или да услужи със софтуер опростяващ параметризацията ( нужни са предварителни настройки - час дата дневна нощна тарифа, визуализирани величини на дисплея )
Бих се радвал ако някой разполага с упоменатите 2 стандарта по горе :)
Благодаря предварително.

И дали след толкова време някой колега има да каже нещо ново по темата ?
И три години по-късно. Мирчев, нали се сети кой съм. :) Та софтуер си има баси, ма не го дават. Щото искат да изкарват кинти. Ама за тия уиндоус базираните, дето ги сглобяват в Карат Пловдивско. Само, че ако е Искра,там какъв софтуер. То си е модифициран линукс. Ти искаш да го достъпиш и да бутнеш киловатите. Имаш IR датчик. Освен него, тва има и RS ама е отзад и сваляш капака за да го стигнеш. Иначе ако все още ти трябва "командная строка, как Руснаци гаварят" то пиши или ми се обади. Мисля, че има начин когато няма начин! :)
hidrazin - майстор
Мисля че на борсата за безработни и в панделата има още свободни места? :? :lol:
:partyman:
omirchev - специалист
iuly_vn написа:
И три години по-късно. Мирчев, нали се сети кой съм. :) Та софтуер си има баси, ма не го дават. Щото искат да изкарват кинти. Ама за тия уиндоус базираните, дето ги сглобяват в Карат Пловдивско. Само, че ако е Искра,там какъв софтуер. То си е модифициран линукс. Ти искаш да го достъпиш и да бутнеш киловатите. Имаш IR датчик. Освен него, тва има и RS ама е отзад и сваляш капака за да го стигнеш. Иначе ако все още ти трябва "командная строка, как Руснаци гаварят" то пиши или ми се обади. Мисля, че има начин когато няма начин! :)
Е три три... Моя не е на Карат обясних че съм си го сложил у нас :) Какво да бутам киловати. Искам да проверявам енергото .... и честно да ти кажа с точност 3-4 лв на месец става... ама ръчно мамка му а ме мързи. Имам си RS485 и то съвсем отпред, вече си имам и китайски конвертор към USB ... ма явно аз ще трябва да си пиша софта ... Апропо кво значи модифициран линукс :) ?
omirchev - специалист
hidrazin написа:
Мисля че на борсата за безработни и в панделата има още свободни места? :? :lol:
:partyman:
Много ме кефят такива полезни постинги. Борсата не ме интересува, защото си имам работа. Панделата също, защото ако бяхте прочели отгоре до долу може би евентуално щяхте да схванете, че става дума за мой собствен електромер, монтиран в апартамента ми СЛЕД оня на ЕРП. Какво общо има панделата не знам. Мога да си го правя каквото си искам ( по-скоро каквото успея :) ) А за сведение на страницата на ГДИН може да проверите колко са свободните места... не са много.

Тема "Относно контролен електромер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: