• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Chefo77 - майстор
Прав си, май и тази е само под чашата.
Ако помпата тече, не би ли могла да се поправи със смяна на уплътнения?
Аз се надявам да не разбера какво е, макар и да имам още 4 години гаранция, но в магазина казаха, че само поражения по мелачката не се покриват от гаранцията. 2-3 камъчета и може да е дотам :(
pif4o - специалист
Какво е вендинг :)
resistbody - майстор
pif4o написа:
Какво е вендинг :)
Онези машини със стотинките :D
И аз ползвам вендинг кафе, макар че машината ми е обикновена експресо, меля си го на мелачка преди това :) просто много ми допада като вкус и цена 12-3лв килото... наскоро пих някакво френско за 60лв - пълното зле.... та цената не е много определаща в случая...
pif4o - специалист
взех я, за сега е супер мели тихо и прави чудесен каимак :)
Chefo77 - майстор
pif4o написа:
взех я, за сега е супер мели тихо и прави чудесен каимак :)
Е какво да кажем - ЧЕСТИТО!!!
Да те буди сутрин още дъъълго време!
Вземаш сега 1 или 2 големи буркана с плътна капачка (най-добре от инстантно кафе или подправки) и като вземеш кафе на зърна - килограм - пълниш машината, останалото в бурканите и в хладилника. Колкото по-малко стои на въздух, толкова по-малко губи от вкус и аромат. И си я чисти редовно, че влажната утайка мухлясва, мамичката И :-D
pif4o - специалист
Хехе, мерси, ще запомня съветите, буркани имам хубави за кафе спяцялни с гумени О-пръстени и стъклени капаци ама незнаех че трябва в хладилника да го вардя :) Ся остава да нацеля и подходящо кафе, принципно съм фен на някоя лаваца, казвам някоя щото не я знам коя е точно ама в Пловдив има едно заведение "Авеню" там когато и да съм ходил кафето винаги е супер и винаги е с един и същи вкус, без промяна, как го правят идея нямам, ама с години съм пил кафе там поне веднъж седмично и винаги е било еднакво, ама толкова ми е бил ума та не съм питал ква лаваца ползват, само знам че е лаваца. Е малко ме попари цената на пакетите лаваца от по 30 лева, на фона че има и други кафета на по 8-10-12-15 лева килото :) ама ще експеремнтираме :) Лошото е че маи няма малки грамажи кафе на зърна, поне днес не открих и за самата проба на машината се принудих да купя наливно 100 грама лаваца.
Я кажете настроиката за смилане на кафе на кво положение да я оставя, беше на наи финно, 4 степени са аз я върнах една степен на зад, уж с идеята да не товари много мелачката :)

п.п. За протокола, приятно ме изненада документацията към машината, всичко беше в някъв кашон но машината си беше в стереопорените оригинални държачи, там бяха и инструкциите за употреба, а в една от тях беше фактурата за покупка, купена е ноември месец 2008 г. Още по драго ми стана че изпадна и една касова бележка на която имаше покупка на препарати за почистване на котления камък от 2010г, явно хората не са били само ползватели а чат пат са я и чистили. Тоя моя които ми я продаде каза че я купил от тях с проблем, отстранил го е и я продава, къв е не питах, както знаете при втора ръка всичко е на късмет, външно е като нова, и работи много кротко.
Само да питам колегите за нещо което не знам така ли трябва да е, когато врътна копчето за пара на положение пара (без да е натиснато копчето на панела с капчицата) трябва да тръгне пара през оня чучур, пара тръгва лека полека и се засилва и става силна парата, но по време на тоя процес вътре в машината се чува и се усеща нещо кат туп туп туп през секунда-две, се едно нещо рита вътре през, тва нормално ли е в режим на пара да се чува и така да думка от вътре?
VLADO66 - майстор
Нормално е тупкането и точно така се пуска пара.
pif4o - специалист
Мерси, че щеше да ми се разтупка сърцето като го чух :) Язак че нямам как да ви черпя по едно кафе от новата ми стара машина :) Владо ти от къде купуваш Чибото и на ква цена, аз днес бая магазини минах ама не видях.
Chefo77 - майстор
Първото, което е много важно е, че едрината на смилане на зърната се настройва по време на работа на мелачката!!!!! На моята съм го оставил на средно положение - прекалено фино може да затормози помпата, прекалено едрото прави блудкаво кафе. Ако искаш една идея по-силно извличане - малко по-фино смилане. Просто не прекалявай.
И аз бях фен на Лаваца точно като теб, но с оглед по-високата цена, не го купувам много. Макар че си вземам от време на време - сега съм с Крема е Густо, по-миналата седмица беше на 20 лева в Лидл, преди това пък се запасих с Куалита Роса, пак оттам, пак на същата цена. В магазинчето до нас има поне 20 вида кафе между 10 и 20 лева, подпукал съм ги по азбучен ред :) :) Най-доволен съм от Бианки Голд. Ти имаш да експериментираш колкото си искаш. Аа, и отбягвай насипното - нито е Лаваца, нито е прясно :lol: Нали знаеш, че Лаваца е купаж, не е сорт :) Принципно колкото по-скъпо е кафето, толкова повече арабика има в него, респективно е по-ароматно, нетолкова плътно и нетолкова силно. Чистата арабика понякога даже киселее, Илли-то е така.
Допълнително да се успокоиш - и моята тупка като пуска пара :)
pif4o - специалист
Ще го дебна Лидала значи вече и за кафе :) до ся го дебнах за разни инструменти, джаджи, ся и за кафе :)
А тва че съм врътнал настроиката на мелачката на спряна машина има ли и нещо, уж у книгата така пише, натискаш го онова на долу и връткаш :) От 4 степени ся съм на предпоследна, ще го пробвам и с още една намалена да видим.

п.п. Чефо ми то ся се сещам няма как да настроя едрината на смилане на работеща мелачка щото то като е махнат капака не може да се пусне машината. Твоята същия модел ли е ?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "Някои разбира ли от кафеавтомати Saeco-спешно :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: