Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
bardarev - специалист
Здравейте, имам отоплителна инсталация на твърдо гориво изцяло с алуминиеви радиатори /125 глидера - H500 - Хелиос/ с термоглави и обмислям добавянето на термопомпа въздух - вода. Постоянната отопляема площ е около 90кв.м, етаж от къща с 6см. външна изолация, на пода и тавана по 5см. минерална вата. Град Банско.
По груби сметки в момента изразходвам около 60kw/ч. за 24ч., като котела гори около 7-8ч. и температурата в стаите е 20-26гр. Целта ми е с термопомпата да избегна това прегряване и съответно хамалогията от твърдото гориво.
Решил съм да сложа тяло на LG, но не мога да реша с каква мощност да бъде. Единия вариант е 9KW а другия 12KW.

В какъв диапазон консумирана мощност работят тези две тела?
ivan_v - специалист
Мощността на helyos H500 при делта T= 60° e 167W/глидер.
При делта Т=20°( тук предполагам е ясно,че става въпрос за:
- 20° стайна температура
-40 и няколко градуса входяща вода
-малко под 40° изходяща вода)
е около 38,4W/глидер ( 23 % ).
125бр. глидера биха отдавали 4,8KW.
COP- а ще е около 3.
bardarev - специалист
ivan_v написа:
Мощността на helyos H500 при делта T= 60° e 167W/глидер.
При делта Т=20°( тук предполагам е ясно,че става въпрос за:
- 20° стайна температура
-40 и няколко градуса входяща вода
-малко под 40° изходяща вода)
е около 38,4W/глидер ( 23 % ).
125бр. глидера биха отдавали 4,8KW.
COP- а ще е около 3.
И какво следва от това?!
ivan_v - специалист
Всяка от стаите може ли да бъде стоплена ако водата в радиаторите е 40° ?
1. Ако отговора е "да"- значи всичките 125глидера се нуждаят от 4,8KW. Съответно ТП трябва да може да ги осигури при всякакви външни условия. Най-лоши такива са :
-температура около 0° в съчетание с висока влажност.
-много ниски външни температури.
2.Ако отговора е "не"- трябва да се добавят още глидери, докато отговора стане "да" :)
След това търговецът ,който ще ти продаде ТП трябва да ти подбере такава, която да осигури нужните киловати( а те са броя глидери умножени по 38,4W) при споменатите неблагоприятни условия + отчитане процента от време,когато ТП спира за размразяване.
9 или 12 KW е мощността при +7° навън. Кривата на намаляване на тази мощност във функция на външната температура е различна за всяка ТП.
bardarev - специалист
При постоянна температура от 40*С на водата в радиаторите със сигурност ще се стоплят стаите, при температури до 0*С, даже ще е много.
Задавам малко лайшки въпроси, за което се извинявам, но какво е времето за размразяване на ТП, на 24ч., според външната температура, разбира се?
По скоро ме притеснява честото включване и изключване на ТП, когато външните температурите са положителни, при достигане на желаната температура в стаите, без наличието на буферен съд.
Затова питах в предния си пост, каква е минималната мощност на тези две тела.
bardarev - специалист
Здравейте, преди 15дни монтирах термопомпа въздух-вода с външно тяло LG UU36, което за момента топли около 110 алуминиеви глидера H500 /около 100м2/, температурата в стаите 21-22гр. Циркулационната помпа е 25/6 Грундфус прави дебит около 1,4м3/ч. Като цяло съм доволен от постигнатия краен резултат, но ме притеснява честото включване и изключване на външното тяло, около 10мин. работи и после 10мин. почива. Този режим на работа би ли скъсил живота на компресора? По нататък ще пиша за разход.
Тани - модератор
Колко литра ти е системата? Един буферен съд би облекчил значително термопомпата! Мислил ли си за водно подово, стенно или таванно отопление?
bardarev - специалист
Цялата система е около 220 глидера, но за момента топля половината /по груби сметки около 35-40л./. От гледна точка на топлина и комфорт съм доволен и не мисля да слагам подово или друг тип отоплителни тела.
bardarev - специалист
Ето и една кратка равносметка:
20.12.2014г. - 03.01.2015г. /14дни/ - 85лв.
Външни температури от 5гр. до -15гр., 990м. надморска височина
100м2 - 24гр.

Определено съм доволен, топлеше си нормално до -15гр. и сметката напълно ме устройва.
radius - майстор
Това LG на много добри цени в сравнение с конкуренцията. Като потенциален клиент, това може само да ме радва. Какво ли му липсва? Инвертор, но много голям ми се вижда минимума - при 11.2кВ средна мощност, 4.5кВ минимум.

Тема "Избор на термопомпа въздух - вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: