• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 94
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fore - майстор
Ясно.
Специално правотоковите Амперклещи ги взех от Електронинвест и са на Хайелек- копие на Мастеч. Самоче са жълти.

Блъскани са с електроника-дисплея е с гумен интерфеис-много чувствителни и фини.
И аз като ги взех-имаше едно примигване понякога на дисплея- при пускане. Дадох ги да ги видят. Оправиха ги. А вътре е СМД монтажа.

Вчера пробвах пак тоя 100 пико да го замеря със друг Китаец които имам купен за да имам в другият апартамент-зор заман. Понеже съм доволен от старият Китаец намерих същият 1:1 в Илиенци и го купих. Нали е евтин.
Меря и - тоя взе че забоде 100. Направо ме изуми.

Абе то и Клещите са китайски всъщност- но струват 90 кинта-понеже уж са с по големи възможности и качество.

Но както посочих -в спецификациите им се казва- мерят от 1 нано до 66000 микро. Така че това е. Те са да се мери голям ток най вече всъщност.
hidrazin - майстор
Е ами това е. Ако искаш да измериш електролитни кондензатори и да си сигурен в тях, купуваш си ESR-метър.
При електролитните кондензатори наличието на капацитет в норми не е достатъчна причина да ги обявиш за годни.
:partyman:
fore - майстор
Да - при тях като съм мерил фламбирал - корпуса се е разпукал отгоре, обаче пак ги дава че са в норма. Примерно на ТВ или аудио техника -стари такива.
pansim - майстор
Всяка измервателна техника си има предназначение!
Щом пише от 1 нф защо се мъчите да мерите по-малко?
И въобще...ако ставаше всичко накуп, нямаше да има отделни уреди за измерване а един комбиниран за ВСИЧКО.
Е, да, ама не.
И още - това че някакъв уред е посочил точната стойност на кондензатора е все още малко информативно.
Има ред други параметри които са също много важни особено с съвременната апаратура където особено в захранващата част всичко е импулсно.
Та си трябва и ESR метър и то добър, с възможност за мерене от 100Хц до 100кХц /например/
Темата е дълга...
pansim - майстор
hidrazin написа:
Е ами това е. Ако искаш да измериш електролитни кондензатори и да си сигурен в тях, купуваш си ESR-метър.
При електролитните кондензатори наличието на капацитет в норми не е достатъчна причина да ги обявиш за годни.
:partyman:
Абсолютно вярно, и не само при електролитните.
kuger - майстор
Позволих си да направя някои измервания
Прикачен файл:
20141119_133534 (1077 x 807).jpg
Прикачен файл:
20141119_133946 (1077 x 807).jpg
Прикачен файл:
20141119_133751 (1077 x 807).jpg
Прикачен файл:
20141119_133843 (1077 x 807).jpg
Прикачен файл:
20141119_133946 (1077 x 807).jpg
1-39 пико
3-18 нано
последната съм я дублирал. Мерени са с SRLC 0100

Ще повторя меренето с MS 8220R на Mastech.

Прикачен файл

20141119_133606 (1077 x 807).jpg
kozl - майстор
Последната не си дублирал, щото е под друг ъгъл. Дубъла е 133946 :cool:
kuger - майстор
Няма да са много меродавни тези измервания, които направих с Mastech-а, забутал съм крокодилчетата някъде,и само единия кондензатор е същия. Но:
47µ/25V - 54,15µ
10µ/350V - 10,65µ - този е мерен и с анализатора
120р - 130р
220µ/10V - 220,6µ
Първото е по надпис, второто измерено. Като изключа първия кондензатор, там пълзеше показанието нагоре, съмнявам се за неизправен кондензатор.
Анализа оставям на вас.
пп: Някой може ли да ми каже какво означават V1oss и ESR?
fox_vt - майстор
Не е V1oss а е Vloss загуба на напрежение няква ама не съм компетентен по тоя въпрос.
DMN - майстор
ESR(Equivalent Series Resistance) това е съпротивлението на кондензатора в резултат на загубите в него. Измерва се в омове със ESR-метър. С годините това съпротивление при електролитните кондензатори се увеличава, въпреки че капацитета им може да е в нормите и започват проблемите с работата на отделните възли. Много важен показател при измерване на кондензатори!
Ето разни таблици по въпроса:
https://www.google.com/search?q=esr+%D1 ... d=0CCkQsAQ
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 94

Тема "Купуване на Мултицет-какъв?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: