Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho написа:
Slimpel е доста приличен котел дори смея да твърдя, че е по-добър от Пелетерма. На всичкото отгоре и управлението му е доста над това на пелетерма. Единственото лошо (до колкото може да се счита за такова), което мога да кажа за слимпела е, че трябва с ръчка от време на време да почистваш димогарните тръби. По-високия клас Propel е с автоматично почистване на димогарните тръби, но там и цената става като на италиански котел същия клас.
Много благодаря за отговора. Ръчката въобще не ме притеснява, така или иначе ще трябва да ходя да го пълня от време на време, не пречи и ръчката да му дърпам :-)
шоп написа:
chukov2662 написа:
Колега, малко въздух в бойлера, или в цялата система едва ли ще е проблем за налягането, и така да спира. След като тръгва и работи (предполагам без да го допълваш), значи проблема е високо налягане, качва над 2.5 бара. Което за мене ще означава, или че налягането в системата на студен котел е много високо, или налягането в разширителния съд е паднало, и оттам системата няма възможност да компенсира топлинното разширение. Проблема с високото налягане съм го срещал, и след надуването на разширителния съд се оправи. Също така, може и датчика за налягането да дава грешен сигнал, но това е много малко вероятно. Какво ти е налягането в системата на студен котел, и когато изключи аварийно с аларма ?
Аз лично за първи път чувам за китайски котел на пелети, и даже не знам как изглежда, но в случая проблема няма нищо общо с котела.
Имаш ли манометър на системата, или ако не, би трябвало самия котел, на дисплея да показва какво е налягането.
Извинявам се за невежеството си. Оказа се, че не е котел, а пелетна камина, ако това има значение. Налягането съм го пробвал от 0,5 мРа до 1,5 мРа(такъв манометър има на системата, в мегапаскали), което си е съответно 0,5 и 1,5 атм. Погледнах и разширителя, пише 1,5 bar, предполагам работно налягане. До сега не бях се замислял, всеки ми казва някакви числа за налягането, ама в какви мерни единици е правилно да се работи? Ако е заминал датчика за налягането ще може ли да се монтира нов от друга марка камини, щото това животно не го знаят тук. Ще опитам да кача снимка на самата камина, може някой да се сети нещо. А как да надуя разширителя, с повишаване на налягането в цялата система ли? И ако да до колко, да не "предобрим" работата... :)[/quote]

0.5 до 1.5 мРа :shock: :shock: :shock:
колега ти шегуваш ли се?
това за 5-15 бара или почти 5-15 атмосфери

ще гръмнеш системата и ще те пишат по хрониките[/quote]
Не се шегувам. Нещо бъркаш с мерните единици.
шоп - майстор
Не бъркам

1 hPa = 100 Pa
1 kPa = 1000 Pa
1 MPa = 1 000 000 Pa

да не копирам таблици ти качвам снимка

Прикачен файл

400px-Glycerine-filled_pressure_gauge_up_to_4_MPa.jpg
400px-Glycerine-filled_pressure_gauge_up_to_4_MPa.jpg (24.01 KиБ) Видяна 2320 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Предимствата на Пелетерма пред Слимпела:
- изключително ремонтнопригоден, има широк достъп до механизмите, докато при Слимпела всичко е навряно
- изключително удобен за чистене. Димогарните тръби и на двата се чистят с ръчка по подобен начин, но сезонното почистване при Слимпела изисква сложно разглобяване на топлообменника, което изисква сервизна намеса, докато при Пелетерма е много просто всичко
- Пелетерма е всеяден заради автоматичното почистване на горивната камера, докато Слимпела си изисква качествени пелети
- Топлообменника на Пелетерма е доста по-голям и температурата на димните газове рядко надвишава 120 градуса, докато Слимпела често се засилва до 200*С и затова са го направили да влиза в модулация по тази причина и се получава омагьосан кръг
- наличие на 2 вентилатора - нагнетателен и всмукателен, което позволява да се отвори вратата и да се гледа пламъка, докато при Слимпела трябва да гледаш само през люк - отвориш ли вратата пламъка загасва. То и вратата не е врата на панти, ами капак, с 2 болта
- в момента все още има Налични Пелетерм Био със старото управление на Шнайдер, който е по-евтин от обикновения Пелетерм, но може да гори и чипс - това е много изгодно предложение
Това е, което ми е направило впечатление
plamenmaistora - специалист
БЛАГОДАРЯ на lazarGanev за бьрзия отговор,проблемлие да поддьржа 2 бара.Вдигнах го на 1,6 метра.
шоп написа:
Не бъркам

1 hPa = 100 Pa
1 kPa = 1000 Pa
1 MPa = 1 000 000 Pa

да не копирам таблици ти качвам снимка
Извинявай, шоп, аз ги бъркам. Пропуснал съм една нула, 0,05-0,15 MPa е налягането.
plamenmaistora написа:
БЛАГОДАРЯ на lazarGanev за бьрзия отговор,проблемлие да поддьржа 2 бара.Вдигнах го на 1,6 метра.
Като е бил ниско (на по-високо налягане) в него е влизало някакво количество вода, като си го поставил по-високо това количество вода е било избутано от въздуха в балона и е повишило налягането в системата. Не е проблем, стига да не мърда много нагоре и то зависи къде ти е предпазния клапан и на какво налягане е. Ако е на 2.5 бара и е в най-ниската част, то при повишаване на налягането може да сработи, но ако е на 3 бара и е по-високо няма да избие.
LazarGanev написа:
Предимствата на Пелетерма пред Слимпела:
- изключително ремонтнопригоден, има широк достъп до механизмите, докато при Слимпела всичко е навряно
- изключително удобен за чистене. Димогарните тръби и на двата се чистят с ръчка по подобен начин, но сезонното почистване при Слимпела изисква сложно разглобяване на топлообменника, което изисква сервизна намеса, докато при Пелетерма е много просто всичко
- Пелетерма е всеяден заради автоматичното почистване на горивната камера, докато Слимпела си изисква качествени пелети
- Топлообменника на Пелетерма е доста по-голям и температурата на димните газове рядко надвишава 120 градуса, докато Слимпела често се засилва до 200*С и затова са го направили да влиза в модулация по тази причина и се получава омагьосан кръг
- наличие на 2 вентилатора - нагнетателен и всмукателен, което позволява да се отвори вратата и да се гледа пламъка, докато при Слимпела трябва да гледаш само през люк - отвориш ли вратата пламъка загасва. То и вратата не е врата на панти, ами капак, с 2 болта
- в момента все още има Налични Пелетерм Био със старото управление на Шнайдер, който е по-евтин от обикновения Пелетерм, но може да гори и чипс - това е много изгодно предложение
Това е, което ми е направило впечатление
LazarGanev, много Ви благодаря за детайлния отговор. Точно от такъв тип сравнение имах нужда. Иначе в магазина всеки си хвали своя котел :-).

От написаното си вадя следните недостатъци (за мен) на Slimpel-а:
  • Сезонното почистване изисква намеса от сервиза. Това ми изглежда голям недостатък. Не си е работа да трябва да чакам да дойдат от сервиза всеки път когато котела има нужда от сезонно почистване. Някой друг може ли да потвърди този недостатък?
  • Капризен към качеството на пелетите. Имайки предвид пелетите в БГ, може би "всеяден" котел е по-добре :-)
Не можах да разбера защо следните неща са недостатък:
  • Влизането в модулация и "омагьосания кръг". Може ли да обясните малко повече?
  • Гледането на пламъка. Защо ми е да го гледам?
Имам още няколко въпроса:
  • Slimpel-а работи от 5 до 24 кВ, докато Pelletherm-а е от 9 до 30. Не е ли по-добре да имам по-ниска долна мощност?
  • Slimpel-а има седмичен програматор. Как мога да постигна същата функционалност с Pelletherm-а? С термостат ли? Термостата не е ли по-малко функционален отколкото програматора на котела?
  • Slimpel-а има управление на 2 отоплителни кръга - отопление и бойлер. Pelletherm-а има ли или се постига по друг начин?
  • Slimpel-а има управление на процесите чрез датчици за външна температура, температура на водата в котела, температура на бойлера, димни газове, гориво в бункера. Как е при Pelletherm-а?
Поздрави
rosso666 - специалист
Абе аз тези слимпел-и дето ги разгледах са све с ретортни горелки незнам защо Ганев казва че са претенциозни към качеството на пелетите.Пелетерма е триходов а другите ми се вижда че имат само един ход димоградни тръби.Това че управлява два кръга не е много голяма екстра,по важно е че пелетерма иа два вентилатора.Ако котела се управлява от температурата на изходните газове а те са по презумция високи,от там ще ти се омагьосания кръг на модулация .
Ей го Слимпела с лого на Теси:
http://www.tesy.com/public/files/produc ... 06/206.pdf
Няма ретортни горелки, показано е разглобяването за чистене. При едноходов топлообменник са нормални компактните размери, но пък и високата температура на димните газове - също.
По останалите въпроси:
- да, по-добре е ниската минимална мощност, дори малкия 17кВт е достатъчен за жилища до 200-250м2
- Със стаен програмируем терморегулатор се постига по-добра функционалност и програмиране
- Пелетерма може да управлява отоплителен кръг, бойлер мисля че не. Същата работа върши един термостат за 20лв
- управление по външна температура - аз не го уважавам, дори и при газовите котли
- управление по температура на водата - това го има всеки котел
- управление по димните газове - точно за такава модулация говорех, че е омагьосан кръг - когато котела има нужда от висока мощност, той си я вдига, но в същото време се вдига и температурата на димните газове и като доближи 200*С (а то при едноходов котел не е трудно), котелът започва да си намаля мощността и заданието остава неизпълнено.
- датчик за горивото в бункера - Пелетерма също го има и може да управлява втри шнек за пълнене на бункера

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: