• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pipbel - майстор
Хе хе, как се е развила темата ми......

Абе какво ти нагнетяване на въздух, какви термостати, каква ти вода, какви ти флуиди..... :shock: :?

Казах камината ще ми е вградена и затворена с въздушен кожух от който тръгват 2 въздуховода до горните 2 стаи на 2-я етаж. На въздуховодите ще има турбоекстрактор с термостат да нагнетява там топъл въздух. 1-я въздуховод ще е 2.5 метра, а другия 4 м. Без големи загуби. Това е.

За мен най-удачните решения са най-простите. :!:
Нямам намерение да експериментирам в собствената си къща и да прилагам някакви системи дето само ще ми усложнят живота.

Отде накъде пък трябва да се подава нагнетен въздух и незнайно как да се регулира притока му? :? Нима камината не си знае работата като я нагласиш и си тегли колкото и трябва ? Да не би в сегашната ми къща камината да не топли, па макар че е Прити.....
8180 - майстор
pipbel написа:
За мен най-удачните решения са най-простите. :!:
Отваряш прозореца и забравяш за въпроса си :)
Сам си го изчисли колко сантиметра за "фи 160".
Успех!
pipbel - майстор
Извинявам се на всички, ако някой се е засегнал от предния ми пост, особено от 2-то изречение. Посипвам си главата с пепел. :datz:
Имах лош ден тогава.
Напълно съм наясно че всеки е на добра воля тука и никой не е длъжен да помага другиму.

Явно като взема камината ще направя въздуховода според препоръките на производителя. Модела има значение...popovvv e напълно прав в това отношение.

Иначе продължавам да си държа на мнението че колкото е по-просто ( но не некачествено) направено дадено нещо ( като се почне от разтегателни легла и се стигне до камини ) толкова е по-стойностно, понеже по малък шанс има да се скапе след време.
popovvv - специалист
Г-н Pipbel, не желая да предизвиквам дълги полемики, затова ви нахвърлям няколко теми за личен размисъл върху вашата" проста "система за отопление с топъл въздух.При това предполагам че дограмата ви във всички стаи е добра т.е навсякъде ще се прояви "вакум ефекта".И така въздуховода само за поддържане на горивния процес ли е или ще снабдява с въздух и въздушната риза?Ако е второто смятам че въздуховодите трябва да са два за да не дърпа екстрактора от огнището.След като и коридора е добре уплътнен, въздуховода трябва да засмуква въздуха извън жилището иначе пак вакум ефект.Доколкото съм запознат при описаното от вас отопление ,топлия въздух чрез система от тръби се разпределя на няколко места в отопляваното помещение един път за по бързо затопляне на целия обем и второ за намаляване скоростта на въздушния поток постъпващ в помещението.Ако това не се направи е въможно получаването на различни "екстри"-люлеене на пердета,опушване/запрашаване/ на най близките стени,бавно затопляне на цялото помещение и др.Вкарвания от екстрактора топъл въздух трябва да изтласка от помещението същото количество студен, но при тези добре уплътнени помещения откъде?Отговора е по друг въздуховод.И така въздуховодите изглежда ще са доста повече от 2 и 4 метра.След като сме надупчили стените и изградили въздуховодите идва най "простата" част, как ще скрием"красивите" добре изолирани с минерална вата тръби ,висящи на телове на известно разстояние от тавана.Отговор-гипскартон.Зная какво е турбоекстрактор/звучи почти като ядрен реактор/ но си е най обикновен вентилатор с клапи за разпределяне на въздушната струя в отделните клонове.Повярвайте ми досега не съм срещал такъв който да не шуми,а как при тези къси въздуховоди ще изолирате шума?Ами какво ще кажете за прахоляка ,който се наслагва във въздуховодите през лятото,за миризмите които ще се пренасят от топлия въздух.В заключение изказвам мнението си, че колкото повече се намалява автоматизирането на една отплителна система, толкова по голяма част от личното си време ще трябва да и отделяте за да може тя да функционира нормално.
pipbel - майстор
Popovvv

не съм специалист (иначе нямаше да пускам темата) ама като лаик мисля че имам отговор на някои от темите за "размисъл"

= това че ще монтирам турбоекстрактор (малък) не значи че смятам да го ползвам нон стоп. Предвиждам го главно когато искам бързо да се затопли някоя от 2-те стаи на горния етаж. Там са спалня и детска и особено първата ще има нужда само привечер да се отоплява.
Иначе през повечето време смятам че естествената циркулация топъл/студен въздух ще е достатъчна за поддържането на някакво базисно ниво на температура, особено
за детската стая, когато дребния е на училище.

= не мисля 4е нивото на шума ще е голямо по 2 причини - веднъж че самите въздуховоди са си с топло/шумоизолация и второ - те ще са затворени в пространството на вградената камина с гипсокартон както правилно отбелязахте

= да, прав сте че трябва да се засмуква въздух някъде отвън за да не се прояви вакуум ефекта. За целта съм предвидил една малка "форточка" на прозореца в далечния край на коридора.
Нали все пак отнякъде трябва да влиза и свеж въздух в тази къща.
Далеч съм от мисълта (и финансовата възможност) за пасивна къща, въпроса е да е колкото може по-нискоергоемка.
Пък и нали казват че там където има камина проблемите с влагата/мухала са много по-редки. Все смятам и да спестя малко енергия от по-рядко проветряване, което е задължително при нови и добри дограми.

= виж това за въздуховода към въздушната риза е добра тема за "размисъл" Мерси,ше го имам предвид.

Парното(от камина с водна риза) априори съм го изключил като скъпа, сложна и ненужна ( в моя случай) екстра, след като определено смятам да заложа на климатизация на всички стаи от Март до Ноември, а само за най-студените 3 месеца на годината да си ползвам камината.
Не е без значение и уюта, който дава, макар че може да се мине и без нея при добри климатици, дограма и външна изолация.

Благодаря за насоките и отделеното време :)
pipbel - майстор
Popovvv - Ето и мнението на специалист от фирмата за камини ( от друг форум) :
По отношение на въздуха - ако камината граничи с коридора, не е необходим въздуховод. Просто се оставя решетка в долната част към коридора. Още нещо - много хора бъркат подаването на въздух за горене и такъв за топлообмен. За въздухообмена са необходими отвори в долната част и в горната част, като минимума е 600-700 кв.см. Или примерно 20х35см долу и още толкова горе. Въздух за горивния процес се вкарва при откритите огнища, при камера няма как да стане - абсолютно същото е да открехнете прозореца на стаята. Ако имате още въпроси, не се колебайте. Поздрави
Както и мненито на друг клиент ( доволен) на тази фирма :
Аз нямам отворен прозорец, естествения въздух, който влиза от вратите е достатъчен за горенето и отоплението, има проблеми само ако в същото помещение имаш мощен абсорбатор и докато работи палиш камината, по-трудно става и е възможно да върне малко дим вътре.
И пак специалиста :
По отношение на решетката на гърба - ако мога да се изразя така - тя даже разтоварва въпросния вакуум в стаята /да не забравяме и аспиратора/. Що се отнася до въздуха необходим за горивния процес, той се осигурява от регулатора в предната част на горивната камера. Размера на отвора е около 10х1 см при ''Capvision''. Правилно - 10кв.см. Въздуха който ''харчи'' за горене зависи от това колко е отворен регулатора, а също и от тягата на комина, но в никакъв случай не е много. От отворено прозорче няма нужда. От направени може би около 2500 камини, досега сме имали може би 2-3 подобни случая и то при камини с големи въздушни инсталации с около 600-700 кубикови екстрактори /вентилатори/, но така или иначе решения има.
Вземайки предвид всички горепосочени мнения вече сам доста по-спокоен относно "вакуум" ефекта на моята камина, още повече че не предвиздам голяма такава, а от най-малките модели - около 10 КВ.
popovvv - специалист
Pipbel,
В първият цитат на специалиста площите на въздухообменните отвори се отнасят за случаите когато искате камината да отоплява помещението в което е монтирана, но сте я облекли отвън,не се коментира дали тези отвори/долу/ ще са достатъчни,ако камината е с въздушна риза.В моето изказване от преди Ви казвам че и при мен камината работи нормално като черпи въздух за горенето от отвора под вратата, но Ви обръщам внимание че там краката ви измръзват от студеното течение.В стаята непрекъснато постъпва студен въздух, а камината черпи от затопления.Обърнете внимание на изказването на клиента, каква според вас е разликата м/у аспиратор и екстрактор, който тегли въздух от стаята.Убеден съм че при работещ екстрактор и отворена за зареждане разпалена камина ще влезе дим в стаята.Даже още по лошо ще качи дима и в другите стаи.Пак от първия цитат камината трябва да граничи с коридора, а при вас дали ще е така?Колкото по отдалечена е камината от вратата, толкова по голяма част от пода ще бъде студена от навлизащия в стаята студен въздух.
pipbel - майстор
Да, уместни забележки, съгласен съм за логиката ви на разсъждение.
Но все си мисля че малко са преувеличени.
Дано да съм прав, истински отговор практически мога да дам чак към Ноември когато мисля да инсталирам (т.е. да ми инсталират) въпросната камина с въздушна риза.

Загрижеността за турбоекстракторите ( ауу какво име ) мисля че не бива да е голяма защото както споменах не мисля да ги ползвам постоянно, а и смятам да са от най-малките с оглед моята специфика - отсъствието на дълги тръбни пътища.
Така че по скоро бих ги сравнил като мощност и ниво на шума с едни електрически отдушници за баня отколкото с мощен кухненски аспиратор.

Относно разположението - да, камината ще ми бъде точно до вратата където се влиза от коридора в дневната. Тоест гърба и ще бъде към коридора.
Тя и за там си е проектирана, тъй като комина ми е на 1.50 м от вратата.
popovvv - специалист
До Pipbel,
Добре е че камината Ви ще е до самата врата,те са тежки и обемисти съоръжения заемащи изключително много място и когато са поставени в средата на стената доста затрудняват разположението на останалите предмети.Да не говорим, ако са далече от кумина и трябва да се прикриват дълги кюнци.Въобще не преувеличавам въпроса с нахлуването на студен въздух в стаята, както споменах камината вкъщи дърпа въздух от всички възможни маста, няма вакум ефект, но пък тази стая е студена,въпреки че излъчвателната и мощност е 4кв.Замервам следните температури: до тавана-25-27гр,средно ниво 18-19гр, при пода 15-16гр и това когато температурите навън са около 0гр.В другите стаи е различно таван20-22гр, под18-19гр, не се усеща никакво течение по краката, въобще много по комфортно.Истина е ,че камината не се кладе много силно за да не заври, при вас няма такава опастност.Обръщам Ви внимание, че ако не предвидите допълнителен ключ прекъсващ веригата на термостата няма да можете да контролирате неговата работа и турбото ще работи спрямо зададените градуси независимо какво ви се иска на вас.Пожелавам Ви да изградите перфектна инсталация, ще чакам ноември блага вест, успех!
  • 1
  • 2

Тема "Кой разбира от камини ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: