Най - вълнуващия въпрос зимно време.
joro39
- специалист
5332 мнения в "Котел на пелети?"
plamenmaistora
- специалист
моят дори е под 20 по 150 лева за тон.Температура 23 гр.
[/quote]
Колега, малко въздух в бойлера, или в цялата система едва ли ще е проблем за налягането, и така да спира. След като тръгва и работи (предполагам без да го допълваш), значи проблема е високо налягане, качва над 2.5 бара. Което за мене ще означава, или че налягането в системата на студен котел е много високо, или налягането в разширителния съд е паднало, и оттам системата няма възможност да компенсира топлинното разширение. Проблема с високото налягане съм го срещал, и след надуването на разширителния съд се оправи. Също така, може и датчика за налягането да дава грешен сигнал, но това е много малко вероятно. Какво ти е налягането в системата на студен котел, и когато изключи аварийно с аларма ?
Аз лично за първи път чувам за китайски котел на пелети, и даже не знам как изглежда, но в случая проблема няма нищо общо с котела.
Имаш ли манометър на системата, или ако не, би трябвало самия котел, на дисплея да показва какво е налягането.[/quote]
Извинявам се за невежеството си. Оказа се, че не е котел, а пелетна камина, ако това има значение. Налягането съм го пробвал от 0,5 мРа до 1,5 мРа(такъв манометър има на системата, в мегапаскали), което си е съответно 0,5 и 1,5 атм. Погледнах и разширителя, пише 1,5 bar, предполагам работно налягане. До сега не бях се замислял, всеки ми казва някакви числа за налягането, ама в какви мерни единици е правилно да се работи? Ако е заминал датчика за налягането ще може ли да се монтира нов от друга марка камини, щото това животно не го знаят тук. Ще опитам да кача снимка на самата камина, може някой да се сети нещо. А как да надуя разширителя, с повишаване на налягането в цялата система ли? И ако да до колко, да не "предобрим" работата...
Колега, малко въздух в бойлера, или в цялата система едва ли ще е проблем за налягането, и така да спира. След като тръгва и работи (предполагам без да го допълваш), значи проблема е високо налягане, качва над 2.5 бара. Което за мене ще означава, или че налягането в системата на студен котел е много високо, или налягането в разширителния съд е паднало, и оттам системата няма възможност да компенсира топлинното разширение. Проблема с високото налягане съм го срещал, и след надуването на разширителния съд се оправи. Също така, може и датчика за налягането да дава грешен сигнал, но това е много малко вероятно. Какво ти е налягането в системата на студен котел, и когато изключи аварийно с аларма ?
Аз лично за първи път чувам за китайски котел на пелети, и даже не знам как изглежда, но в случая проблема няма нищо общо с котела.
Имаш ли манометър на системата, или ако не, би трябвало самия котел, на дисплея да показва какво е налягането.[/quote]
Извинявам се за невежеството си. Оказа се, че не е котел, а пелетна камина, ако това има значение. Налягането съм го пробвал от 0,5 мРа до 1,5 мРа(такъв манометър има на системата, в мегапаскали), което си е съответно 0,5 и 1,5 атм. Погледнах и разширителя, пише 1,5 bar, предполагам работно налягане. До сега не бях се замислял, всеки ми казва някакви числа за налягането, ама в какви мерни единици е правилно да се работи? Ако е заминал датчика за налягането ще може ли да се монтира нов от друга марка камини, щото това животно не го знаят тук. Ще опитам да кача снимка на самата камина, може някой да се сети нещо. А как да надуя разширителя, с повишаване на налягането в цялата система ли? И ако да до колко, да не "предобрим" работата...

jabata
- специалист
chukov2662 написа:Извинявам се за невежеството си. Оказа се, че не е котел, а пелетна камина, ако това има значение. Налягането съм го пробвал от 0,5 мРа до 1,5 мРа(такъв манометър има на системата, в мегапаскали), което си е съответно 0,5 и 1,5 атм. Погледнах и разширителя, пише 1,5 bar, предполагам работно налягане. До сега не бях се замислял, всеки ми казва някакви числа за налягането, ама в какви мерни единици е правилно да се работи? Ако е заминал датчика за налягането ще може ли да се монтира нов от друга марка камини, щото това животно не го знаят тук. Ще опитам да кача снимка на самата камина, може някой да се сети нещо. А как да надуя разширителя, с повишаване на налягането в цялата система ли? И ако да до колко, да не "предобрим" работата...Няма проблем, камина или котле, след като е затворена система в случая не оказва влияние. Съдейки от другите системи, мисля че и тази работи от 0.6 до 2.5 bar и предполагам камината има датчик за налягането, и изключва с аларма когато то се вдигне над тези или падне под тези стойности. В случая, ако има датчки, мисля че и на дисплея ще показва също какво е налягането. И точно то трябва да се гледа при настройки и т.н.
Как се проверява разширителния съд? Това става на източена система, т.е. в системата не трябва да има налягане. И тогава се надува разширителния съд до съответното налягане. Като цяло в повечето случай варира между 1.2 и 1.5 bar, в твоя случай 1.5.
Порови се в менюто на самата камина, и виж има ли някъде където да показва налягането, и ако да, какви са стойностите при запалване, и в случая когато изключва поради проблем с налягането.
Ако разширителния съд е наред, с нормално налягане, тогава разликата между студена система (20 градуса) и топла система 60-70 градуса не трябва да е повече 0.4-0.5 bar-a.
syncho
- майстор
В повечето случаи се слагат механични пресостати за налягането, така че най-вероятно може и да не показва налягането камината. Особенно в китайските изработки.
Провери разширителния съд както jabata ти е обяснил. Помпи се с обикновенна помпа за гуми, но гледай да има манометър, за да видиш до къде си го напомпил. След като го напомпиш на 1,5bar напълни инсталацията на 1-1,2bar.
Само за информация относно мерните единици 1 bar = 0.986923267 atm . Т.е. почти същото е.
Провери разширителния съд както jabata ти е обяснил. Помпи се с обикновенна помпа за гуми, но гледай да има манометър, за да видиш до къде си го напомпил. След като го напомпиш на 1,5bar напълни инсталацията на 1-1,2bar.
Само за информация относно мерните единици 1 bar = 0.986923267 atm . Т.е. почти същото е.
rosso666
- специалист
А ако системата е с глюкол какво правим ???? как ще си я напълни обратно системата ??
Незнам дали е грешка но си мисля че е по-добре да изпуне налягането до 1бар след това да напомпа разширителя докато налягането в системата не стане 1.5 след това пак изпускане(до 1бар) на вода и помпане(до 1.5бар)и така 3 пъти.Логиката ми е че при всяко помпане до 1.5(при налягане на водаТА 1бар)реално ще вкарва 0.5бар в разширителя. ... не искам да обърквам никога просто мисля на глас.
Незнам дали е грешка но си мисля че е по-добре да изпуне налягането до 1бар след това да напомпа разширителя докато налягането в системата не стане 1.5 след това пак изпускане(до 1бар) на вода и помпане(до 1.5бар)и така 3 пъти.Логиката ми е че при всяко помпане до 1.5(при налягане на водаТА 1бар)реално ще вкарва 0.5бар в разширителя. ... не искам да обърквам никога просто мисля на глас.
jabata
- специалист
rosso666 написа:А ако системата е с глюкол какво правим ???? как ще си я напълни обратно системата ??Ако е с глюкол, затваря крановете на входа и изхода на системата, източва глюкола от котел-а, напомпва....и след това налива отново глюкола, по същия начин както е сипан предишния път.
Ако системата няма кранове за спиране, е извинявам се, но този който е правил системата да е мислил.
Иначе разсъжденията са ти правилни, донякъде. Ако беше така, щеше и производителя да опише нещата така. Иначе може и да стане, трябва да се пробва. Но понеже незнам какви са рисковете, може да пренапомпаш разширителния съд, не го препоръчвам на никого. Не да кажа, направи така, и после....ама защо така.
Все пак да не забравяме, че невинаги налягането на разширителния съд е равно на това системата. И това описание важи ако в разширителния съд, няма никакво налягане. А ако има, тогава ще го пренапомпиме, което пак не е вариант.
Затова източване, за да си нямаме главоболия. Всеки който е конструирал и правил системата би трябвало да предвиди начин за източване на системата.
Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература