Ел. инструментите. Консумативи.
msotiroff - помощник
В момента работя с едно зелено Бошче модел PWS 720-115
Изображение

Проблема е, че ми идва малко дебело, за работа с една ръка, когато съм с ръкавици, иначе с гола ръка е Ок. Другата причина е, че искам машина с размер на диска 125мм.
Основно режа винкели, тръби, ламарини не по - дебели от 3мм, в много редки случаи до 4-5мм.

Спрял съм се на следните четири модела:

1) BOSCH GWS 7-125
720 вата, с най - тънкия корпус от всички посочени машинки. Произведен в Китай. Цена около 150 лв.
Изображение

2) BOSCH GWS 9-125
Значително по - мощен шлайф - 900 вата, но и с най - дебелия корпус от всички, въпреки това е по - тънък от сегашния ми ъглошлайф. Произведен в Германия (или поне така пише). Цена около 160-170 лв.
Изображение

3) Makita GA5030
720 вата, много тънък корпус, но не като на малкия Бош. Произведено в Румъния. Цена около 130 лв.
Изображение

4) METABO W 820-125
820 вата, достатъчно тънък корпус. Произведено в Германия(или поне така пише). Цена около 140-150 лв.
Изображение

Май никой от моделите не се предлага в куфар. Явно ги дават "насипно".
За сега повече клоня към Метабото или големия Бош, но не съм решил твърдо.
Колеги, не се пестете в коментарите, приемам и други предложения. Изискванията са ясни - горе-долу реномиран производител, тънък корпус, диск 125мм и цена около 150 лв.
Благодаря в аванс на всички.
koveslav - майстор
Ако спазваш правилото да режеш с диск 1мм дебелина(още виждам ентусиасти да режат с 2.5-3мм),а с по-дебелите дискове да шлайфаш, Макитата е много добра и мощността и е достатъчна за задачите които си изброил.Не загрява изобщо,гаранцията е 3год.,а и за нея има всякакви части на смешни цени,ако някога ти се наложи сам да я поддържаш.Ползвам такава вече две години,може да се каже ежедневно.При другите марки въпроса с частите е доста сложен,особено от финансова гледна точка.Тежичка е-ако това го сметнеш за недостатък,но мен ме устройва.
VLADO66 - майстор
Още един глас за Макита
dragozow - майстор
Макитата ми е позната като добра. За другите на знам. В кашони са, не ги дават насипно, бюджета ти е малък за куфар.
Kumay - майстор
За Макитата мога да пиша много, но не мога да го сравнявам с другите - не ги познавам! Иначе имаме оригинални куфари по 17лв.

Прикачен файл

1654120_1503115896572285_6929289717726416591_n.jpg
1654120_1503115896572285_6929289717726416591_n.jpg (57.88 KиБ) Видяна 4685 пъти
batvenko - специалист
Ползвам Макитата и съм много доволен,без вибрации и добра мощност при рязане с 1 мм диск - за другите,обаче не мога да дам мнение.
Най-добре ги виж "на живо" - който ти пасне най-добре в ръката, него вземай, макар, че аз моя го поръчах на "тъмно" по нета преди повече от 3 години и досега съм похабил над 100 диска с него.
griffin - майстор
Колега имам първия бош 720 вата, наистина пише, че е произведен в китай :), идва в картонена кутия за цената не си спомням т.к го взех на някаква промоция от сайта на аксминстър. Както и да е насочих се именно към тоя шлайф именно заради това колко е дебел. Преди него работих с един таурус доколкото знам испански който изяде бая бой но още е жив, но който ми е дебел и за дълга работа с една ръка ми се разтяга ръката и ме боли.
За боша не ми хареса че при събирането не са му изчистили смазката от скоростната кутия и имаше малко отстрани. Мислих си че редукторната кутия на такава машина няма да загрява, но си загрява поне по мои впечатления като се поработи стига някаква определена температура и мисля, че си седи там не се напича повече, за сравнение на тауруса редуктурната кутия така се нашичаше че буквално не можеше да се пипа :). Боша въпреки малкото му ватове спрямо (тауруса е 800) при работа не мога да усетя машината да се затормозява, тауруса му поспадаха оборотите. Вибрациите мисля че са по-малко при бошчето спрямо таурус-а, и поради това че корпуса е малко по издължен на мен поне ми е много удобен за работа :). Действително шлайфа изглежда като децка играчка, но поне на мен ми харесва. Бутона за включване на мен ми е удобен, наскоро трябваше да режа с някаква куча марка който заключването беше направено ужасяващо :).

Успех каквото и да си напазаруваш :).
Avas_co - майстор
Боша изглежда много приятно, но хич не съм фен на марката, и не съм го ползвал.
Макитата май съм ползвал нещо подобно и е много приятна машинка.
Ползвам шлайфчета горе-долу по начина, който си описал.
Имам почти същото Метабо, но 780 вата от към три години.Много хубава машинка с позорен сервиз от кирофф.
От около половин година имам http://kress-bg.com/kress4.htm това най-отгоре и много ме радва.
Аз съм си фен на Крес и имам не малко техни неща и мога твърдо да заявя, че машинките им са супер, а сервиза е безупречен.
griffin - майстор
Ти си знаеш искаше мнение давам за една поне която съм ползвал ;)
Аз съм на принципа че не мога ли аз да я оправя и сервиза едва ли ще се справи тъй че сервизирането ми е последната грижа стига чаркови да мога да намирам, това е най-кофти ако си пазарувам евтини машини че после не знам какво да търся ако нещо се строши :).

Както казах успех с покупката за метабото знам че преди имаше модели с някаква антивибрационна шайба но не съм ползвал такова само съм гледал рекламите :).

Тема "Помощ за избор на хоби ъглошлайф" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: