Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
Стиви
Моят фазомер/фазоуказател/ свети и нe само на пластмасата на таблото но свети и на другата ми ръка без да е докоснала нещо :-D
Прилагам снимки.Вижте ги в постинга по долу на:
stiv1961
Post subject: Re: Проблем с ел. табло
PostPosted: Thu Nov 20, 2014 7:47 p
Последна промяна от fikata на чет ное 20, 2014 8:11 pm, променено общо 2 пъти.
fox_vt - майстор
Фика намали ги малко тия снимки бре 10 мин не мога да ти намеря фазомера :-D Имах такъв подобен случай със проточен бойлер фазоуказателя свети и на пластмасата-и това два модела с глимка и електронен,обявихме бойлера за негоден и го върнаха хората :? А то май уредите ни са калпави :-D Иначе най сигурно с пробната лампа-сега разбрах че се казвало аркашка :-D
fikata - майстор
Фика намали ги малко тия снимки бре 10 мин не мога да ти намеря фазомера :-D
Извинявам се, ама не знам как.Ще ти бъда благодарен ако ми помогнеш :)
Стиви - специалист
То този "фазомер" свети и без да го допираш до кабела, а само като го доближиш. И аз имам едно такова недоразумение. Става за проверка на по-малки неща като дали ти е изгоряла крушката или предпазителя, но не и за нещо сериозно.

Май не приемате на сериозно това, което говоря? Всеки от вас, които има АП на DIN шина и "стандартен" фазомер с глим лампа, Изображение може да провери дали ще ми светне фазомера, като го допре в шината. Вече виждам ококорените погледи на скептиците :shock: по време на пробата :lol:
stiv1961 - майстор
Прикачен файл:
20112014284JPGRHqSMlq.jpg
20112014284JPGRHqSMlq.jpg (55.17 KиБ) Видяна 1847 пъти
Прикачен файл:
20112014286JPGiCBaiBy.jpg
20112014286JPGiCBaiBy.jpg (83.58 KиБ) Видяна 1847 пъти
:)
kozl - майстор
От те тва нищо не става освен имитатор на светулка :lol: :lol: :lol:
Глимката ми е мноо по-добра от "фазо-LEDa" ти :cool:
PCL82 - майстор
Разговор между инженер по силова електроника и слаботоков инженер:
"Моята утечка е по-голяма от твоя ток!" :-D
П. Петков - специалист
fikata написа:
Какво е това аркашка? Ще се опитам без много логория, типична за съветския ни възпитаник П.Петков, да обясня на по-младите колеги да не приемат тези съвети на многоуважаемия колега.
Аркашка - самодельное устройство для проверки (прозвонки) электрических цепей. Представляет из себя батарейку, лампочку и два провода. Не используется для проверки наличия напряжения.
Аркашка е руски/съветски/ жаргон на самоделно устройство за проверка /прозвъняване/ на електрическа верига. Състои се от батерия, лампа и два проводника. НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ПРОВЕРКА НА НАЛИЧИЕ НА НАПРЕЖЕНИЕ! Тоест, аркашката е примитивен тестер - веригопроверител.
Тук колегата П.Петков бърка руското понятие "АРКАШКА" с българското понятие "ПРОБНА ЛАМПА" Пробната лампа е примитивен тестер за наличие на напрежение между два потенциала - "фаза-земя". Тоест, лампата ще светне, ако между двата потенциала има достатъчно напрежение да запали лампата. Два дълги проводника, допрени между предполагаемите потенциали и другите два края на проводниците, са свързани чрез фасунга на лампа - ЛНЖ/230V/ или даже на "глим"-лампа.
Изключително внимание заслужава описанието на П.П., че пробната лампа може да бъде изпълнена чрез две последователно свързани лампи - "миньонки" на 230V (чрез две стоящи фасунги Е14 за хладилник) и тогава, според интензитета на светене на двете лампи, може да се определи, че двата края на проводниците са допрени до монофазно напрежение 230V (двете лампи светят слабо), или когато те светят по-интензивно, са подложени на междуфазно напрежение 380/400V.
Съвет към по младите колеги: НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА НИКОГА ВКЪЩИ!
Правилникът за електробезопасност категорично забранява ползването на пробната лампа като уред за констатиране на наличие или не на напрежение.
Обяснението е елементарно - прекъсната нажежаема спирала на една или една от двете, последователно свързани лампи, лесно ще Ви излъже за неналичие на напрежение.
Днес има достатъчно надеждни, изолационно безопасни тестери за проверка на наличие на напрежение (между тях не попада фазоуказателят), който трява да покаже "живия" потенциал
Въпреки усещането ми за неприязън, раздразнение, сарказъм и язвителност (може би погрешно), ще се опитам да отговоря неконфликтно, сговорчиво и със смирение.
Терминът "Аркашка" съм го запомнил от старите електротехници преди много години, когато самоделката беше техен основен "измервателен уред". Носеха ги, както лекарите стетоскопите и бяха белег за професионална, съсловна принадлежност. Мултицетите Ц20 си бяха "ниво" и не всеки ги имаше (Да не говорим за "Унигор" 3S!). Имаше един възрастен електротехник (бай Георги), който очевидно нямаше потни жлези, защото пробваше наличието на линейно напрежение с двата си пръста на ръката, като за 220V трябваше да ги наплюнчи. Та "аркашка" той нямаше! Времената бяха такива, че напрежение се проверяваше и само с "глим"-лампа (без съпротивление) и гуменки на краката! Разбира се етимологията на съществителното е автентична и не я оспорвам, но това съм видял и това съм запомнил. А според този сайт: http://cxem.net/electric/electric93.php, понятието се отнася за устроиство със събирателни функции или може би с разширени такива.
По отношение на забележката:
"Обяснението е елементарно - прекъсната нажежаема спирала на една или една от двете, последователно свързани лампи, лесно ще Ви излъже за неналичие на напрежение."
ще ми се да вметна, че работата на електротехниците с "уреда" винаги е била предшествана от "чукване" на пробниците по точки, в които със сигурност има напрежение, което очевидно ще да е тест за неговата изправност.
А що се отнася до правилниците - "Тут мы согласны, - скажи, Серега!"

При наличието на богатия асортимент от уреди на пазара, едва ли някой ще тръгне да си я прави, камо ли да я използва, още повече, че линейно напрежение в апартаментите няма (като изключим високия жилищен блок до "Феята").
Що се отнася до образованието ми (хуманитарно и техническо), не съм съветски възпитаник (Не го смятам и за обидно!), а съм завършил 7-мо училище ("Цар Шишман" №28 или бившата Първа девическа гимназия), както и ВМЕИ "Ленин" - София, ама не би било лошо да бе ЛЭТИ.
P.S.
Тъй като предпочитам да изглеждам невежа от любопитство, отколкото "с ученым видом знатока хранить молчанье в важном споре", искам плахо да попитам:
Какво означава думата "логория"? Синоним на многословие, дърдорене, празнословие, празнодумство (русизъм), празномислие, бълтаене (пак русизъм), плямпане, бръщолевене, бъбрене, бръщолевене, дрънкане, мърморене, словоохотливост, многоглаголстване ли е, или нещо друго? Може би е жаргон или просторечие, което очевидно съм пропуснал. За пръв път срещам такава дума.
В резюме и в "интерес на истината" (Отвратително клише!), а също и като "съветски невъзпитаник", позволявам си да Ви приветствам с тази песен, изпратена ми от един колега: http://kacmanat.ru/vsv/vvtxt/v14.htm
Последна промяна от П. Петков на чет ное 20, 2014 11:51 pm, променено общо 4 пъти.
kuger - майстор
Какво означава думата "логория"?
Аз я знам тая дума като "логорея", но няма да споря. Думата означава вид дрисък, в този случай "словесен дрисък". Ако е "градус гравис", то това си е тежката форма :-D

Тема "Проблем с ел. табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: