• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
joro_vn - специалист
Що спорите с Лазар за работи дето нито сте ги учили, нито ги разбирате ?
Ами сложете на циганско кюмбе пелетна горелка и :mg: се радвайте на живота.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами не знам защо си мислиш, че имам интерес да нагаждам :? . То всеки се досеща какъв ще е резултата, ка кво да му нагаждам и защо? Просто имам такива монтажи и смятам да ги ползвам. Това, че са на различни инсталации не е голям проблем, стига котелът да е влязъл в режим, да работи на една и съща мощност, при една и съща температура и приблизително еднакъв товар. Но ще видим, за сега са само планове.

ПП. А, да, joro_vn е един от тези, на които не знам какво да предложа, дето уж след няколко дни трябваше да му прилошее от разхода... и така вече пета зима :)
Последна промяна от LazarGanev на вт ное 11, 2014 10:48 pm, променено общо 2 пъти.
fox_vt - майстор
joro_vn написа:
Що спорите с Лазар за работи дето нито сте ги учили, нито ги разбирате ?
Ами сложете на циганско кюмбе пелетна горелка и :mg: се радвайте на живота.
Ти пък да не мислиш че в бг всички дето бачкат нещо са го учили и разбират :lol: :lol: Нищо лично към никой има разлика да си учил нещо и да го работиш после цял живот и да трупаш опит към наученото.
fbr - майстор
hr.hristov57 написа:
Димогарните тръби без турболатори вътре са идеална предпоставка за образуване на ламинарен поток, а това си е чисто реактивна струя на горещите газове.
Това е така, когато имате вертикално поставени димогарни тръби и движение на димните газове отдолу-нагоре. Когато димогарните тръби са поставени хоризонтално, и стените на тръбите са с по-ниска температура от тази на газовете, по естествен път ламинарния поток става турболентен, т.к газовете с висока температура след контакт с горната част на тръбата, отдават своята температура, естествено падат надолу, и така извършват кръгови движения вътре в тръбата. Почти същото е положението и при вертикално разположени тръби, но движение на димните газове отгоре надолу, както е при Грейко. Та нали поради това, точно тук се дават съвети почти през ден, че хоризонталния участък на комина не трябва да надвишава еди какъв процент от височината на комина. А и всичко това може да го наблюдавате опитно, със симулиране на тягата на комин с прахосмукачка, и дим от цигара примерно. Не искам да съм страна в спора ви, но пиша само в интерес на истината.
geniya - специалист
LazarGanev написа:
Ами не знам защо си мислиш, че имам интерес да нагаждам :? . То всеки се досеща какъв ще е резултата, ка кво да му нагаждам и защо? Просто имам такива монтажи и смятам да ги ползвам. Това, че са на различни инсталации не е голям проблем, стига котелът да е влязъл в режим, да работи на една и съща мощност, при една и съща температура и приблизително еднакъв товар. Но ще видим, за сега са само планове.

ПП. А, да, joro_vn е един от тези, на които не знам какво да предложа, дето уж след няколко дни трябваше да му прилошее от разхода... и така вече пета зима :)
Написах го така защото замерванията както писа ти по горе, ще ги правиш при еднаква марка котли с различен брой глидери.Тогава е ясно че 10секционния ще е с по-голямо КПД от 4секционния.Ще ми е интересно да замериш две марки с еднаква мощност и да се види разликата на разхода между тях, но и така е пак много относително.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз разход няма да меря, той си зависи от съвсем различни неща - топлозагуби най вече, режим на ползване, поддържана температура и т.н. Два еднакви котела работейки на номинална мощност би трябвало да имат еднакво КПД и еднаква температура на газовете. Аз искам да видя и покажа колко се влошава работата и ефективността от факта, че топлобменника е малък, да се види какво човек губи и печели от този факт. Да покажа каква стойност има израза "котел с присадена горелка", да стане ясно защо в определени случаи е изгодно да се монтира пелетна горелка на съществуващ котел, в други случаи съветваме клиента да си смени котела. Не че не съм замервал различни котли с една и съща горелка - имам си протоколи от пусковете. В някои случаи димните газове гонят и надминават 200*С, в други случаи са малко над 100*С. Затова искам още едно сравнение при възможно еднакви условия.
geniya - специалист
Супер, това е друга бира, защото не го бяхме разбрали така :? Чакаме резултати.
vrangelov - специалист
LazarGanev написа:
изследванията ще ги правя в реални условия, върху котли на клиенти, а топломери както знаеш се вграждат в инсталацията - естествено, че няма как да режа чужди инсталации. Но това ще стане вероятно след Нова година, като свършат монтажите и пусковете. Засега гледаме да стоплим хората и правим по 3-4 пуска на седмица, че и повече понякога.
Няма как да стане без топломери, предполагам го знаеш. Ние тук пишем за това, че имаме някаква горелка, как да ѝ намерим подходящ котел. Аз това го писах, но понеже не ми се търси къде се намира, за да дам линк, ще го напиша и в тази тема, то и без това е свързано пряко с разхода.
КПД на дадена комбинация ще намериш, като за определен период от време(според мен най-реално е да бъде един отоплителен сезон) измериш или изчислиш изгорените пелети и сбора го умножиш по калоричността на пелетите. След това делиш показанията от топломерите за периода на полученото по горе произведение и за улеснение умножаваш полученият коефициент по сто.
Т.е. ако за сезон изгорим 4 тона пелети с калоричност 4,7kWh, а на топломера имаме добити 13 000 kWh, тогава: 4000*4,7=18800, 13000/18800=0,69*100= 69%- едно реално според КПД на котел без буфер и с добре настроена присадена горелка.
С газанализатор можеш да измериш само, дали изгарят добре пелетите, ако исакш го наричай КПД на горелката, но не и КПД на котел с горелка.

Поздрави
milenskior - специалист
С всичко съм съгласен, само че според мен не трябва да се има вяра за калоричността на пелетите която е написана на етикета.
Все пак живеем в България и всичко е едно към гьотере.
saraneron - специалист
Накрая е важен извода, колко парички ти струват тези отчетени киловати от топломера!Така, че КПД-то може да се прескочи а да се говори за икономическа ефективност на системата!Колко стотинки ти излиза реялно киловата топлина!После , имаш уравнение с две неизвестни КПД И Калоричност започва една стъкмистика , ако така, па така................ или пращаш в лабораторията за измерване, ама и там , не се знае кои пелети са горили в пеща за твоя протокол , наистина ,българка му работа ,батаци от всякъде!Всичко при нас е на ГОЛЯМОТО доверие ,ама ние сме си доверчиви ,защото сме глупаци а пък и не искаме да сме излъгани!
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: