Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
sstefanov - майстор
При всички случаи теглото не би трябвало да оказва голямо влияние, та чак и аптекарска везна да се използва. По-скоро използвайте точна линийка :)
lyubohar - майстор
Не съм компетентен по физика.
Обаче ако няма тежест стъблото на което се слага почва да се клати с голяма скорост,анкера почва да се върти бързо
и от там часовника бърза.
Че тежест трябва да има,няма съмнение.
Вероятно определени грамажи и дължина,на която е закачена.
sstefanov - майстор
Тежестта в края на махалото му измества центъра на тежестта и го прави виртуално "по-дълго", затова се клати по-бавно.
За това как влияе тежестта на идеално махало лесно може да го пробвате с 2 различни тежести, вързани на еднакво дълги конци.
Leon - специалист
8180 написа:
.......
- нещо се съмнявам. :?
Може и да греша.
И аз така!

Жираф на живо не съм виждал. Само по талавизията!

Смятам, че е някакъв кинаджийски трик и затова не вярвам да има! :lol:

п.п. Нет имате ... гугъл имате ...

п.п.п. И аптекарски/златарски везни можете да намерите!!! :lol:
stiv1961 - майстор
lyubohar написа:
http://auction.bg/A2043644-махало_за_стенен_часовник
Ей за това второто махало играх и в последния момент ме биха с 10 стотинки :sad:
shotik - майстор
По самоправски ,що не опиташ с някоя малка летвичка ,а за тежести да ползваш няколко диска за DVD,слагаш до тогава ,докато резултата е отличен ,а може и така да си остане , с малко аранжиране и ще стане .
lyubohar - майстор
lyubohar написа:
http://auction.bg/A1319274-Махало_от_ст ... н_часовник

http://auction.bg/A2043644-махало_за_стенен_часовник
Затова на аукциони се играе в последния момент и се слага доста по висока сума.
Е,ако нещото ти трябва непременно разбира се.
alsted - майстор
С мнението си не претендирам за компетентност, но не виждам да беше употребена думичката "баланс". Все си мисля, че махалото има точно функцията на този механизъм? За самото преместване на стрелките, енергията я внася навитата пружина, но с различна сила (в зависимост от това в коя фаза на развиване е). Махалото се движи с постояннозакъснително ускорение, компенсирано точно от пружината (със съответната "доза") и осигурява точния интервал :? Или греша? От там рамото и масата на топуза определят близостта на отчитането до астрономическата секунда?
Johny - майстор
В този тип часовници няма пружини. Тяхната роля изпълняват топузите и тяхната маса е съобразена с преодоляване на триенето и не е критична, стига да е естетично и да не счупи механизма. Както вече казаха по-горе, настройването на амплитудата на махалото. По-дълго махало - по-бавно се движат стрелките и обратно.
При часовника с кукувица например, има втори топуз отделно за нея.
Това с астрономическата секунда беше излишно. :-D

Прикачен файл

260959442.jpg
260959442.jpg (44.16 KиБ) Видяна 2566 пъти

Тема "Ремонт на стенен часовник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: