Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rosso666 - специалист
:prayer: благодаря
А при 20 или 30 кв Толкова ли е КПД-то :?
fox_vt - майстор
LazarGanev написа:
fox_vt написа:
А и даже и за малки жилища си има котели с минимална 3 кв пък и за 3-4 радиатора пелетен котел не е нужен.
Да, има си малки котли, ама нека се обадят тези, които имат котли 12-15кВт! В една друга тема спорихме миналата година, че 40кВт горелка можела да работи на 10%, т.е 4кВт, това ли е малък котел? За 3-4 радиатора казваш не е нужен пелетен котел!?! Това за дискриминация ли да го разбирам, или просто се хвалиш с голямото си жилище? Че то 70-80% от жилищата в Бг са под 150м2 или поне не отопляват повече! Тези хора да не се отопляват с пелети, щото пелетите са бобоизбрани, така ли? Много с те ми интересни. Аз отоплявам 150м2 и в тази част на сезона котелът ми работи на 6 кВт средно, зимата да стига до 10, айде 12кВт максимум. Ами тези хора с жилища 80-100м2? Погледни сега пазара на котли и горелки - аз няма да пиша за фирми, за да не правя реклама и антиреклама. Какво се предлага масово? Болшинството фирми предлагат горелки котли от 30-40кВт нагоре, много малко са тези, които имат модели около 20кВт. Модели 12-15кВт са оскъдни и новост, дори и при водещи западни производителии на тях не им се обръща внимание от търговци и инсталатори. Ама да се върнем при моя пример котелът ми работи на 6кВт, имам да речем 4 основни помещения - 3 спални и един дневен тракт - ако изключим едното помещение от играта, котелът трябва да работи на 4-4,5кВт, ако изключим 2 или 3 помещение с термоглави какво става?
Затова казах че грейко и подобните не могат да работят добре с термоглави.Както казаха Торча си работи при условията които си описал.Но за да работи в тези условия горелката трябва да е модулираща, ама наистина модулираща,а не по метода на филма всеки ден настройка.Ето krasen1 е 80кв жилище а има осем радиатора лира 200 литра бойлер.Ти с тези 3—4 радиатора колко квадрата трябва да е 40 ли.
rosso666 - специалист
Гледам графиката на колегата с торча и мещо не ми се връзва.При колко градуса отваря вентила към системата??? щото средната е 53*С.И незнам колко е правилно системата да работи на пикове и спадове през 15 мин???При положение че и Тна водата играе постоянно????
Не е ли по правилно от пускането на котела Т на водата да "градира за сметка на мощностите на горелката
При мен е така на първа степен(работна) около 7кв водата е с постоянна Т-60 61*С Другите две мошности са за да загреят котела по-бързо до работна температура.След като С.Т. изключи по температура горелката минава в съспенд и подържа Т на водата около 55-56градуса.(тогава трипътния вентил е отделил системата от котела)
fox_vt - майстор
Ако си гледал графиката на колегата пласткомфорт то той има регулируем трипътен вентил и кара с-мата на доста по ниска температура.Тази графика е нормална за котел със термоглави и няма нищо общо със стайния термостат.От пускането на котела градира горелката и мощноста и а водата трябва да е в определен диапазон.Не може да се сравняват двата котела тъй като са напълно различни системи и алгоритми.Вашия режим съспенд както казах и по рано с тези 0,2 кг на час е само да държи котела топъл и не виждам нищо за хвалене с тоя разход :-D Забележи на графиката на пласткомфорт или на Krasen1 колко често горелката работи на минимум там където всички останали гасят.Просто така работи модулацията също както работи и инверторния климатик,останалото е он офф система.
filmatoplo - майстор
Дори горелката да седи в Суспенд , не значи че това трябва да мъртва точка -и в Суспенда има подаване на въздух и гориво -въпрос на настройки , тоест може да гори и на 2 киловата като торча , след спането може да се събуди за малко и пак да заспи , тоест ще работи както при вас , и при нас има среден разход и средна температура на водата , нито вие нито ние сме измислили топлата вода -и пак добре сме направили и двамата (двете марки) , да му мислят тези които и това не са направили с горелките си и котлите .
rosso666 - специалист
м да никой не говори за гасене на горелката .
Горелката работи(подържа огън) и при спрял С.Т.(ако може така да се изразя)
Докато при много горелки слагането на С.Т. прекъсва модулацията и горелката почва да гасне при команда от С.Т.Така ли е при торча затова ли се препоръчва да работи с термо глави а не с термостат?
И при това плавно регулиране на торча не вярвам да песто мноого повече пелети със сигурност е по-икономична (На теория) но не с много .
И все пак да се радваме че имаме инжинери които правят такива добри системи (от една или друга марка)на приемливи цени за БГ пазара че иначе не мисли ако трябваше да купуваме вносните производста.
само ерато нещоизпаднаха от класацията ,и се надявам да измислят нещо по-бързо.
rosso666 - специалист
тука спора стана малко като защо едни марки продължават да правят коли със задно задвижване а други с предно и кои са по-добрите.И едните и другите си имат предимства в определени ситуации.
filmatoplo - майстор
Ерато са хванали друга политика , и не се знае въобще разработките техни ли са или копират други марки , и въобще техния бизнес може да е партньорски -каквото им се нареди това правят .Не ги знам там в Хасково българи ли са други ли са :? , но не взимат от дума за нещо което да върши работа , холдинг молдин -депесарска история ли е какво е . А малките фирми Грейко и Торч са по гъвкави от тях и мислят , както и се вслушват в мненията на потребители и монтажници , тоест има обратна връзка с това какъв продукт е нужен и с какви функции да покрива. Сега например се замисляме за модулация на горелката и по стайна температура не само по температура на водата , почти едно и също е но си има +совете.
krasen1 - специалист
filmatoplo написа:
Дори горелката да седи в Суспенд , не значи че това трябва да мъртва точка -и в Суспенда има подаване на въздух и гориво -въпрос на настройки , тоест може да гори и на 2 киловата като торча , след спането може да се събуди за малко и пак да заспи , тоест ще работи както при вас , и при нас има среден разход и средна температура на водата , нито вие нито ние сме измислили топлата вода -и пак добре сме направили и двамата (двете марки) , да му мислят тези които и това не са направили с горелките си и котлите .

Винаги искаш да настройваш :?: Докато настройваш 2 киловата на Торча ще отиде на 5 киловата после 7,9,10 киловата ще върне 3,4,6 киловата.Ще се изпотиш от настройки :lol: Винаги ще гониш Торча.Не разбра предимствата на модулиращата горелка пред тази на 3 степени.Докато настройваш винаги аз ще си карам другата работа или ще си лежа по гръб а ти ще си в котелното да настройваш :-D

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: