• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
MuTeB_ - специалист
Хммм стана ми ясно
Твоята печка е по различна от това което имам аз предвид, а именно от тези кафевите които са с казанче
tinalex - специалист
Това е един изключително интелигентно направен котел.Възхитен съм.Външния вид няма значение.
fbr - майстор
MuTeB_ написа:
Хммм стана ми ясно
Твоята печка е по различна от това което имам аз предвид, а именно от тези кафевите които са с казанче
Пробвал съм с казанче ,от температурните разлики ,казанчето след две три зареждания се накривява до неузнаваемост.Даже първоначалният замисъл беше да бъде с казанче за лесно зареждане и чистене ,но се оказа неудачно.
borvel - помощник
Здравейте, да добавя към темата, за да не се мъчи още някой.Направих си парно от турска печка на твърдо гориво от тези кафявите, дето ги има във всяка железария, и две години я ползвам.Направих я на зор, защото ми се роди детенце и ни трябваше отопление на по- голяма площ.Отоплявам две стаи + банята +бойлера.Една кофа въглища работи средно 7 часа.Дотук с плюсовете ,значи много от топлината отива в комина, понеже ризата е наравно с отвора на комина, иначе незнам как може да се направи с това чудо,и освен това когато ризата достигне 65-70 аз затварям печката почти до край в стаята в коята е печката почва да истива ,този проблем обаче го няма когато е на дърва.Те обаче поскъпнаха и сега идеята за печка-котле чиято конструкция да позволява да се улови топлия въздух с който затопляме атмосферата.Първата ми идея приличаше на тази на снимката по аналогия от руските жаротрубни котли,обаче ме спря факта че много бързо се задръстват а пък не ми дойде идеята за показаното почистване.Сега имам друга идея и ако искате можем да направим обсъждане напук на кожодерите които произвеждат печки със съмнителна икономична работа.
bibiqn - специалист
borvel написа:
Здравейте, да добавя към темата, за да не се мъчи още някой.Направих си парно от турска печка на твърдо гориво от тези кафявите, дето ги има във всяка железария, и две години я ползвам.Направих я на зор, защото ми се роди детенце и ни трябваше отопление на по- голяма площ.Отоплявам две стаи + банята +бойлера.Една кофа въглища работи средно 7 часа.Дотук с плюсовете ,значи много от топлината отива в комина, понеже ризата е наравно с отвора на комина, иначе незнам как може да се направи с това чудо,и освен това когато ризата достигне 65-70 аз затварям печката почти до край в стаята в коята е печката почва да истива ,този проблем обаче го няма когато е на дърва.Те обаче поскъпнаха и сега идеята за печка-котле чиято конструкция да позволява да се улови топлия въздух с който затопляме атмосферата.Първата ми идея приличаше на тази на снимката по аналогия от руските жаротрубни котли,обаче ме спря факта че много бързо се задръстват а пък не ми дойде идеята за показаното почистване.Сега имам друга идея и ако искате можем да направим обсъждане напук на кожодерите които произвеждат печки със съмнителна икономична работа.
Дай малко повече инфо за тая печка или снимки.
borvel - помощник
Направена е от лист 2мм ламарина ,огъната като тръба ,фактически 2 тръби заварени отгоре и отдолу да стане като цилиндър.Моята риза е с височина колкото печката отзад са изрязани двата отвора за комина и един отпред за въздуха.Събира 9 литра вода и е много пъргава ,направихме опит и с по-голяма риза в смисъл и дъното заварихме но ефекта е същия.По мои сметки е към 9 киловата водната риза
borvel - помощник
забравих да кажа че радиатора е 20 ребра Н 600 по 190 вата всяко, лирата е медна аз я правих и е с размери 81/90см ,и в най-студеното време, пука банята от жега.

Прикачен файл

PICT0054_resize.JPG
PICT0054_resize.JPG (157.54 KиБ) Видяна 31603 пъти

Прикачен файл

PICT0055_resize.JPG
PICT0055_resize.JPG (190.95 KиБ) Видяна 31603 пъти

Прикачен файл

PICT0057_resize.JPG
PICT0057_resize.JPG (103 KиБ) Видяна 31603 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Уби дизайнера в мен, как можа да боядисаш медни тръби!!!
fbr - майстор
Това което бях направил аз в първоначалния момент беше идентично с това ,но това че по-голямата част от топлината отива в атмосферата ме принуди да направя топлообменника за димните газове.При мен разхода на топлинна енергия беше голям (повече площ за отопляване ) а и ползвах висококалорични въглища ,и кофите за зареждане на гориво се деформираха и пробиваха за кратко време.Това доведе до отказване от кофи за зареждане с гориво.Но когато горивото има пряк допир с водната риза ,се отнема температурата и горивния процес се затруднява.Наложи си да облицовам водната риза с огнеупорен материал ,и така го ползвам.Наистина това на снимката е добро решение (в смисъл на ефективност) ,даже е по-добро от камините с водна риза ,но за сериозно натоварвне с радиатори не става.
borvel - помощник
какво стана никой не иска да обсъжда подобряванвто на отоплението със собствени сили?.Не сте прави,не трябва все някой друг да ни оправя положението.Ще ви представя новата си идея ,приемам всякъкви конструктивни и дизайнерски критики и имам да добавя две неща,първотото е че се надявам с това все пак на някой да съм полезен и второто ако има някой желание да помогне с чертежите да придобият по пригледен вид ,щото моето са скици не чертежи ,бих го приветсвал.
Аз събирам материали вече и започвам малко по-малко да я правя но междувременно търпя критики и предложения.
Идеята на печката е да лови топлите газове отиващи в комина с цел икономия,разбира се, и като цяло да отоплява един етаж около 100 кв.метра.
Първоначално имаше много идеи как да стане перфекна и се четеха много материали, предимно руски,руснаците имат перфекни неща,и междувременно издирвах готови решения като тук показаните и да ви кажа има хора обикновенни които с упоритост са направили невероятни неща,гарантирам ,ако искате мога да ви разкажа, но сега продължавам с печката.Значи всички твърдят че КПД на печките не е много голямо затова реших да стане като котел с олекотена конструкция.Значи печката ще е от две части,предна където са вратите пепелника и втората част където са колекторите и водната риза.Ще постна първо снимки на колектори фабрични за да стане ясно какво искам да кажа
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Чудо с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: