• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
donchevdobrin - помощник
За първа година ползвам за отопление котел(L-max с вентилатор с електронно управление 32-40kw).Интересува ме през какъв интервал от време трябва да се зарежда с гориво котела ,защото няма никаква информация за него.Ако да кажем сутринта му сложа 6-7кг. домбаски въглища и терморегулатора който управлява вентилатора е настроен на 60 градуса водата вдига температура 40 градуса вентилатора се изключва но температурата се вдига до 90-95 градуса докато не изгорят въглищата,а ако го напълня ?Това зареждане от 6-7кг. изкарва не повече от 4 часа.Интересува ме някой има ли допир до такъв котел(или подобен)да сподели впечатления,защото или аз не мога да го настроя или..... . Честно казано не е това което очаквах да зареждам 2-3 пъти на денонощие.

Прикачен файл

47784977_1_585x461.jpg
47784977_1_585x461.jpg (44.67 KиБ) Видяна 3630 пъти
filmatoplo - майстор
Твоя котел с бункер ли е или ти му поставяш въглищата в котела с кофата , ако е с бункер и автоматично подаване ще гори колкото му подава шнека , а ако го зареждаш ти и му сложиш въглищата на веднъж 7-20 кила -те тръгват да горят без да могат да спрат .Дори вентилатора да спре -през него преминава въздух и въглищата се разгарят , виж дали има клапа която затваря след стоп на вентилатора , това е една ламаринка която се затваря от тежестта и , но трябва турбинката да седи вертикално .
donchevdobrin - помощник
Аз зареждам котела,и няма такава ламарина.
filmatoplo - майстор
Значи си взима въздух през вентилатора , дори когато е спрян .
fbr - майстор
Ветилатора на изхода си би трябвало да има клапа, която да се отваря от налягането което създава вентилатора когато работи. А като спре вентилатора, клапата пада от собствената си тежест и спира притока на въздух в котела.
donchevdobrin - помощник
Няма такава клапа, явно аз ще трябва да добавя такава.
fbr - майстор
В нета гледам че имат към комплекта термостатичен регулатор, да не би да е имало към комплекта още неща, които не сте ги монтирали.
шоп - майстор
Вентилатора няма ли такава клапа на входа като този виадрус на снимката?

Ако няма си направи и регулирай с нея и с клапата на димните газове. Вентилатора ще е само за разпалване, при лоша тяга и при доизгаряне на нискокачествено гориво.
При горно горене и донбаски въглиша трябва а да изкарваш 12-14 часа

П.П за да експлоатираш котел на твърдо гориво си трябва опит и усет. Ще ги придобиеш с времето.

Прикачен файл

DSCF1574 (Копировать).jpg
plamenmaistora - специалист
Щом качва 90 грагуса от някьде тегли вьздух ,отпред трябва да има клапа ,ако има клапа ипак тегли вьздух залепи малко магнитче,може дае голяма тягата на кумина.
bulhomes2 - майстор
Пробвай с обикновени въглища (брикети)! В бившия ми апартамент бях с котел и с тях изкарваше повече време от донбаските. По спомени - 3, най-много 4 зареждания за 24 часа.
  • 1
  • 2

Тема "Интервал за зареждане на котел на твърдо гориво." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: