• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
gniav - напреднал
Ако не искаш свода да ти затваря пространството м/у краката на масата то тогава взимаш един винкел, той има необходимата якост с минимални размери на профила( размера зависи колко искаш да утежниш масата и дали даденият профил може да се слее с профила на краката). Напасваш го покраката, под таблата на масата и по другия крак. Гледай вътрешният ръб на винкела да сочи кум центъра на масата. когато го огъваш не го огъвай веднъж на 90 градуса а направи два ъгъла по 45 през 5 см. Страната която срежеш за да се огъне винкела е хубаво после да се запълни с парче и да се завари (възстановява якоста на огъване). Друг вариант са ъглови планки да си направиш, но при огъване на краката те не помат.
paro_k - помощник
gniav написа:
...взимаш един винкел, той има необходимата якост с минимални размери на профила( размера зависи колко искаш да утежниш масата и дали даденият профил може да се слее с профила на краката). Напасваш го по краката, под таблата на масата и по другия крак. ...
Нещо такова имах предвид и аз, ама не цял винкел за два крака и да го сгъвам (въпреки, че определено ще е по стабилно), а да подсиля всеки крак с винкел от вътрешната му страна, където е 90* и то с ширината на крака - 54 мм. Не ме вълнува тежестта. За да се слее с профила, ще падне доста игра. Дали ще е достатъчно или наистина да пуснеме цял винкел по дългата страна? Опитах да го нарисувам.
Нещо такова предлага и fox_vt, ама само с шина на една от страните. Така поне го разбрах.

Прикачен файл

naprechno2.jpg
напречен разрез на краката
В черно е винкелът
naprechno2.jpg (27.95 KиБ) Видяна 2794 пъти
gniav - напреднал
Да, нещо такова.Ако се клатят в мястото на закрепването към таблата, вече трябва да мислиш и там да ги фиксираш. За това съм писал за цял винкел от единия крак до другия. Има нещо още по важно. Ти я правиш за себе си. Направи я както ти харесва. Не вярвам да искаш да я направиш така, че всеки ден като я видиш и да ти идва да я направиш на трески. :).
fox_vt - майстор
Точно така правилно си разбрал.Ти ще си решиш кой вариант е по лесен за направа и последващо замаскиране.И нещо за допълване видиите за монтаж на метала към крака гледай да са напречно на трите плоскости от които е направен крака,на долната ти картинка от късата страна на трапеца към дългата,не е точно трапец но надявам се схвана идеята.
kekata - напреднал
според мен режи краката чисто и направи профилни от 2-3мм ламарина - може да я боядисаш прахово или да я никелираш. Всичко друго е нагласена работа.
Реално тоя МДФ тепърва ще ти прави проблеми.
Вариант е и да направиш вътрешни канали и да набиеш шина 5мм да влиза около 60% от дебелината на крака, но пак разчиташ на МДФ за винтове, носене и тям подобни.

Метални крака ти е най-доброто решение, а и няма да е толкова скъпо, можеш да огънеш ламарината по профила на сегашните крака ако имаш ъпкант наблизо или да ги завариш от парчета пак във същата форма.

Другия вариант е да облечеш краката с 2мм ламарина, но тогава трябва да е едно парче, огънато на ъпкант, иначе пак няма гаранция че няма да има клатене.

Това е ако не искаш царги. Ако си склонен да сложиш царги - два диагонала от профил 60Х20 завършващи с шина 4-6мм дълга примерно към 200мм, която да ти укрепи крака във височина. Ако масата ти е висока 750мм (по стандарт) столовете са по 450мм, нормално бедро около 200мм - остават ти 100 мм просвет при сядане - от тях 60 мм долепени от долната страна на плота и по диагонал през средата няма да ти пречат. Няма и толкова да ти нарушат визията.
Аз лично бих направил краката наново, ще ти спести време и дългосрочно ще можеш да разчиташ на тази маса :) а и ще може да се разглобява при нужда.

Има и друго - каква ти е дебелината на плота? ще издържи ли примерно 80-100 кг натоварване? Има опасност от провисване - може би е добре и него да подсилиш с метал отдолу?
nikolson - майстор
chapara написа:
:wink:
Тц :wink: , той е дал бая пари за масата, трябвало е да пита преди това.
paro_k - помощник
Не се притеснявам да питам като не съм сигурен :) , ама не очаквах тоя картон да е толкова 'лабав.
kekata написа:
според мен ... Метални крака ти е най-доброто решение, а и няма да е толкова скъпо, можеш да огънеш ламарината по профила на сегашните крака ако имаш ъпкант
Звучи като добър вариант, но не само, че нямам ъпкант наблизо, не знам къде да го търся, а и сме по-далеч от обработката на ламарина, отколкото от правенето на маси :-D . Надявам се чичо Гугъл да знае.
Ще разгледам и в сайта от chapara, може да излезе нещо.
Колкото до царгите - Разбирам, че тази конструкция трябва да бъде точно под плота, в горния край на краката. Тази 200 мм шина ще усили ~1/4 от крака - не мисля, че ще върши работа, а и няма да ми вземат масата сглобена за боя.
Благодаря на всички отзовали се, независимо дали са писали или само са се замислили за моя проблем :lol:
Ако не ме е срам от резултата, ще пиша какво съм решил и какво се е получило:-D
kekata - напреднал
крака ти би трябвало да е 600мм :) или 200мм са ти 1/3... а може да ги направиш шините и 300мм

иначе за боядисването - да, ще трябва сам.
Успех!
  • 1
  • 2

Тема "Маса от МДФ - проблем с устойчивостта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: