Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Forestar - помощник
Къщата е строена 1960 г. от еденични тухли зидани на два реда. Едноетажна, повдигната на 1-1,10м над земята с основи от камък - дълбчина 50 см и широчина сигурно пак толкова, пода е дюшаме върху насип, каратаван,.
Та идеята е да се изкопае маза под едната ъглова стая(с размери 4,5х3,5м) с височина 2 м, което означава, че трябва да се слезе около 60 - 70 см под основите.
Пода най-вероятно ще се отлее от бетон, а стените бетон или бетонни блокчета с арматура, отгоре бетонна плоча и накрая вътрешна хидроизолация.
Въпросът е:
Как да стане без да се сцепи или падне къщата докато станат стените?
housedoktor - майстор
1960 си е нова къща:)Това ,което искаш да правиш е много отговорно и ти трябват добри специалисти.Прецени дали имаш опит в подобна деиност.Не съветвам подобна работа да се прави от Направи си сам ентусиасти.Eто полезен линк
http://www.e-foundationrepairs.com/underpinning.html
и
http://www.saberleveling.com/piering_index.ws
Ако имаш въпроси -питай
Forestar - помощник
Благодаря за линка, ама за сега не ми върши работа щото ми се е скапал преводача, а не отбирам много от людски езици.
А за къщата за мен си е стара на фона на това, което става в Търново.
Определено нямам опит точно в това и ми е пределно ясно, че се нуждая от добър специалист, но незнам къде да го намеря.
Нагледах се на некадърни решения и изпълнение в строителството.
Търся техническо решение на въпроса, за практическото съм почити сигурен, че имам подходящите хора.
Ако имаш някаква идея ще се радвам да я чуя.
Гледам сме от едно място и може да се срещнем за подробности, ако желаеш разбира се.
housedoktor - майстор
Д може да ти помогна със съвет.Иначе аз се занимавам сега само с довършителни работи.
inkovsv - специалист
Първо - изкопаваш земята вътре в стаята до ниво долен ръб основи.Второ-започваш да подкопаваш основите на ивици(50-60см) и изливаш бетон с кофраж на всяка ивица.Задължително разкриваш само една ивица.Ако разкриваш повече ивици,то между разкритите ивици трябва да останат 3-4 неразкрити ивици.
Forestar - помощник
Това с подкопаването на основите не ми стана ясно защо да го правя. Да не би да имаш предвид да отливам стените на мазата на ивици широки 50 - 60 см.
Идеята ми е да направя стените на мазата залепени до основите на къщата, а не да използвам основите като част от стените и по този начин да избягна подкопаването.Вярно е, че по този начин ще загубя около 3 кв.м, но това е нищо в сравнение с това дапропукам или срутя къщата на дядо ми.
Не става ли след като съм разкопал до долен ръб на основите да разкопавам ивици широки 50-60 см и дълбоки 70-80 см, да отлея нещо като основа дебела 20-30 см и нагоре да зидам с циментови блокчета(да избегна кофража :) ) запълнени с бетон и арматура естествено. Предполагам може да се остави 5-6 см разстояние между стената от блокчетата и основата на къщата, което разстояние да се запълни с рядък бетон с цел получаване на сцепление между стената от блокчетата и основата на къщата.
Ей, това технически възможно ли е?
housedoktor - майстор
Явно не сме те разбрали..Аз помислих ,че искаш да подсили6 и ъвеличип висо4ината на основите за да си направиш помещение там
inkovsv - специалист
Товара от основите се прехвърля като страничен товар върху стеничката ,която искаш да изградиш и тя няма да издържи и по този начин вероятността да бутнеш къщата е доста голяма!
prascho - майстор
Цялостна бетонова стена с арматура до земната повърхност или над нея докъдето ти стига нивото на съществуващите основи.

Тема "Направа на мазе в стара къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: