Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
rebroto - специалист
БРАВО НА КОЛЕГАТА nivanov ТОВА Е ИСТИНАТА.ВСЕ ПАК СМЕ В 21 ВЕК.ПРОЕКТАНТИТЕ СЕГА ВЕЧЕ ТРЯБВА ТАКИВА НЕЩА ДА ВКАРВАТ.А НЕ ДА ПОЛЗВАМЕ КАЛПАВИТЕ БГ АВТОМАТИ.ИЛИ КАЧЕСТВЕНИТЕ УШ.БЛАГОДАРИМ НА КОЛЕГАТА nivanov ЗА ОТЛИЧНАТА ИНФОРМИРАНОСТ.ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВИДЯХ ВГРАДЕН ДАТЧИК В ПЛАФОНИЕРА.ЕВАЛА
nivanov - специалист
Като тръгнах да ги търся тези преди една година се видях в чудо, накрая си вкарахме 130 бройки директно от китайците и подменихме лампите в целия вход ;-) Допълнително захранването на тези лампи минава през още едно фотореле още в ГРТ-то, така спестяваш и труда по регулиране на всеки от датчиците за осветеност, само оправяш приблизителното време за задържане и приключваш с проблема ;)
за 1 година в работна обстановка - 3 плафона ни дадоха ядове, но бяха лесно отстраними, разходите и комфорта са на светлинни години от старата схема с по един автомат на 5 етажа, с по 6 плафона на етаж ... :> и това срещу скромната сума от малко под 2000 лева, без мръсотия и преработка на цялата инсталация, без централен елемент, прекъсващ осветлението на целия етаж при отказ (навици, системен администратор съм все пак по професия, дори фоторелето в ГРТ-то е с байпас ключ :-D ) ... абе друго си е ;-)

П.С. Говоря за блок на 18 етажа, по 5 апартамента на етаж ... :-)
Duke_BG - специалист
в нашия вход сложихме един автомат Merlin Gerin за 34 кинта и вече 4 години не е мръднал а българските ги сменяхме по два пъти в годината
mitcd - специалист
А аз съм направил 5 самоделки за почти без пари.На 5 входа и някой вече станаха на по 10 години безотказна работа.

За питащия ако пусне по линията на крушките 220V и до всяка лампа по един 360 градусов пир датчик ще стане работата.
титикака - напреднал
ако мога да ползвам темата... трябва ми схема на свързване за 2 контактора със ТЛ реле за лихт бутони и обемни датчици , че нещо не мога да накарам контакторите/нормално отворени/ да сработят изобщо и в крайна сметка лампите не получават фаза...но релето/бутоните/ работи , както и датчиците , а сега де :?
vk - специалист
Koлко е инвестицията в такова преоборудване за 8 етажа. Също така - трайно ли е, да не се тръгне на честа подмяна на тия плафони с датчици, а също и дали добре хващат ?
nikolovvd - майстор
Хваща перфектно, а цената е 17-27 лв.
boilermania99 - помощник
vk написа:
Koлко е инвестицията в такова преоборудване за 8 етажа. Също така - трайно ли е, да не се тръгне на честа подмяна на тия плафони с датчици, а също и дали добре хващат ?
Имаме такова нещо от няколко месеца, и засега няма проблем.
Преди това имахме ядове с постоянно развалящи се стълбищни автомати, съмнения че при някой постоянно има заял ключ за включване на стълбищното осветление (имаме в апартаментите и не е възможно да се провери). Е накрая купиха готови устройства за 8 етажа * 20 лв = 160 лв и се оправиха нещата.

На картинката е показано как изглежда (без полупрозрачния капак):
Прикачен файл:
st-lamp_2038a.jpg
и марката:
Прикачен файл:
st-lamp_2037mark.jpg
st-lamp_2037mark.jpg (55.47 KиБ) Видяна 5806 пъти
Има два регулатора - за време в което свети и за обща осветеност, по-ниско от която започва да сработва.
Второто е удобно да се нагласява привечер, когато се стъмни.
В началото майсторите на входа, които сложиха лампите, водени от благородното желание за максимални икономии, ги настроиха по време така, че като излезеш от асансьора и светне, и угасва още преди да си успял да пъхнеш ключа във вратата. При което, правиш крачка назад, подскачаш и размахваш ръце, за да светне отново :)
След което аз на нашия етаж я нагласих не толкова икономично, но значително по- удобно.
П. Петков - специалист
Ако лампите на всеки етаж се сменят с PIR-тяло, в което са сложени вместо 2х40W лампи, (каквото е ограничението според надписа), а именно - 2х3,5W-LED, като същевременно стълбищния автомат бъде регулиран на максималното време, то тогава ще се получи максимална икономия на електроенергия (ще светят само тези PIR-ове, където има присъствие). От друга страна, консумацията от PIR-овете при изключен автомат ще е нулева. Е-е-е..., неудобството да се натиска бутон си остава, но икономията си има цена! За съжаление, PIR-овете при включване нямат POR и светват по 3 пъти, докато преходният процес отмине, поради което трябва да се бръкне в електрониката и допълнително да се постави POR с кратко действие (за да не се чака много до сработването на PIR-а). Точно този модел от снимката го продаваха в Бриколаж за 12,50лв. (като преоценен) и се изкупи много бързо. В момента подобен е към 18лв и човек се триуми пред дилемата дали да го купи или не. Въпросът ми е има ли някой схема на електрониката, за да се поумува за POR-а?
Сега, в "Бриколаж", продават LED-лампи "VIVALUX" CLG 3,5W E27, като цената им е по 8 лева, но като се прекара фактурата през фирма, тя пада до 6,70лв, което е що-годе поносимо.
kozl - майстор
Много често обхвата на датчиците на тези осв. тела не покрива зоната на движение и остават "мъртви"зони. Следва да се монтират повече такива плафони, така че да няма мъртви зони. Иначе ще се налага да танцуваме под лампата, за да ни е светло.
Така че подмяната на старите плафони с нови плафони с датчици намалява комфорта и е компромисно решение.

Тема "Стълбищно осветление с "датчик за движение и фотореле&q" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: