• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 33
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
StanZ - специалист
Tsilkov, имаш моето уважение :prayer: .. обаче си прочел написаното от мен по диагонал и вкарваш думи в устата ми. Термомостове, термзагуби, програми, датчици и т.н. ... Аз му отговорих на конкретен въпрос:
boqnkov написа:
...За подовата плоча нужно ли е да правя нещо откъм топлоизолация на фаза груб строеж или тя после ще се мисли? Топлоизолацията ме вълнува дотолкова, колкото да не допускам фундаментални грешки в грубия строеж, които ще са непоправими след това.
Благодаря за съветите!
Колкото до опита ми, в случая е пряко свързан с въпроса на колегата, на който отговорих :
StanZ написа:
Термоизолацията (говорим за настилката) за предпочитане под бетона. "За" и "Против" е дълга тема, а в моя случай на база личен практически опит
Дано не е късно, ще се аргументирам защо според мен е добре ТермИ да е под бетона:

1. Спестява много време от труда
2. По евтино (спестява дебела замазка и армировка)
3. Ако не е заложено предварително в проекта се пести и пространство.

Тия три неща ги знам от опит, защото сме изпълнявали и по двата начина. Ей това исках да му помогна Tsilkov.
Tsilkov - майстор
StanZ не се обиждай, ама наистина не мога да разбера защо препоръчваш (а и не само ти) едно решение само на база на това че е по-лесно и то основно защото е правено много пъти. Защо ти вменявам насила топлозагубите ли? Ами нали това е смисъла на топлоизолацията - да избегнеш термомостове и да си намалиш сметките. Иначе за какво я слагаме там отдолу - да му е по-меко на бетона ли?
По твоите конкретни доводи:
1.Какъв труд си спестяваш?
2.Замазката си е пак 5 см. Спестяваш единствено една армировъчна мрежа 20Х20 - това е единствената разлика в цената. Според мен си заслужава да се прежали на фона на това че печелиш по-добра изолация и един перфектен топлинен акумулатор (плаващата замазка). Ако пък смениш фибрана с твърд стиропор (което вече е възможно) цената даже става по-ниска!
3.Това не е довод а грешно решение.

P.S. Не случайно си давам толкова зор да пиша за този вариант. В строителството всичко е според случея и спецификата - проектни решения, материали, технологии... Рядко има рецепти като тази която е и по-изгодна и по-добра.
boqnkov - специалист
Днес се позарових из нета относно блокове от полистрирол бетон. Чета само суперлативи за тях. Всичко звучи много добре. Ламбдата е супер. Много ми харесва идеята след зидарията да не се занимавам с топлоизолации отвън и с вароциментови мазилки отвътре. Знам, че зидането с такива е повече пари сега, но се надявам в бъдеще да бъде по - леко на довършителните работи. Блок с ширина 30см и да надстърча 5см от плочата и колоните и отделна изолация на колоните 5см за изравняване на фасадата?
Фитилчо - майстор
Tsilkov написа:
Ако пък смениш фибрана с твърд стиропор (което вече е възможно) цената даже става по-ниска!
Дай подробности какъв точно? Откъде и за колко :roll:
Tsilkov - майстор
Ако си обърнал внимание стиропорите се предлагат на марки EPS60, EPS80,EPS100. Тази цифра означава на колко килопаскала статично натоварване издържат преди да се сплескат с 10%. Ако конвертираш единиците ще видиш че това е огромно натоварване - например 400 kg/m2 са около 4 kPa. Когато го положиш над плочата вместо на чакъла под нея, веднъж му сваляш рязко натоварването и втори път му махаш натоварването на огъване + опасността от намокряне и цикли на замръзване Та теоретичния отговор е всеки стиропор.
На практика обаче от една страна производителите послъгват, от друга 10% е доста голяма деформация (за съжаление толкова се мери по БДС), а от трета EPS под 80 (какъвто масово се продава на "примоция") си е ронлив сам по себе си а да не говорим колко дълговечен би бил. Така че те съветвам да вземеш минимум 100, за предпочитане 150. Цените на ЕПС 150 гонят 100 лева на кубук което пак е почти двойно по-евтино от фибрана.
boqnkov - специалист
Някой ще сподели ли впечатления за блоковете от полистирол бетон? Освен по - високата инвестиция в началото има ли други недостатъци? Цилков, да разбирам ли, че на долната плоча мога да сложа eps и ако да с каква дебелина? Защото на мен ми се въртрше нещо около 3см фибран, за да не смъквам много височината на стаите. Ето малко от последните снимки:

Прикачен файл

WP_20141104_009.jpg

Прикачен файл

WP_20141104_003.jpg
Фитилчо - майстор
Tsilkov благодаря за грамотното обяснение.

Извинявам се , че ползвах на колегата темата.

тоест поради факта, че послъгват нашите производители е хубаво ако се взима EPS за под замазка е хубаво да не е от български производител?

Дори и 100 лева на кубик да е - 1 куб. метър са 10 кв м на 100 мм дебелина и 20 кв м на 50 мм дебелина
Последна промяна от Фитилчо на нед ное 09, 2014 7:29 pm, променено общо 1 път.
Tsilkov - майстор
Фитилчо написа:
тоест поради факта, че послъгват нашите производители е хубаво ако се взима EPS за под замазка е хубаво да не е от български производител?
Те всички са български или поне с български вносител :lol: . По-големия проблем е че якостта се измерва при цели 10% деформация. Просто си вземи ЕПС 120 или 150.
boqnkov написа:
Цилков, да разбирам ли, че на долната плоча мога да сложа eps и ако да с каква дебелина?
Малко над половината на дебелината изолация която ще слагаш на фасадата, или ако не е изолация се гледат коефициентите на топлопредаване (в случея трябва да ги имаш в проекта по Енергиина ефективност). Също така имай предвид че това не отменя необходимостта по пермиетъра на цокъла да имаш фибран поне 3 см. за да пази конструкцията.
Фитилчо - майстор
Да изясня още нещо.

Ако слагам 100 мм EPS на фасадата, да сложа 70 мм EPS (плътност 120/150) под замазката?

:roll:
Tsilkov - майстор
Да. Даже и 60 мм става.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 33

Тема "Строителство на къща - стъпка по стъпка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: