• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Svezar - специалист
kalin72 написа:
И разликата в цената на отопление ще е над 50% при всички случаи. И то в дългосрочен план.
Може,но само при положение че сам си береш дървата от собствената гора или си копаеш въглищата от изоставени мини :) Иначе като знам как продават дървата 0.6 за цял кубик или ако купиш на тон с водата в тях може да си пълниш ваната а въглищата са пълни с камъни и пепел и са Бобовдолски за Донбаски егати и далаверата е :? Иначе е от 20 до 30% по-скъпо което за комфорта който дава е съвсем приемлива цена ! Преди като заспивах с пълен с въглища котел все ми беше едно напрегнато-дали няма да спре тока за повече време отколкото ще изкара акумулатора,или нещо клапана с верижката дето затваря въздуха няма да се прецака и да се разбушува оня ми ти огън и други лоши мисли а сутрин "още не отворил гуреливи очи" както се пее в една песен тичаш да сложиш разпалки да не изпуснеш жарта....и други благинки свързани с професията домашен огняр :-D
kalin72 - майстор
Така, така, аз също ставам рано, за да заредя за деня котела, но в никакъв случай не съм огняр. И аз малко треперя, докато няма ток, дали ше изкара акумулатора. Обаче ако е само 30 % повече цената с пелети, пръв съм там :) Хем ги правят и до нас, та няма да имам транспортни разходи, а и цената ще е малко по-ниска дори. Ама май не е толкова благина, колкото се говори, поне засега. Хубаво, ще дам 2К лева за пелетна горелка, щото искам такава, която да гори и калпави пелети, и после ще плащам 30% по-скъпо всяка година...да, става, но сега като сложа голям буфер на сегашния котел, отпадат горните два проблема, не мислиш ли?
alex_serviz - специалист
Обаче си остава ежедневното чистене, зареждане, разпалване на котела. По всяка вероятност по 2 пъти на ден. Именно тези упражнения се избягват по цитирания начин.
Много сутрини понеже през нощта комина е изстинал, сутрин вместо за 10 мин., само да допълня бункера, да отворя клапата за да се разпали котела и да тичам на работа, комина връща всичко. И след има-няма час-час и нещо вече солидно закъснял и благославящ всеки и всичко ( най-вече съдбата си ) все пак успявам да тръгна за работа.
Това беше...
При сегашния режим слизам за 2 мин. ( както цитирах и преди ) да изхвърля пепелта и да допълня бункера ( ако е необходимо ).
През другото време стайния термостат си има грижата да управлява горелката така, както му е зададено, или пък ако ми стане неочаквано много топло/студено и го сръчкам да реагира по съответния начин без да е необходимо за тези действия да слизам до котела.
Ето за тези два начина на отопление, коренно различни иде реч...
kalin72 - майстор
Май не разбра...котела ми не е гасен от 14 дни, сутрин го намирам на 45-50 градуса, допълвам с дърва до горе, отварям клапата към комина и за 10 минути котела е на 60 градуса. С това искам да кажа, че и да гориш дърва можя да е нетрудоемко. В цялата ми картинка липсва само буфера. А ако пелетите станат на приемливи цени, и да се горят е икономическа изгодно, ще мина на тях :-D
шоп - майстор
kalin72 написа:
Май не разбра...котела ми не е гасен от 14 дни, сутрин го намирам на 45-50 градуса, допълвам с дърва до горе, отварям клапата към комина и за 10 минути котела е на 60 градуса. С това искам да кажа, че и да гориш дърва можя да е нетрудоемко. В цялата ми картинка липсва само буфера. А ако пелетите станат на приемливи цени, и да се горят е икономическа изгодно, ще мина на тях :-D

Пелетите няма как да станат на приемливи цени, защото са много енергоемки. Енергията ще става в световен мащаб все по-скъпа. Идеята е в близките години цената на ел.енергията в България да се повиши с 50%. Цената на пелетите ще я последват с почти същият процент.

Към автора на темата: Гледам котелното ти е голямо. Направи си огнище от огнеупорни тухли или от стоманена ламарина под Виадруса за да можеш да гориш метровици. Купувай метровиците и нека съхнат 2 години преди да ги гориш. Вземи си 220 литрови дебелостенни пласмасови бидони, направи ги на скачени съдове, или инсталирай 1000 литров куб на евро пале ( ако можеш да го вкараш в помещението). Сложи серпентина и изолация на бидоните и за около 200-300 лв ще имаш 1000 литра буфер.

Това е най-евтиното отопление и това препоръчвам аз. Има още 2-3 тънкости за да избегнеш 2 помпи и скъпи ЮПС и, но това са подробности на основната концепция.

Успехи
bigdragon - майстор
Мола колегата с подпис:
Пелетни горелки и котли GREYKO
тел. 0899 9четири2 0две2
Валентин Александров
Да спре, след поста на всеки да обяснява колко е евтино, чисто, автоматизирано и т.н. с пелетна горелка. Защото ако попитате някоя газова компания, там ще почнат да ви навиват, колко по-евтино, по-чисто или по-автоматизирано е отоплението на газ...

Всеки тип отопление си има предимства и недостатъци и човек решава сам според възможностите си каква кола ще си купи да кара.
alex_serviz - специалист
Споделям личния си опит с два вида горелки и преди това с въглища!
Никъде не казвам непременно си купи еди каква си горелка!
Важното е всеки да е доволен от начина по който се отоплява!
Спирам, че оспамихме темата на колегата!
filmatoplo - майстор
Във форума има почти само 1човек с монтиран буфер и работещ както трябва, освен буфер са нужни още мн други неща които да накарат инсталацията да ползва буфера. Не знанието как да се монтират нещата води до не желан и не икономичен ефект от буфера.точно в случая човека е подготвен само за монтаж на по голям буфер поне 1000 литра.а дали ще смени горивото,зависи от икономически причини предполагам.
geniya - специалист
Едно се питам има ли смисъл да си усложняваме инсталациите с буфери, арматури за тях и други нужни допълнителни неща?Като не забравяме и допълнителното място което е нужно.За разходите да не говорим.Излиза, че всеки в къщи си е построил една мини централа и влага 10000-15000лв. да я изгради.След което се почва буфери, горелки, арматура, труд и т.н. :x Като сложим и скъпото гориво ежедневно и ежегодно, става егати и отоплението.Според мен инсталацията ще е най-добре с буфер и на евтино гориво, но като сложиш и занимавката, по-добре с горелка и по-скъпо гориво, но свободен с време. :) Защото времето е пари.
dobrev - специалист
Към geniya
Можеш ли да качиш няколко снимки на - Viadrus U22 24,4kW+Greyko RB20? Искам да видя как е монтирана горелката към котела.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "По голям буфер или пелетна горелка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: