• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
bigdragon написа:
Сега се сещам за едно предимство на системите с буфер.
Ако решите да добавите към системата и слънчев колектор, при наличието на
буфер със серпентина, това става елементарно. При система с пелетна горелка това
става с добавянето на помпа, още арматура, контролери и те така...
Това последното не го разбрах :?
geniya - специалист
dobrev написа:
Повтарям си молбата към geniya
Можеш ли да качиш няколко снимки на - Viadrus U22 24,4kW+Greyko RB20? Искам да видя как е монтирана горелката към котела.
В темaтa зa грейко съм кaчил 1 снимкa. :)
bigdragon - майстор
LazarGanev написа:
bigdragon написа:
Сега се сещам за едно предимство на системите с буфер.
Ако решите да добавите към системата и слънчев колектор, при наличието на
буфер със серпентина, това става елементарно. При система с пелетна горелка това
става с добавянето на помпа, още арматура, контролери и те така...
Това последното не го разбрах :?
Прочетете последното изречение така:
При система (с пелетна горелка) без буфер това става с добавянето на помпа, още арматура, контролери и те така...
Смисъла е, че съгласуването на няколко топлинни източника в една отоплителна система без буфер, става с доста арматура и контролери за управлението й. При наличие на буфер, нещата се опростяват много.
dobrev - специалист
Системата е направена по схемата на AntonBM в темата "Буфер", като идеята е приоритетно да топли радиаторите и после буфера. Точно и така работи. При мен следващия най близък ъпгрейд ще е добавянето на алтернатино слънчево отопление на буфера, в който има монтирана 10м медна серпентина. Купени са два плоски панела за топла вода с обща площ 4 кв.м. и трискоростна помпа. Трябва да направя стойката за панелите, които ще монтирам на южен скат под нивото на котела.
И тази пуста пелетна горелка ми е влязла под кожата, но няма да е тази зима, че въглищата съм ги купил и имам доста дъски от кофражи за горене.
kalin72 - майстор
За слънцето си купи и управление, и прави дрейн бек система. Дет се вика, утепало се е за нея :-)
dobrev - специалист
kalin72 написа:
За слънцето си купи и управление, и прави дрейн бек система. Дет се вика, утепало се е за нея :-)
Управлението ще е един диференциален термостат, който ще командва помпата.
При колектори, разположени по ниско от консуматора, няма как да се направи дрейн бек система. Колекторите и серпентината в буфера ще са отделен кръг напълнен с пропилен гликол - вода 50 на 50 за да не замръзва.
Christo - майстор
Явно не ме бива много в обясненията…….В началото когато котелът е още студен, трипътният вентил е отворен към топлата и затворен към студената вода. В процеса на затопляне, вентилът започва да притваря топлата и пуска все повече от студената, за да поддържа нужната температура. Въпрос: Какво става с горещата вода от котела? Ами няма къде да иде, защото трипътният вентил не я пуска към буфера и котелът прегрява. Ти обърна ли внимание от къде е схемата, която бях приложил? Със сигурност не правят котли от вчера. Имам такива схеми от тях поне още десет. На сайта на Атмос има 42 схеми. На никоя от тях буферът не е свързан като твоя. Имам фабричен буфер. Горещата вода от котела влиза почти в горния му край и излиза от най горната му точка, отивайки към трипътния вентил. Това не съм го измислил аз, защото не съм толкова компетентен.
dobrev - специалист
Към Christo
За да не изпадаме в излишни дебати, те моля, да разгледаш схемата и обясненията на AntonBM в темата "Буфер", която при мен работи перфектно! И къде е AntonBM да помогне с едно рамо?!?!
filmatoplo - майстор
Свързването ти е точно по схемата и е правилно , само с тази разлика че вентила към радиаторите е с пряко действие и не подлежи на контрол от контролер -но и така ти върши работа за котела на твърдо гориво , не видях изолация на буфера .
dobrev - специалист
Вентилът на отоплителния кръг ще се регулира ръчно в зависимост от външната температура. Стаен седмичен термостат ще управлява помпата на втория кръг. Буферът ще има изолация от каменна вата и фолио. Ребрата, които се виждат на снимката, го държат да не се издува и да не товари заварките от налягането на водата, въпреки че системата е отворена.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 14

Тема "По голям буфер или пелетна горелка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: