Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mar80 - специалист
Здравейте, обмислям вариант да преминавам на пелети. От десетина години се отоплявам предимно на въглища. С котел Вядрус У22 (23 кв.) отоплявам към 130 кв. Въпроса ми е, ако сложа горелка на котела какъв разход ще ми дава за 24 часа. Отоплявам къща с вътрешна изолация 5мм Дипрон, таваните са с вата и гипсокартон. Дограмата половината е 5 камерна ПВЦ с троен стъклопакет. Другата половина е обикновен алуминий с двоен стъклопакет.
milenskior - специалист
Аз мисля че ще се движиш около 2 чувала на ден.
При мен положението е следното:
Виадрус 29 киловата за къща около 110 кв. Повечето стаи са с вътрешна изолация с гипсокартон и вата, а банята и кухнята са без.
Половината къща отвън е със стериопор 3 см, а на тавана засега съм без изолация(има около 5 см. сгур на плочата на тавана, но мисля че това не е изолация)
Дограмата на повечето прозорци е алуминиева имам и два с ПВЦ и два с дървена стара дограма.
Та при тези условия до преди няколко дни разхода ми беше 2 чувала на ден, като горелката работеше от 6 сутринта до 10 вечерта.
Сега съм я пуснал на 24 часова работа и ще я засека да видя колко ще ми е разхода.
Обаче при теб котлето е по-малко и ще губиш повече топлина в комина.
Като цяло тия котли не са най-доброто решение за пелетна горелка, тъй като са с ниско кпд, но пък при положение, че го имаш може да го ползваш в началото пък после да го смениш.
Аз на моя ще му правя реконструкция лятото, за да мога да горя слънчогледови пелети, а и ще му вдигна още малко кпд-то.
mar80 - специалист
Благодаря за мнението.Един чувал 15 кг. ли е? Предложения за котел.
filmatoplo - майстор
Котел Грейко с горелка Грейко рб20 киловата, компромис котел Бош 25-27 клв с горелка Грейко рб20 клв.Това за този ценови клас 3500-3700 лв котел с горелка . Ако не ти се дават пари за нов котел , минаваш само с горелката , която след това ще преместиш на новия котел .Разхода е там 2 чувала , в най големия студ и 3.
Ruseff - специалист
Котел и горелка Грейко е идеален вариант,но и при добро изпълнение и с Виадруса можеш да постигнеш много прилични резултати.
mar80 - специалист
Аз да попитам още нещо. Кой е най-добрия котел за твърдо гориво, предимно въглища?
filmatoplo - майстор
Ти го имаш котела , до сега не си ли го пробвал на въглища , първо пробвай дали ще ти хареса цапаницата и чернилката :) .Няма логика да ти препоръчвам друг котел за въглища
Ruseff - специалист
Ми то момчето вече се е напълнило :) ,от десет години е на кюмур...Сложи си една Грейко 20-ка на Виадруса,направи комбинацията както трябва,и няма да съжаляваш.
filmatoplo - майстор
:? :-D Вярно че бил на въглища човека до сега , значи знае каква хамалогия е това .
mar80 - специалист
Ще поумувам да видим, какво ще направя. Притеснява ме това удобство да не ми излиза много по-скъпо. До сега в най-тежката зима съм изгарял 3 тона въглища по 240 лв. и към 3-4 кубика чамови дърва за 150 лв.

Тема "Отопление на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: