Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fox_vt - майстор
Ех лазаре лазаре ами ще работи как няма да работи то и жигулата работи ама сега има по съвременни и по икономични от нея използващи старата технология.Нали си говорим за модулация не он офф системи.А какво като термоглавите са стара технология?Нз какво сте се хванали толкова за тоя стаен термостат,възможноста да имаш контрол над всяко помещение е много по добра отколкото да нямаш.Как не го проумявате това дали на локално парно дали на централно ,дали на ток ,дали термопомпа при всички тях имаш контрол над отоплителното тяло според нуждите.Ако говорим за индустриална сграда или магазин да термостата може да е по добър.Това че може с едно натискане да намалиш температурата и да излезеш също е плюс и до там.
n.ganev - майстор
filmatoplo написа:
Ганев подкара ли 30 ката . :?
Да ама утре ша чистя ауспуха на пациента :mrgreen:
fox_vt GREYKO при сигнал от ст. т. преминава в един режим при който ако си нагласиш системата добре / кога да вкл. и изкл. помпата най малкото / - преди нов сигнал от термостата за вкл. на горелката в останалите помещения където са поставени термоЧУТУРИ и в БГВ ще еСУПЕР а горелката би могла през това да ти даде разход от порядъка на 0,2кг/ч - ИЗПРОБВАНО повярвай.
rosso666 - специалист
ПОтвърждавам думите на ганев когато термостата подаде сигнал за спиране-По достигната температура, горелката не спира ами минава в съсспенд и така температурата на котела остава постоянно висока до следващата нужда от отопляване на помещенията.Даже при мен температурата при съспенда не пада под 57 градуса което даже ме дразни .
LazarGanev - "Велик майстор"
fox_vt написа:
Нз какво сте се хванали толкова за тоя стаен термостат,възможноста да имаш контрол над всяко помещение е много по добра отколкото да нямаш.
Виж - контрол над всяко помещение добрия майстор го постига без термоглави - чрез правилно оразмеряване и настройка на радиаторите и системата. Калпавия майстор компенсира грешките си с термоглави :wink: . Аз не изключвам напълно монтажа на термоглави. Днес започнах една система с 6 радиатора и 2 конвектора и съм предвидил термоглави за 3-те спални, останалите помещения (2 бани, коридор и дневна) се управляват от стайния термостат. Смяташ, че ли че ще остане незатоплено или претоплено помещение :) ? А това че можеш да имаш автоматично каквато искаш различна температура в различни часове от деня, че котелът тръгва сам и спира сам когато трябва, че имаш постоянна защита от замръзване не е ли предимство?
n.ganev - майстор
Но не винаги изграждаш нова инсталация. В повечето случаи както е при нас се налага да преправяме нещо изградено отдавна и трябва да се вземе компромисно решение от гледна точка на финансовата политика и в последствие какво става - " Абе то трябваше да те полушаме ама айде на лято ". Да - " Тати ша ми купи колело - ама друг път - като падне снега! "
plamenmaistora - специалист
n ganev как дасе регулира помпата?
fox_vt - майстор
Лазаре да разбирам ли ме след като термостата даде стоп и мине в режим съспенд помпата спира? Ако е така то всичката вода по радиатори и магистрали изстива и после като тръгне помпата ще трябва яко горене за да навакса.И ако е така то ти с тия 200 грама на час топлиш само котела.Добрия майстор само с радиатори нищо няма да направи, загубите са много различни при +10 и при—25 , абсолютно невъзможно ес един радиатор без да се пипа кранчето и без да се покачва температурата на водата да се постигне това.
И един страничен въпрос, стаен термостат какви асоциации ви идват на акъла като чуете? Това е термостат за стая, за една стая а вие го ползвате за цяла къща.Ако имаш стайни термостати във всяка стая и те командват само потока към тази стая е това вече е гъвкава и икономична система.Също както аз имам във всяка стая дистанционно за климатика така и тук.Казахме вече какво би се получило ако слънце огрее няколко стаи а СТ е в северна стая.Пак си припомнете как работи абонатната станция в централното парно и какви опции имат абонатите.
ПП виж на примера който си дал за системата която правиш сега, стайния е само за общите помещения а за помещенията обитавани от хора термоглави.Защо, защото хората искат индивидуален контрол.
Здравейте, момци. Относно проблема с китайската камина, която имаше проблем с налягането на водата-оказа се кофти помпа, тръгва и спира когато си иска. Беше на позиция 2, сега я сложих на 3 и работи за сега. Според вас коя позиция е по-правилна - 1 или 3? Апартамента е 95 кв.м, около 250 куб.м отопляема площ, а камината е 29 kW. Имам 4 радиатора, 2 лири и бойлер, ама той е пълен с въздух и не играе :)
krasen1 - специалист
n.ganev написа:
filmatoplo написа:
Ганев подкара ли 30 ката . :?
Да ама утре ша чистя ауспуха на пациента :mrgreen:
fox_vt GREYKO при сигнал от ст. т. преминава в един режим при който ако си нагласиш системата добре / кога да вкл. и изкл. помпата най малкото / - преди нов сигнал от термостата за вкл. на горелката в останалите помещения където са поставени термоЧУТУРИ и в БГВ ще еСУПЕР а горелката би могла през това да ти даде разход от порядъка на 0,2кг/ч - ИЗПРОБВАНО повярвай.
Като изляза отпуск ще ти се обадя да видиш една опростена система с един модулиращ котел какви чудеса прави.При мен няма никакви допълнителни екстри като стаен термостат, клапани за бойлер и други работи които струват пари и оскъпяват системата.Фокси всичко това го е виждали знае за какво става на въпрос.
krasen1 - специалист
Лазар Ганев какво означава модулираща горелка или котел според теб?Аз го разбирам плавно изменение на мощноста от една към друга,като във всеки следващ момент да подаде толкова kW колкото са загубите на сградата,нито повече нито по малко.При +10/-10 гр котела или горелката трябва да следват загубите на сградата без да се намесвам да настройвам въздух,сек. и т н.Какво прави една 3 степенна горелка,следва зададени параметри и без стаен термостат е загубена.Фокси ти го казва по заобиколен начин,аз ти го пиша директно,че 3-4 степенната горелка без стаен термостат влиза във един преразход на гориво.Това са и възможностите :)

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: