• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 94
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bigdragon - майстор
Да изкажа и аз едно мнение за последните два самоделни буфера, показани в темата от шоп и agro.
При търсенето на съд за буфер направи сам, е добре да се избира такъв с тясно дъно и голяма височина. Това помага много при слоестото запълване и изпразване с топла-студена вода, както и намалява, поради по-малката контактна повърхност, дифузията между слоевете с топла и студена вода.
Последна промяна от bigdragon на ср ное 26, 2014 10:14 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
100% подкрепям горното. Най-удачната форма е малко дъно-голяма височина. Не винаги обаче ситуацията позволява поместването на такава форма. Затова има една хитринка видима от снимките. Малко се усложнява конструкцията с тази подвижна преграда, но става едно перфектно управление на топлата вода към консуматора или топлоакумулатора.
шоп - майстор
шоп написа:
100% подкрепям горното. Най-удачната форма е малко дъно-голяма височина. Не винаги обаче ситуацията позволява поместването на такава форма. Затова има една хитринка видима от снимките. Малко се усложнява конструкцията с тази подвижна преграда, но става едно перфектно управление на топлата вода към консуматора или топлоакумулатора.

Прикачен файл

2.JPG
2.JPG (44.88 KиБ) Видяна 3380 пъти

Прикачен файл

2_1_~1.JPG
2_1_~1.JPG (25.36 KиБ) Видяна 3380 пъти
agro - специалист
Котела ми е турски, Baymak Linitomat 100 kW, с автоматично подаване на въглища от бункер. Аз съм попреправил горивоподаването, за да горя слънчогледова люспа. Буфера ще го монтирам до котела, една стена ще ги разделя. Дъното на буфера мога да го направя да е равно с дъното на котела, а мога и да го повдигна на крака до необходима височина. Колко да е повдигнат, не мога да преценя, но ми се струва, че ще е добре да е поне 10 см по-високо от долното ниво на водата в котела. Колкото до диаметъра на тръбите, не ги помня. Утре, ако се сетя, ще ги премеря.
dobrev - специалист
Един въпрос подходящ за темата "Буфер"- Колко литра трябва да е разширителния съд при отворена система с буфер 750 литра?
шоп - майстор
С буфер или без буфер РС се смята по един и съши начин. Според мен, РС е хубаво да е едни 10% от обема на цялата системата.
bigdragon - майстор
Ето и един калкулатор

Тука е в табличен вид

Графично:
Изображение
Ако имате 100 литра вода при температура 0 градуса, то при 100 градуса ще имате 104.2 литра...
lz2skt - специалист
Здравейте.Какво Ви е мнението за подвързване на буфер като последен радиатор в системата?Мисълта ми е в по-студените зимни месеци когато котелът ми работи денонощно да включвам буфера в системата с цел да стане системата по -инертна,а през преходните месеци да не го ползвам(евентуално).Ясно ми е ,че това не е най-правилният начин за свързване.Моля за Вашето мнение относно възможен ефект и ползи от този вариант за свързване.Моля да не се отчита цената на буфера като фактор.
vrangelov - специалист
dobrev написа:
Един въпрос подходящ за темата "Буфер"- Колко литра трябва да е разширителния съд при отворена система с буфер 750 литра?
Направи я затворена система, това с отворената система вече е отживелица! При затворена система 150 литра ще ти стигнат.
Какво направи с помпите?

Поздрави!
dobrev - специалист
bigdragon написа:
Ако имате 100 литра вода при температура 0 градуса, то при 100 градуса ще имате 104.2 литра...
От горното следва че 900 литра при 0 градуса ще станат 937.8 при 100 градуса.
10 литра да останат при студена вода и 10 да не се препълни съда при гореща - разширителен съд около 60 литра!
Перфектно и лесно за ползване! Верни ли са сметките ми?
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 94

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: