• 1
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
Илчо Илиев - майстор
Stefan_62 написа:
Илчо, приятелю нищо не казваш как е виното тази година, стана ли вече :? :partyman:
Здравей Приятелю!
Изчаквах да съм напълно готов и тогава да се похваля...
Вчера го извадих от джибрите и сега се бистри,но предполагам,че до седмица-две ще мога смело да кажа,че новото вино е готово за дегустации...
Макар,че подсладитела е глюкоза, виното стана добро, като цвят е розе,а като количество е малко над 200л....
Не знам дали ще даде време да сваря джибрите,но и на пролет може да стане...
Ти вероятно си станал гражданин и няма да можем на вилата да правим дегустации,но и в Рс може да измислим нещо,а защо не и тук....ти решаваш кога и къде :drinkers:
Теди - специалист
stan73 написа:
Теди написа:
Днес си декантирах една част от винцето, другата седмица другото, че да има нещо домашно за Коледа. Ракията обаче ще е за новата година така както върви.
Декантирането се прави непосредствено преди консумацията и идеята е да се отдели седимента от качественото бутилирано вино и то да подиша, като така позволим то да се "разгърне" по-добре. Струва ми се, че има някакъв проблем с терминологията...
http://vinoto.eu/content/%D0%B4%D0%B5%D ... 0%BD%D0%BE
Вероятно имаш предвид, че си го преточвал с цел откаляване/избистряне или греша ?
Не, не бъркам.
.8.Виното се сипва в бидон където седи без капак само с тензух отгоре 20 дни. След това се маха калта/декантира се/ на дъното се отаява винена кал ,виното се източва с маркуч вързан на пръчка който е поне два пръста над калта/.С маркуче се налива в съдове/10литрови бутилки от минерална вода/ до горе до ръба на съда като съдовете не се запечатват слага се марля.(Калта се добавя в джибрето за ракия).
9.След един месец се декантира ,добавяме разтворен във вино метабисулфид /10гр.-100л вино/ престоява 48 часа след това виното се бистри с бистрител за вино или с яйчен белтък разбит с миксер във вино/1 белтък на 100л вино/.Седи в бидона седем дни и отново се декантира , налива се в бутилки или в бъчва и се запечатва.Всичко това се извършва в студен ясен ден
АЙВАЗОВ, Аспарух Богданов (29.09.1937)инженер-технолог, доцент. Завършва ВИХВП ­- Пловдив, 1961. Работи като инженер-технолог по ферментационни производства във Винпром - Свищов, 1961-1964; Винпром - Карлово, 1964-1971; научен сътрудник 1971, кандидат на техническите науки 1977; старши научен сътрудник II степен в Национален институт по контрол и изследване на виното -­ София, от 1983; завеждащ секция "Технология на виното и спиртните напитки"; доцент, доктор на науките. Секретар на Централната дегустационна комисия. Разработва технологии на българските вина: "Мискет от Розова долина", "Мискет от Сунгурларе", "Шардоне от Хан Крум", "Треминер от Хан Крум" и др. Член на Надзорния съвет на Винпром "Разград". Има над 50 публикации и 3 изобретения в областта на технологията и производството на вина и високоалкохолни напитки.

Ако искате цялото ще го пусна, по него си правя виното и ракията, все пак човека е измислил "Мискет от Розова долина", "Мискет от Сунгурларе", "Шардоне от Хан Крум", "Треминер от Хан Крум" и др.
stan73 - майстор
Ок, ясно, по нашият край - на това му казваме откаляване. А декантиране, на това което описах в предният пост.
Мир и Вино ! :) :partyman:
Теди - специалист
Важното е да има винце, а как се казва е третостепенно :-D :partyman:
stan73 - майстор
Моето и второто стана (още не е избистрено съвсем), а първото кърти (няколко приятели го опитаха и са възхитени) - така, че при мен има (поне засега, че аз правя в малки количества). :) :partyman:
Svetoslavoff1 - майстор
Е не бива темите за кисело зеле и кисело мляко да захлупят виното!:)
Та откалих вчера, а покрай това и аерация се получи. Сега кротко ще дреме 2-3 месеца на тъмно и хладно и напролет...
Johny - майстор
Svetoslavoff1 написа:
Е не бива темите за кисело зеле и кисело мляко да захлупят виното!:)
Та откалих вчера, а покрай това и аерация се получи. Сега кротко ще дреме 2-3 месеца на тъмно и хладно и напролет...
Ти си знаеш, ама не го ли пиеш сега покрай тежките мезата, за какво ти е напролет? Да го пиеш със залата :-D .
caribi - специалист
Така се прави, сега се пие отлежало от миналата година /Ха ха където го има, в нас няма/ :-D
Svetoslavoff1 - майстор
Джони, право дума кариби, макар че и аз нямам миналогодишно. Лоша случка ми се случи лани и не можах да направя вино, та съм набутал неприкосновения запас. Но на божествената жидкост и трябва време да се роди и по правило не я начевам преди пролетта. Е не е като да не съм го накусвал новото. Но само да съм спокоен, че ще е на ниво.
:partyman:
stan73 - майстор
И малко за разтуха:
Седи мъж на брега на язовира и лови риба.Рибата изобщо не кълве.По едно време мъжът вади бутилка ракия,сипва си в една чаша и точно в тоя момент плувката потрепва.Мъжът държи с една ръка чашата,а с другата вади въдицата.На кукичката виси мъничка рибка,която се откача и пада в чашата с ракия.Мъжът погнусено бърка с два пръста в чашата,вади рибката,мята я във водата,след което изпива ракията.Изведнъж рибата започва да кълве като луда.Само за половин час мъжът улавя 10 кг. и и доволен си тръгва. На дъното на торбата лежат две големи риби. Едната казва на другата:
–Голяма гад излезе онова малкото...Хващал бил,черпил бил по ракия и после пускал обратно във водата...
  • 1
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: