Радвам се за тебе. Но имам горчив опит от силикон. И повече не искам да рискувам. А който не иска да ме послуша, моята съвест е чиста.
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Стефан
- майстор
45 мнения в "Стара дограма/нова боя"
HD
- специалист
Благодаря на всички!
То като гледам, докато се стигне до "маджунирането" или "осиликонването" има доста работа, така че това ще го мисля по-нататък.
Само не ми стана ясно кое е за предпочитане - пистолета с горещ въздух, или шкурката.
Значи огледах състоянието на дограмата. По принцип май и само с шкурка ще стане, но тук-там има подлюспена боя, там мисля, че с пищова ще е по-добре (и по-лесно преди всичко) да смъкна боята.
Още веднъж благодаря!
То като гледам, докато се стигне до "маджунирането" или "осиликонването" има доста работа, така че това ще го мисля по-нататък.
Само не ми стана ясно кое е за предпочитане - пистолета с горещ въздух, или шкурката.
Значи огледах състоянието на дограмата. По принцип май и само с шкурка ще стане, но тук-там има подлюспена боя, там мисля, че с пищова ще е по-добре (и по-лесно преди всичко) да смъкна боята.
Още веднъж благодаря!
Последна промяна от HD на съб авг 05, 2006 6:46 pm, променено общо 1 път.
HD
- специалист
Ами ще видим - може първо да опитам само с шкурка (обаче нямам виброшлайф на разположение, та ще е с някое "трупче"), и ако се окаже доста трудоемко да си закупя едно пищовче
, и после тук-там да мина с шкурка, където е по-неравно само (мързела не убива, той само мъчи
)
А да попитам - каква е технологията за нанасяне на силикона покрая на прозорците (вместо маджуна), пък после ще му мисля с какво ще е.

А да попитам - каква е технологията за нанасяне на силикона покрая на прозорците (вместо маджуна), пък после ще му мисля с какво ще е.
velsi
- Почетен майстор
HD написа: А да попитам - каква е технологията за нанасяне на силикона покрая на прозорците (вместо маджуна), пък после ще му мисля с какво ще е.Технологията е проста: нанасяш силикон (трябва да имаш шприц за него) и с мокър пръст на ръката си заглаждаш. Излишното, което остава по пръста ти избърсваш с парцалче или хартия и оставяш да изсъхне.
HD
- специалист
Брей, то било проста работа с тоя силикон
Значи почти всичко ми се изясни, само да попитам - относно шкурката, мисля първо с по-груба шкурка тук-там да мина, после с по-фина, обаче какво се предлага на пазара като "ръкохватка" за шкурката, т.е. нещо от рода на трупчетата, на които се закрепва шкурката. Виждал съм, че майсторите я хващат на една такава правоъгълна ръкохватка, с щипки отстрани, и с нея жулят шпакловката на гипскартона, преди да нанесат латекса.
Между другото, то и шпакловка тук-там ще се наложи да направя (винаги има пръв път
), и също така мисля да я мина с шкурка после, не знам колко е правилно ... (но за шпакловката все още търся подходящата тема, където да си пусна питането)
П.П. А стария маджун как най-лесно да го махна? Мисля просто да го изчовъркам с нещо (някоя отверка или нещо такова) - дали ще стане лесно?
И също - автоемайллака ли е най-подходящ за дограма?

Значи почти всичко ми се изясни, само да попитам - относно шкурката, мисля първо с по-груба шкурка тук-там да мина, после с по-фина, обаче какво се предлага на пазара като "ръкохватка" за шкурката, т.е. нещо от рода на трупчетата, на които се закрепва шкурката. Виждал съм, че майсторите я хващат на една такава правоъгълна ръкохватка, с щипки отстрани, и с нея жулят шпакловката на гипскартона, преди да нанесат латекса.
Между другото, то и шпакловка тук-там ще се наложи да направя (винаги има пръв път

П.П. А стария маджун как най-лесно да го махна? Мисля просто да го изчовъркам с нещо (някоя отверка или нещо такова) - дали ще стане лесно?
И също - автоемайллака ли е най-подходящ за дограма?
velsi
- Почетен майстор
Аз все се каня да си купя такава "дръжка" за шкурка. По-удобно се работи. И с трупче става, но шкурката все се измества. Шпакловката се шкури по същия начин - първо по-едра шкурка, после по-фина. Не се притеснявай да шкуриш, сега всички го правят. Навремето нито имаше готови шпакловъчни смеси, нито се шкуреше. Но... "всичко тече, всичко се изменя" Сега така се прави. Автоемайллака е подходящ, да. След като с него се боядисват автомобили изложени през целия си експлоатационен срок на открито, то какво остава за прозорците.
HD
- специалист
Той че е подходящ, подходящ е, но мисълта ми беше дали е НАЙ-подходящ, или има и други разни бои, дето са ПО-подходящи?
А колко боя горе-долу отива за боядисването на един нормален прозорец, или една нормална врата?
Ами да попитам, вратите с какво е най-добре да се боядисат - с четка или с някакъв валяк? Понеже площта там е голяма и би могло с валяк (така ми се струва), но пък за 2-3 врати заслужава ли си да купувам цял валяк, като то и с четката сигурно ще стане добре.
А за шпакловката - доколкото знам има ГИПСОВА и ЦИМЕНТОВА шпакловка (готова смес имам предвид, само се слага вода) - в моя случай освен да шпакловам тук-там (мисля с гипсова шпакловка), трябва да позапуша и няколко дупки в стените, я от дюбел, я от дупка за кабел нещо. За там мога ли да ползвам от тая смес за шпакловката, или е по-добре да си забъркам отделно гипс и да запуша дупките, и после отгоре да шпакловам?
Извинявам се за може би тъпите въпроси, обаче съм много много далеч от тея неща, аз се занимавам с компютри, и строителството ми е доста далече
Не може човек да разбира от всичко все пак (обаче като гледам май ще ми се наложи ..., като нямам пари за майстор
).
Благодаря още веднъж!
А колко боя горе-долу отива за боядисването на един нормален прозорец, или една нормална врата?
Ами да попитам, вратите с какво е най-добре да се боядисат - с четка или с някакъв валяк? Понеже площта там е голяма и би могло с валяк (така ми се струва), но пък за 2-3 врати заслужава ли си да купувам цял валяк, като то и с четката сигурно ще стане добре.
А за шпакловката - доколкото знам има ГИПСОВА и ЦИМЕНТОВА шпакловка (готова смес имам предвид, само се слага вода) - в моя случай освен да шпакловам тук-там (мисля с гипсова шпакловка), трябва да позапуша и няколко дупки в стените, я от дюбел, я от дупка за кабел нещо. За там мога ли да ползвам от тая смес за шпакловката, или е по-добре да си забъркам отделно гипс и да запуша дупките, и после отгоре да шпакловам?
Извинявам се за може би тъпите въпроси, обаче съм много много далеч от тея неща, аз се занимавам с компютри, и строителството ми е доста далече

Благодаря още веднъж!
emil_v r
- майстор
И аз правих едни прозорци, за съжаление на НД използвах първо горещ въздух. Стъклата ги прикривах с парче права ламарина, щот ми трепере ръката
а повечето ги свалих. Трябва да опиташ първо на некво дърво, нагреваш почти до овъгляване, боята омеква и с шпакличка я сваляш там, където духа струята. Стъклата са мн. чувствителни
става бавно, но нали се прави на 10- 20 год веднъж. С кит за дърво се ливосват
дупките и пукнатини. Шкуркай както Стефан ти казва. Моите съчувствия, но аз ги мазах с горещ (на котлона) ленен безир. Той не е ленен
, ма карай. Отново мойте съчувствия, но требва сега минаване със ситна шкурка, колкото да се оберат пъпките от набъбването на дървото. Минаваш боя първа ръка, пак обиране на пъпките след изсъхването . Правиш почивка 1 ден, чак сега осмисляш защо искаме 70 лв надник за този вид работа
Боядисваш втора ръка, става абсалютно
като нова, и не я пипаш 15 години. Мисля отсега да ползвам като Велси силикон, но не ми харесва ни бял, ни прозрачен, незнам. Според мен силикона ще създаде по малки напрежения в стъклото от маджуна. Чао търпение и успех, резултата си заслужава!

Тема "Стара дограма/нова боя" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература