Най - вълнуващия въпрос зимно време.
hr.hristov57 - специалист
Извиняе вам се колеги, но можели да обясните какво е "модулация по външна температура" и "модулация по темп. на изходящи газове"????! С поред мен това е само ограничаване на мах. мощност на горелката, а не е модулация и е търговски трик, независимо,че има някакъв +???! За стайния термостат е ясно, там просто е ON-OF, или и на това му казвате "модулация" - въпрс на гледна точка!!??
n.ganev - майстор
Не знам защо някой го интересува външна температура при условие, че когато съм в къщи си спя в спалнята :-D .
LazarGanev - "Велик майстор"
hr.hristov57 написа:
Извиняе вам се колеги, но можели да обясните какво е "модулация по външна температура" и "модулация по темп. на изходящи газове"????! С поред мен това е само ограничаване на мах. мощност на горелката, а не е модулация и е търговски трик, независимо,че има някакъв +???! За стайния термостат е ясно, там просто е ON-OF, или и на това му казвате "модулация" - въпрс на гледна точка!!??
Ами добре, почваме от А и Б, макар че има писано много и в нета, и във форума и съм изненадан от този въпрос, защото обсъжданите проблеми и завързалите се спорове предполагат познаване на тази елементарна материя:
- модулация по външна температура е промяна на мощността на котела (горелката) в зависимост от външната температура. Трябва да се избере "крива на модулация", която задава на котела различна температура на водата в зависимост от външната температура - например при +10*С - температура на водата 60*С, при -20*С - температура на водата 80*С. Е, при котел на пелети не може да се варира много с котелната температура, както при газов котел да речем.
- модулация по температура на изходящите газове - намаляване на мощността и дори спиране на котела при достигане на някаква лимитна граница на температурата на димните газове. Не е търговски трик - в някои страни строго се спазват нормативите, има си контролиращи организации.
- модулация по стайна температура - не знам тук кое е ясно и кое не е ясно, ама по-скоро ми се струва, че не е ясно :) . Да, повечето стайни термостати са ON-OF, контролера на котела не ги "вижда" и си работи само по температура на водата. Е да, ама има и такива терморегулатори, които са в постоянна връзка с контролера на котела и в зависимост от стайната температура котелът си регулира мощността нагоре или надолу. За целта трябва контролера и терморегулатора да са разработени от една фирма с такава цел или трябва да поддържат open source технология - това го оставям за домашно :wink: . Идеята на модулиращия стаен термостат е в началния момент на пуска котелът да работи на пълната си мощност (или на колкото е ограничен) за да стопли бързо, а при доближаване на зададената стайна температура той да си намали постепенно мощността за да поддържа малко под зададената. Първо за по-добър комфорт, второ за да се избегне цикъла старт-стоп. Ще допълня само, че почти нямам пуснат газов котел без стаен терморегулатор и от тях 80-90% са модулиращи
plamen_peev - специалист
Аз имам Пропел вече втора зима.
Нямам наблюдения над Пелетерма, така че сравнения не мога да правя.
Само ще споделя опит относно притесненията на колегата за Симпела:
1. Сезонното почистване не е нищо сериозно. Всеки на който "ръцете му не са в задника" ще се справи.
Неудобство бих изтъкнал само голямото количество гайки за развиване на горната плоча на котела.
Веднъж развити 10 мин са достатъчни за почистването. Ако има мселост може да се ползва и прахосмукачка.
Тогава и 5 мин са много. Аз не ползвам, че вече сговних една със гипс и за втора ще ме пляскат :axe:
2. Не бих казал че компонентите са "набутани" има свободен достъп до всеки възел дори и при моя сгъстен монтаж.
Лазар м/у другото е запознат със системата.
3. Не е претенциозен към пелетите изобщо. Няма втори шнек, но пък се чисти като се отваря дуното на горелката,
като хубавичко се трясва въб бала за почистване на пепелта и всичко изпадва. Интервала на почистванията си ги
настройваш по твое усмотрение. За мен критерия е да не се събира пепел долу, щото почистването на пепелта
е заедно с почистването на горелката. Нормално 10 часа нямам проблеми. Това значи, че на 10-я час ако не е
имало гаснене преди това, горелката спира за малко дори и да има команда за работа от контролера.
Това лято пробвах 4-5 вида пелети. Единствено сламените го събориха. Образува се една пита колкото е диаметъра
на горелката, която не ще да пада сама при отварянето на дъното.
4. За изгорелите газове също не съм съгласен. Няма никакъв забравих какъв кръг беше "омагьосан" ли, "дяволски" ли.
Най малкото при студен котел на пълна мощност. На моя топлообмена му е толкова добър, че докато водата не се
вдигне на поне 60-70 градуса, температурата на изходящите газове не са повече от 80, мах 90 градуса.
Изгорели газове с температура над 120 гр наблюдам при т-па на водата над 70 градуса. за да не почнат въпроси за
т-рата на водата в котела ще уточня, че поддържам в котела постоянно 70-80 градуса и имам контролер който си
взема вода когато реши и колкото реши за стаите, а бойлера е свързан на малкия кръг. Огромни благодарности на
Антон БМ за помощта миналата есен с проблема на бойлера :prayer:
5. Това с вентилаторите не мога да го коментирам. Не виждам смисъл постоянно да се отваря вратата на котела.
Аз моя не го пипам - той всичко сам прай, както казваше Слави в добрите му времена. Ако има нужда се гледа през
стъклото, ама това го правих лятото като тествах различни пелети. Иначе даже външната облицовка не махам,
че се нарушава изолацията :-D .
6. Котелния му контролер е песен. Позволява всякакви намеси и игри. Само за разбиращи !!! :-D. Аз например съм го
"излъгал" да работи на под 2 киловата като вдигнеш калоричността и теглото за минута на пелетите.
Той си мисли че бачка на 5 :wink: Айде само не скачайте за КПД-ета и т.н. просто по това време предпочитам
да не гасне, а да мъждука там. Има и безбой други бъзикни за нагласяне. Три вида модулации и всяка може да се
модифицира по стръмност и т.н.

Ами това е от опит. Смятам, че и двата котела Симпела и Пропела са доста добри за парите си.
Доколкото знам се различават само от автоматичното чистене на димогарните тръби и отвеждането на пепелта.
Дано не бях многословен :-D
plamen_peev - специалист
Лазаре здрасти, много рано бе!
Преди работа а?
Лека и успешна!!!
LazarGanev - "Велик майстор"
Здрасти Пламене,
да, преди и след работа сме у форума :) ,
поздрави на корейките, ако си още там :wink: !
Аз за говорих за омагьосания кръг при загрят котел, не при студен. След продължителна работа на максимална мощност започва да модулира заради температурата на димните газове.
За чистенето си иска двама човека. Разглобяването не е толкова трудно - разкачаш кабели, датчици, взимаш гедорето и развиваш 10-15 болта, махаш капака с пружините. Проблема е после като ги монтираш. Долу съм пуснал снимки на 17кВт котел, на 25-тицата сигурно са повече тръбите и пружините.
Случи ми се още първата зима да блокира шнека заради пепел от пелетите. Чисти се се през едно малко люкче отдясно, ама котела беше на 10см от стената. Не ме питай. А, ако чуеш да почне да скърца шнека - очаквай :)

Прикачен файл

IMAG0230 - Копие.jpg

Прикачен файл

IMAG0233[1].jpg
plastkomfort - специалист
Ето как работи един TORCH сега.
Май снимката нестана :?

Прикачен файл

изтеглен файл.png
изтеглен файл.png (94.25 KиБ) Видяна 2439 пъти
plamen_peev - специалист
е-е вече съм в Хамериката Лазаре :-D
Сега погледнах контролера прикрепен от колегата. Моя е същия.
Еми за изгорелите газове както казах нямал съм проблеми.
В краен случай могат да се вдигнат на повече градуси. Доколкото си спмням "заводското" беше 160 ама аз съм го намалил на 130 и все пак не се затваря в "кръгове" :yawinkle:
За чистенето аз сам си го чистих. М/у другото не съм махал пружините. Сметнах го за излишен труд.
Само ги спусках една по една надолу по тръбата в горивната камера "вързани" с телчица и после си ги изтеглих пак обратно.
За шншка не знам. Не ми са проблемни нито 8 см пелети нито 10 см. Не е затягал.
Имах само два проблема единия още в началото от .... гвоздейче. Как е попаднало в пелетите не знам.
Един съвет не събирайте пръснатите пелети от пода с метла... :weedman:
Добре че се отказах да напъвам на ръка шнека. [-o< Щял съм да го счупя.
Другия път бе сега след наводнението. Намокрените пелети в шнека бяха станали като желязо за три дена.
Наложи се да го разглобя целия и ...абе голям зор беше :supz:
Мога да кажа че Пропел е водоустойчив също. Когато не е включен разбира се. :wink:
След наводнение от 1.5 метра и последвало сушене и почистване всичко си тръгна без проблеми.
Дори и запалката, която при мене е като сешоар може би малко по мощен.
rosso666 - специалист
LazarGanev написа:
hr.hristov57 написа:
Ами добре, почваме от А и Б, макар че има писано много и в нета, и във форума и съм изненадан от този въпрос, защото обсъжданите проблеми и завързалите се спорове предполагат познаване на тази елементарна материя:
- модулация по външна температура е промяна на мощността на котела (горелката) в зависимост от външната температура. Трябва да се избере "крива на модулация", която задава на котела различна температура на водата в зависимост от външната температура - например при +10*С - температура на водата 60*С, при -20*С - температура на водата 80*С. Е, при котел на пелети не може да се варира много с котелната температура, както при газов котел да речем.
- модулация по температура на изходящите газове - намаляване на мощността и дори спиране на котела при достигане на някаква лимитна граница на температурата на димните газове. Не е търговски трик - в някои страни строго се спазват нормативите, има си контролиращи организации.
- модулация по стайна температура - не знам тук кое е ясно и кое не е ясно, ама по-скоро ми се струва, че не е ясно :) . Да, повечето стайни термостати са ON-OF, контролера на котела не ги "вижда" и си работи само по температура на водата. Е да, ама има и такива терморегулатори, които са в постоянна връзка с контролера на котела и в зависимост от стайната температура котелът си регулира мощността нагоре или надолу. За целта трябва контролера и терморегулатора да са разработени от една фирма с такава цел или трябва да поддържат open source технология - това го оставям за домашно :wink: . Идеята на модулиращия стаен термостат е в началния момент на пуска котелът да работи на пълната си мощност (или на колкото е ограничен) за да стопли бързо, а при доближаване на зададената стайна температура той да си намали постепенно мощността за да поддържа малко под зададената. Първо за по-добър комфорт, второ за да се избегне цикъла старт-стоп. Ще допълня само, че почти нямам пуснат газов котел без стаен терморегулатор и от тях 80-90% са модулиращи
:prayer: :prayer: :prayer: =D> =D>
fox_vt - майстор
LazarGanev написа:
hr.hristov57 написа:
Това за модулацията по външна температура каква е идеята при правилно оразмерени радиатори?Предполагам че като смятате загуби на едно помещение ги смятате при необходима вътрешна и минимална външна или не правите така?Ако икономисвате пари от радиатори при тези елементарни сметки то при засилване на котела после разхода на гориво ще е също не малко скъп.
И защо няма модулация със термоглави?Казваш за газови котли но тук говорим за пелетни.Това което описваш като идея на стайния термостат е също като това да се управлява котела със термоглави.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: