Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bigdragon - майстор
П. Петков написа:
A.Asenov написа:
.....

Най-трудно е първото:
(0!+0!+0!)!=6, защото по дефиниция 0!=1. :)

..............
Трудно е за този, който не знае значението на удивителната в математиката...
П. Петков - специалист
bigdragon написа:
Трудно е за този, който не знае значението на удивителната в математиката...
Всички, които играя на ТОТО би трябвало да си го припомнят (факториела)! Иначе как ще сметнат, че комбинации от 49 елемента шести клас са:

C=49!/((49-6)!*6!)

= 49!/(43!*6!)

= (49*48*47*46*45*44)/(6*5*4*3*2*1)

= 13 983 816

или около 14 000 000.

(За тези, които не си спомнят: 6! = 6.5.4.3.2.1 = 720, като се изговаря шест факториел.)

Това е броят на комбинациите за гарантирано спечелване на шестицата в играта 6 от 49 (второ теглене).
Някой опитвал ли се е да визуализира тази вероятност?
Ето един опит:
Представете си квадратна стая с размери 3,74м на 3,74м, чийто под е разграфен на квадратчета със страна 1 милиметър! Едно от квадратчетата е защриховано.
Без да знаете кое е то, Вие заставате на прага с гръб към стаята, и през главата си хвърляте вътре лещено зърно. Вероятността зърното да попадне в маркираното квадратче е почти същата, като тази да спечелите шестицата!!!
Хайде сега бързо тичайте до ТОТО-пунктовете! :-D
Като изключим нищожната вероятност, в залога няма и равнопоставеност, защото при цена на фиша 2,40лв., гарантираната печалба трябва да е 33 500 000лв., а не жалък процент от постъпленията!
Успех! :)
Последна промяна от П. Петков на съб ное 15, 2014 2:12 am, променено общо 1 път.
A.Asenov - специалист
Ако мога само да те коригирам за цифрите.

2,40 фиш с 4 комбинации. При това в извъпразничен тираж. По-празниците са по-скъпи, уж заради по-голямата материална награда във Втори тото шанс.

Т.Е. общите средства, които трябва да инвестираш средства трябва да се разделят на 4....

И ако евентуално джакпотът достигне такива размери, да се молиш да си си единственият нацелил комбинацията :? :? :-D :-D
П. Петков - специалист
Срамувам се, но нямам спомен да съм влизал в ТОТО-пункт и затова не знам каква е цената на фишовете, нито как се пускат. :? Гледал съм само по телевизията, че "някой си", с обикновен фиш от 2,40лв., бил спечелил "еди-колко си"! :)

P.S.
И кафе не съм се научил да пия! (Преди много години веднъж пих и... още ме е яд!) :-D
Последна промяна от П. Петков на съб ное 15, 2014 12:51 am, променено общо 1 път.
sstefanov - майстор
Всеизвестно е, че второто име на тотото е "данък математика".
П. Петков - специалист
sstefanov написа:
Всеизвестно е, че второто име на ТОТО-то е "данък математика".
Точно! =D>
Лошото е, че това е единствената сламка, за която нагълталият се вече с вода народец може да се хване.
gogo7777 - майстор
Ей, върнахте ме години назад.....алгебрата ми беше хоби :) Сега съм гола вода :-D
A.Asenov - специалист
Интересното при тотото е , че максимата "печелите вие- печели и спорът" сякаш не е много вървежна....
Ако не се лъжа последните няколко години, именно със средствата от тото се финансираше купуването на разни бонуси, материални награди, парични и разбира се на нови коли, като индивидуални награди.

Така, че не знам колко печели спортът.

Тема "Изчисляване на ток." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: