Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Ясно какъв ти е проблема - ниско налягаме в системата. Система под налягане не се допълва през лирата в банята, а с помпа или с автоматична пълначка, за да може да се вдигне налягането.
rosso666 - специалист
не бе колега не си ме разбрал....спитам крана на лирата (към системата )след това тоЧА един литър вода от лирата и допълвам с 1 литър с глюкол.отварям крана на лирата към системата и обезвъздушавам.А и не съм казвал че имам проблеми. :?
syncho - майстор
Ох обърках ви вече :) Така ще ти пада налягането обаче в цялата система. Да може да е с малко, но ще пада.
jabata написа:
chukov2662 написа:
Извинявам се за невежеството си. Оказа се, че не е котел, а пелетна камина, ако това има значение. Налягането съм го пробвал от 0,5 мРа до 1,5 мРа(такъв манометър има на системата, в мегапаскали), което си е съответно 0,5 и 1,5 атм. Погледнах и разширителя, пише 1,5 bar, предполагам работно налягане. До сега не бях се замислял, всеки ми казва някакви числа за налягането, ама в какви мерни единици е правилно да се работи? Ако е заминал датчика за налягането ще може ли да се монтира нов от друга марка камини, щото това животно не го знаят тук. Ще опитам да кача снимка на самата камина, може някой да се сети нещо. А как да надуя разширителя, с повишаване на налягането в цялата система ли? И ако да до колко, да не "предобрим" работата... :)
Няма проблем, камина или котле, след като е затворена система в случая не оказва влияние. Съдейки от другите системи, мисля че и тази работи от 0.6 до 2.5 bar и предполагам камината има датчик за налягането, и изключва с аларма когато то се вдигне над тези или падне под тези стойности. В случая, ако има датчки, мисля че и на дисплея ще показва също какво е налягането. И точно то трябва да се гледа при настройки и т.н.
Как се проверява разширителния съд? Това става на източена система, т.е. в системата не трябва да има налягане. И тогава се надува разширителния съд до съответното налягане. Като цяло в повечето случай варира между 1.2 и 1.5 bar, в твоя случай 1.5.
Порови се в менюто на самата камина, и виж има ли някъде където да показва налягането, и ако да, какви са стойностите при запалване, и в случая когато изключва поради проблем с налягането.
Ако разширителния съд е наред, с нормално налягане, тогава разликата между студена система (20 градуса) и топла система 60-70 градуса не трябва да е повече 0.4-0.5 bar-a.
Благодаря ти за инфото, обаче за лаик като мен звучи като на езика на производителя на камината... :? И аз мога, и тате може, ма козата си сака пръч :-D Ако може някой от вас да го направи това, ще е добре. Не искам да почвам нещо, което не знам как да довърша, просто не разбирам почти нищо от тази материя. Аз съм си проЗ шофьор.
rosso666 - специалист
chukov2662 написа:
jabata написа:
chukov2662 написа:
Извинявам се за невежеството си. Оказа се, че не е котел, а пелетна камина, ако това има значение. Налягането съм го пробвал от 0,5 мРа до 1,5 мРа(такъв манометър има на системата, в мегапаскали), което си е съответно 0,5 и 1,5 атм. Погледнах и разширителя, пише 1,5 bar, предполагам работно налягане. До сега не бях се замислял, всеки ми казва някакви числа за налягането, ама в какви мерни единици е правилно да се работи? Ако е заминал датчика за налягането ще може ли да се монтира нов от друга марка камини, щото това животно не го знаят тук. Ще опитам да кача снимка на самата камина, може някой да се сети нещо. А как да надуя разширителя, с повишаване на налягането в цялата система ли? И ако да до колко, да не "предобрим" работата... :)
Няма проблем, камина или котле, след като е затворена система в случая не оказва влияние. Съдейки от другите системи, мисля че и тази работи от 0.6 до 2.5 bar и предполагам камината има датчик за налягането, и изключва с аларма когато то се вдигне над тези или падне под тези стойности. В случая, ако има датчки, мисля че и на дисплея ще показва също какво е налягането. И точно то трябва да се гледа при настройки и т.н.
Как се проверява разширителния съд? Това става на източена система, т.е. в системата не трябва да има налягане. И тогава се надува разширителния съд до съответното налягане. Като цяло в повечето случай варира между 1.2 и 1.5 bar, в твоя случай 1.5.
Порови се в менюто на самата камина, и виж има ли някъде където да показва налягането, и ако да, какви са стойностите при запалване, и в случая когато изключва поради проблем с налягането.
Ако разширителния съд е наред, с нормално налягане, тогава разликата между студена система (20 градуса) и топла система 60-70 градуса не трябва да е повече 0.4-0.5 bar-a.
Благодаря ти за инфото, обаче за лаик като мен звучи като на езика на производителя на камината... :? И аз мога, и тате може, ма козата си сака пръч :-D Ако може някой от вас да го направи това, ще е добре. Не искам да почвам нещо, което не знам как да довърша, просто не разбирам почти нищо от тази материя. Аз съм си проЗ шофьор.
Абе колега кой ти монтира тази камина??не е ли в гаранция тази камина?не може ли да викнеш фирмата прадставител на тези камини да дойдат да си оправят простотиите?
шоп - майстор
chukov2662 написа:
Колега, малко въздух в бойлера, или в цялата система едва ли ще е проблем за налягането, и така да спира. След като тръгва и работи (предполагам без да го допълваш), значи проблема е високо налягане, качва над 2.5 бара. Което за мене ще означава, или че налягането в системата на студен котел е много високо, или налягането в разширителния съд е паднало, и оттам системата няма възможност да компенсира топлинното разширение. Проблема с високото налягане съм го срещал, и след надуването на разширителния съд се оправи. Също така, може и датчика за налягането да дава грешен сигнал, но това е много малко вероятно. Какво ти е налягането в системата на студен котел, и когато изключи аварийно с аларма ?
Аз лично за първи път чувам за китайски котел на пелети, и даже не знам как изглежда, но в случая проблема няма нищо общо с котела.
Имаш ли манометър на системата, или ако не, би трябвало самия котел, на дисплея да показва какво е налягането.[/quote]
Извинявам се за невежеството си. Оказа се, че не е котел, а пелетна камина, ако това има значение. Налягането съм го пробвал от 0,5 мРа до 1,5 мРа(такъв манометър има на системата, в мегапаскали), което си е съответно 0,5 и 1,5 атм. Погледнах и разширителя, пише 1,5 bar, предполагам работно налягане. До сега не бях се замислял, всеки ми казва някакви числа за налягането, ама в какви мерни единици е правилно да се работи? Ако е заминал датчика за налягането ще може ли да се монтира нов от друга марка камини, щото това животно не го знаят тук. Ще опитам да кача снимка на самата камина, може някой да се сети нещо. А как да надуя разширителя, с повишаване на налягането в цялата система ли? И ако да до колко, да не "предобрим" работата... :)[/quote]

0.5 до 1.5 мРа :shock: :shock: :shock:
колега ти шегуваш ли се?
това за 5-15 бара или почти 5-15 атмосфери

ще гръмнеш системата и ще те пишат по хрониките
Здравейте,

Съвсем нов съм в този форум и тъй като ми предстои инсталирането на пелетен котел в нова къща, изчетох цялата тема с голям интерес. Не всичко успях да разбера (много прпфесионален език се използва :-) ), но все пак научих някои интересни неща.

Бихте ли ме посъветвали относно избора на котел - двоумя се между следните варианти:
  • Slimpel 25
  • Pelletherm V2.0 M01 (30кВ)
Доста отзиви има във форума за Pelletherm-а и разбирането ми е, че е качествен котел, но има по-малко мнения относно Slimpel-а, макар и да няма негативни отзиви за него.

Някой ползвал ли е Slimpel-а?

Къщата ми е на 2 етажа плюс мансарден етаж (ще се живее и там), около 200 кв.м. площ. Котелното ми помещение не е много голямо и малко се притеснявам дали ще успея да събера Pelltherm-а там (заедно с бойлера и пелетите за един сезон) и затова се огледах в Slimpel-а.

Ще бъда благодарен на всеки който сподели мнения за качеството на Slimpel-а.

Благодаря предварително.
plamenmaistora - специалист
колеги смених местото на разширителния сьд и се покачи налягането в системата.при 55 гр на водата достига 2 атмосвери.ака знаеете причини споделете .
щесам благодарен за всеки отговор.
LazarGanev - "Велик майстор"
Сложил си го на тавана, нали? :cool:
syncho - майстор
drank написа:
Здравейте,

Съвсем нов съм в този форум и тъй като ми предстои инсталирането на пелетен котел в нова къща, изчетох цялата тема с голям интерес. Не всичко успях да разбера (много прпфесионален език се използва :-) ), но все пак научих някои интересни неща.

Бихте ли ме посъветвали относно избора на котел - двоумя се между следните варианти:
  • Slimpel 25
  • Pelletherm V2.0 M01 (30кВ)
Доста отзиви има във форума за Pelletherm-а и разбирането ми е, че е качествен котел, но има по-малко мнения относно Slimpel-а, макар и да няма негативни отзиви за него.

Някой ползвал ли е Slimpel-а?

Къщата ми е на 2 етажа плюс мансарден етаж (ще се живее и там), около 200 кв.м. площ. Котелното ми помещение не е много голямо и малко се притеснявам дали ще успея да събера Pelltherm-а там (заедно с бойлера и пелетите за един сезон) и затова се огледах в Slimpel-а.

Ще бъда благодарен на всеки който сподели мнения за качеството на Slimpel-а.

Благодаря предварително.
Slimpel е доста приличен котел дори смея да твърдя, че е по-добър от Пелетерма. На всичкото отгоре и управлението му е доста над това на пелетерма. Единственото лошо (до колкото може да се счита за такова), което мога да кажа за слимпела е, че трябва с ръчка от време на време да почистваш димогарните тръби. По-високия клас Propel е с автоматично почистване на димогарните тръби, но там и цената става като на италиански котел същия клас.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: