• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov - майстор
Фитилчо написа:
НИКОГА няма да провисне. Кат ти е толкова притеснено, направи им подпрозоречна от 60х40х3 зазидана или захваната с химически цимент и шпилки 12 мм и нема мръдне, вЕрвай ми.
Я обясни малко повече , че не схванах - кое наричаш "подпрозоречна"?
Фитилчо - майстор
Правиш си рамка, голяма колкото прозореца(външно на касата на джама) + 10 мм (по 5 мм от страна)
Зазиждаш я в стената(правят се уши от шина 20/5 през 40-50 см) още на груб строеж и я нивилираш. Или както е при мен, заваряваш я за металната конструкция.

След което НА ЗАВЪРШЕНО И БОЯДИСАНО се идва с дограмата, вкарва се в останалата дупка от тази рамка , която си зазидали и се фиксира със самонарезни винтове 6 мм и се слага силикон в цвета на стените за уплътнител.

И забравяш ... :wink:

Крилата трябва да са подпрени посредством стъклата диагонално , за да не провисват и самите те. И няма да имаш никога проблеми.
Това е най сигурният начин , който съм виждал за монтаж на дограма
Ще пусна сМинки скоро в моята тема, за да съм по ясен в обясненията.
Tsilkov - майстор
Ааааа ясно имаш предвид "черна каса". То в "нормалното строителство" това е задължително - дори да не е точно с "черна каса" просто здраво/истинско хващане, ама както казваш друго е да продадеш на хората повечко профил от които си спестил армировка и да доидеш да го монтираш на 2, на 3 :lol: . Пък после че светлина мнгоо не влиза, че духа, че се деформира - прищевки ся :lol:
А пък това че не "разпъват" по диагоналите си е направо :axe: В моя блок точно така бяха направили монтажниците - а отнема точно 2 минути. За капак на всичко в проекта бяхем заложили хуабва дограма с алуминева капачка и инветситора се нави да даде пари. И кво видяха хората виснали джамове щото не са ги "разпънали" и духаща фуга стена-дограма :проба:
chandler_vt - специалист
А тази рамка от какво я правиш и колко дебела?
Фитилчо - майстор
Ами на нормалните прозорци я правехме от електро поцинкован 20х40х2

За този френският бих я направил от 60х40х3
Tsilkov - майстор
То по-важното е да има ширина - така че става и 60х20. Добре е и вътре да я запълниш със стиропор или пяна за да прекъснеш термомоста.
themask - специалист
А тази рамка какво точно помага на отваряемите части да не провисват :?:
Фитилчо - майстор
Ами...
Нека кажем, че крилото може да провисне от диагонали или да подаде профилът от касата,на който са хванати пантите.
Сега Представи си крило 2000х1200 овиснало на един профил алуминиев или ПВЦ хванат... с пяна или в най добрият случай с някакви винтове, понякога дори завити в нищото...

Сега си представи зазидана черна здрава каса и същият профил хванат с винтове за нея...

Е, как помага, можеш да си отговориш и сам вече . :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Съвет при избор на дограма, въпроси относно монтажа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: