Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Andri01 - майстор
:? То нали знаеш-най лесно се дава акъл,още повече като няма лично "акълията" да го прави :). Имам тука един приятел-гл. специалист свлачище и абразии в Общината. Ще го потърся,да говоря с него-може да каже нещо по-умно. А до тогава.... :drinkers:
botseto - напреднал
Много благодаря! :) До тогава :drinkers: и от мене, но не с кола :)
turbocharged - специалист
Моето мнение е че дренажа е правилното решение при подобни наводнения. Хидроизолация положена постфактум може да свърши работа само при влага. Не мисля че положението е много по-различно от моя случай. Аз имам малък наклон. 70 см ми е денивилацията между най-високата и най-ниска точка около къщата. 180 на целия терен. Това не ми помага особено. Толкова, че дори да не мога да си помисля за гравитачно отвеждане на водата на дренаж който е 2.5 м под земята. Допълнително пътя на водата беше запушен с бетон и все още е запушен. Няма да си изкъртвам басейна я :yawinkle: До тук с разликите. Водата е от дъждовете нали така. Почвата ти е глина като в моя терен. Когато вали много тогава става мазало. Това не е подпочвена вода. Повърхностна дъждовна е. Която попива в земята колкото може. Тая глина почти не попива водата. Прави си разни каверни в нея и тече бавно по тях. Аз също си мислех, че извира от плочата на пода. Като се наводнеше мазата я изпомпвах по-половин ден. Залягах, светих изследвах и разбрах от къде и накъде отива водата чак като разкопах основите. Обратния насип беше пълен с тухли и всевъзможни строителни отпадъци. Направо дренаж който обаче вкарва водата в къщата. Водата винаги се движи по най-малкото съпротивление с някъкъв наклон. Може да не го виждаш, но той съществува. Щом има река посоката е към реката не от реката. Ползвай посоката на водата и я отведи с изкуствен наклон накъдето искаш ти. Холандците морето отводниха, че ти с една маза няма да се справиш. Понеже глината няма голяма пропускателна способност не очаквай потоп от вода която ще трябва да изпомпваш или отвеждаш. Сега водата ти се събира в мазата и ти се струва много. По-дълго тече, но не е като от маркуча на пожарната. Направи си една проба дали ще можеш да изпомпваш водата сега. Закопай един надупчен варел в мазата и си направи наклони в баластрата към него. Вкарай една автоматична дренажна помпа в варела, маркуча в двора и пробвай дали се справя. До лятото имаш време за експерименти. Аз ползвам Grundfos Unilift KP 250-AV1. Доста е добра.
botseto - напреднал
Днес баща ми ми каза, че водата почти се е отдръпнала надолу. Иначе причината да си мисля, че водата идва от долу е именно сондата в моя и съседните дворове. Дълбочината на "шахтата" (то си е тръба някаква подобна на етернит или етернит) е 7 метра, но понеже сменяхме тръбата и смукателя миналото лято , което беше сухо, реших да пробвам на каква дълбочина е водата и топнах сухата тръба, докато усетя водя и я извадих обратно - отсече си 2 метра и 50 см. Съседните няклко двора също. Чак през няколко двора водата е по-ниско. Именно от нашия двор се е поливал целия райин от няклко декара преди 60-70 години, преди да разделят дворовете.
Даже след като говорих с бащата, няма какво да си мисля, а съм сигурен. Тази баластра която е в момента в избата е изкопана именно от нея, когато е строена къщата. На сутринта е имало вода до глезена и затова е върната обратно. Което пък като се замисля пак, означава че в този пласт с баластра, който започва от избата надолу, подпочвената вода се оттича на някъде... евентуално, но посоката, ако е към реката - това значи към вътрешността на къщата :(
КИМИ - специалист
Цели блата са отводнявани с хиляди декари, просто се копае канал от къщата в посока към реката с денивелация 2% и водата сама ще си отиде в него, даже не е нужно да се достига и обикаля самата къща. До границата на имота ти би трябвало да е достатъчно, над канала може да си направиш декоративно мостче, да засадиш лилии в него и т.н. :yawinkle:
VLADO66 - майстор
А като се вдигне нивото на реката,водата по канала обратно в къщата :wink:
КИМИ - специалист
Винаги, даже и без канал. :-D
Все пак написах канала до границата на имота с денивелация, не чак до реката.
Понякога като оставим природата и не се борим с нея е по-добре, тя си има
добри решения- гравитация, например.
Всяко едно успешно отводняване променя за постоянно структурата на почвата и водата пада надолу и надолу.
chapara - майстор
КИМИ написа:
Винаги, даже и без канал. :-D
Все пак написах канала до границата на имота с денивелация, не чак до реката.
Понякога като оставим природата и не се борим с нея е по-добре, тя си има
добри решения- гравитация, например.
Всяко едно успешно отводняване променя за постоянно структурата на почвата и водата пада надолу и надолу.
botseto

PostPosted: Mon Nov 24, 2014 12:00 am

Това значи да ликвидирам избата.. направо да си я заровя :) Просто точно в тази част на двора където и да копае човек, на около 2 метра има вода. Няма как да отводня р. Стряма. Не искам и да се опитвам.
:toimonster:
botseto - напреднал
Ако тръгна да правя канали към реката - означава точно посока под къщата... А и другият имот е близо, а и залепени до него ще има постройки..., а всичко тип "декоративна река" на 100% отпада. С жабките (бял кахър) и комарите (голям проблем) в никакъв случай не искам открита водна повърхност.. а и не знам дали дори е възможно в моя случай :)
+ това - Ако ще е нещо, което излиза 5-цифрена сума , или 4-цифрена, близка до 5-цифрена, просто слагам алуминиевата врата с една решетка в долния край (колкото да не е запечатано) и спирам да ползвам помещанието, чакайки късметлийско лотарийно билетче, или дай Боже да забогатея :)
Идеята с хидроизолацията по "схемата/рисунката", която първоначално обсъждахме, ми звучи най-приемливо като съотношение цена-качество-изпълнение. Единственото ми колебание е дали да не направя и една шахта на около метър и нещо дълбочина. Ако не направя и някои ден водата пробие, трудно ще отводня с помпа, понеже ще се разлее...
Другото, което ми идва на ум, е при отливането на плочата с водонепропусклив бетон, направо отлея не холкер, ами направо цокъл, около 8-10 санта дебел, който да е към 40-50 санта висок (над най-високото ниво, до което е стигала водата някога)?
chapara - майстор
Започваш да гадаеш. Направи си шахтата пак изолирана, за да има къде да потапяш помпата :wink:

Тема "Проблем - в избата извира вода при по-дъждовни години" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: